Webhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nl

Wat is het verschil tussen domeinnaam en hosting?

Wat is het verschil tussen domeinnaam en hosting?
MijnHostingPartner

Wat is het verschil tussen domeinnaam en hosting?

Het kan voor beginners nog niet geheel duidelijk zijn wat het verschil is tussen een domeinnaam en de hosting die hierbij komt. Laten we in deze blog post dit uitleggen en duidelijk maken voor iedereen die wil gaan beginnen met zijn website voor zijn bedrijf of passie project.

Wat is een domeinnaam? 

Een domeinnaam is jouw adres op het internet, net zoals elke website die je regelmatig bezoekt, of dit nu nu.nl is, nos.nl of je favoriete sociale media website. Deze hebben allemaal een domeinnaam waarmee ze bereikbaar zijn. Zodra je die invoert binnen je Internet browser weet je dat je op de juiste website terecht komt. Een domeinnaam zorgt er dus voor dat jouw website te vinden is via de browser. En gemakkelijk te onthouden is. Als je geen domeinnaam hebt maar wel een website dan is je website enkel bereikbaar door een IP adres in te voeren of andere lastige stappen uit te voeren. Deels waar het Darknet gebruik van maakt. 

Een domeinnaam is door iedereen vrij te registeren zolang het niet inbreuk maakt op enige bestaande merknamen, onzedelijkheid of onrechtmatig zijn. Dit is een brede spectrum natuurlijk, maar het komt erop neer dat illegale praktijken aanbieden of haat verspreiden kan resulteren dat jouw domeinnaam wordt opgeheven. Dit doen een webhosting partij zoals MijnHostingPartner.nl niet direct, maar de beheerder achter de domeinnaam extensie. Dus voor .nl het SIDN bijvoorbeeld. Meer hierover in de volgende alinea. 

Verschillende soorten landextensies en andere onderverdelingen

Vrijwel elk land heeft zijn eigen landextensie, Nederland heeft dus .nl waar de Nederlandse domeinnamen op eindigen. België heeft .be, en Frankrijk .fr. Binnen de landen heb je ook vaak nog onderverdelingen zoals plaatsen als .amsterdam en vele andere mogelijkheden die verwijzen naar een locatie. Ook zijn er algemene domeinnaam extensies die kunnen verwijzen naar de intentie van de website, zoals .shop speciaal in het leven geroepen voor webshops. .com voor commerciële doeleinden, alhoewel deze domeinnaam eerder de facto standaard is geworden voor een internationale website. En .org voor non-profit projecten zoals Wikipedia. 

Wanneer je dus een domeinnaam wilt vastleggen dan is het raadzaam om even erbij stil te staan wat je precies erop wilt hebben en waar jouw doelgroep zich zou bevinden. Voor een restaurant in Amsterdam zal het bijvoorbeeld niet heel verstandig zijn om een Duits domeinnaam vast te leggen. Maar eerder een .amsterdam domeinnaam. Kijk hierbij ook even bij je concurrentie in de keuken, en welke domeinnaam extensies zij hanteren. Dit kan je achterhalen door simpelweg een brede zoekterm in te voeren in een zoekmachine als Google, en bekijken wie er naar boven komt op de eerste pagina.

Wat is hosting? 

Hosting is het daadwerkelijke huis wat op het adres staat, het domeinnaam dus. Dit komt in vele soorten vormen en maten geschikt voor verschillende technieken. In basis is een hosting pakket een open boek waar jij verder de inhoud van bepaalt. Wij stellen ruimte en resources voor je beschikbaar in onze datacentra in Amsterdam en Utrecht waar jij vervolgens jouw droom op het internet op kunt waarmaken. 

Niet elk hosting pakket is gelijk gemaakt, en er zijn meerdere opties voor je beschikbaar. Wij proberen dit zo eenvoudig mogelijk in te delen dankzij onze Totaalpakketten die wij beschikbaar hebben. 

Een hosting pakket, bij MijnHostingPartner.nl een totaal plaatje

Een totaal pakket bij MijnHostingPartner.nl geeft je alles wat je nodig zult hebben voor het opstarten van een bedrijf, een portfolio of vrijwel elk andere soort website. Je hebt namelijk maar liefst 25 GB aan schijfruimte beschikbaar bij de twee meest gekozen pakketten. Waarin je zelf de ruimte verder kunt onderverdelen met betrekking tot de mail en website bestanden. Verder heb je ook de mogelijkheid om databases aan te maken in je pakket, dit gebruiken vele websites om vrijwel alles in op te slaan, met verschillende technieken. Zoals MySQL 5, MySQL 8 en MariaDB. 

Domeinnaam zit in de meeste gevallen gekoppeld aan een hosting pakket 

Aan enkel een domeinnaam heb je dus in de meeste gevallen niet genoeg, of je wilt enkel een koppeling maken naar een bestaande locatie. Lees hierover meer in onze vorige blog post over dit onderwerp. Bij MijnHostingPartner.nl stellen we bij vrijwel al onze producten in dat een domeinnaam hierbij verplicht is. Een blanco cheque op een hosting pakket is dus niet toegestaan, er dient altijd een domeinnaam aan vast te zitten. Zonder is namelijk makkelijk te misbruiken en kan niet gecontroleerd worden. Iets wat natuurlijk in elk scenario vermeden dient te worden. 

Er zitten dus een aantal verschillen in een domeinnaam en hosting, echter gaat dit vaak hand in hand met elkaar. Beiden zorgen ze ervoor dat jouw website niet alleen te vinden is. Maar ook bereikbaar is. Neem dus nu jouw domeinnaam en hosting pakket af en begin aan jouw droom op het internet!