Webhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nl

Virussen op mijn website, wat kan ik er tegen doen?

Virussen op mijn website, wat kan ik er tegen doen?
MijnHostingPartner

Virussen op mijn website, wat kan ik er tegen doen?

Als je een eigen bedrijf of web winkel hebt is dit wellicht een van de ergste dingen die je kan overkomen. Een virus op je website kan namelijk voor veel schade voor je bedrijf als jouw bezoekers.

Natuurlijk wil je dat jouw hosting hier ten alle tijden tegen beschermt is.We gaan daarom in deze blogpost doornemen wat je er tegen kan doen en wat enkele oorzaken hiervan kunnen zijn.

Hoe komen virussen op mijn website?

Het is belangrijk om te weten waar virussen vandaan kunnen komen zodat je de website hier tegen kan beschermen. Virussen of malware komt het vaakst op je website wanneer je geen onderhoud hebt gepleegd aan je website.

Denk bijvoorbeeld aan een verouderde WordPress website, plug-ins of zelf het thema dat je gebruikt voor je website. Het is dus belangrijk dat je regelmatig controleert of hier updates voor zijn, je dient het dan ook regelmatig bij te werken.

Veel van dit soort updates zorgen er namelijk voor dat er lekken in de desbetreffende plug-in gedicht worden. We beseffen uiteraard wel dat hier aardig wat tijd in kan gaan zitten en daarvoor hebben wij ook een oplossing.

Je kan namelijk gebruik gaan maken van Managed WordPress Hosting. Hierbij wordt elke update automatisch uitgevoerd waardoor je hier zelf geen tijd en moeite meer in hoeft te steken.

Wat moet ik doen als er een virus op mijn site zit?

Ondanks dat er vaak veiligheid updates uitkomen kan het toch gebeuren dat er een virus komt op je website. Vaak heb je dan te maken zero-day aanval, dit betekent dat een aanval uitgevoerd wordt op de dag dat het lek gevonden is.

Het komt hierom vaak voor kwaadwillende gebruikers zelf het lek hebben ontdekt en hier direct misbruik van maken. Een mogelijke manier om je website hier tegen te beschermen is om ten alle tijden de schrijf rechten uit te hebben staan.

Dit zal er voor zorgen dat de gebruiker geen wijzigingen aan je bestanden kan brengen. Als je een virus op jouw hosting hebt staan is het aan te raden om de bestanden lokaal te downloaden.

Vervolgens dien je dit met een virusscanner te scannen en hierna kan je het vervolgens te verwijderen. Wanneer je de website hierna weer upload dien je het admin wachtwoord te veranderen en alles zo snel mogelijk bij te werken.

Hoe kan ik mezelf tegen virussen beschermen?

Het allerbelangrijkste is natuurlijk nog jezelf beschermen tegen virussen. Je dient hiervoor altijd goed onderhoudt te plegen aan je website.

Denk hier bijvoorbeeld aan het installeren van updates op je website maar ook aan het maken van back-ups. Mocht het zo zijn dat iemand je website over neemt dan kan je dit binnen enkele seconden herstellen.

Let bij het herstellen van back-ups wel op dat je het admin wachtwoord hierna wijzigt, anders kan er alsnog misbruik van gemaakt worden. Ook dien je nooit op bijlages of links die je via de mail krijgt te openen, dit kan ook malware bevatten.

Mocht je verder nog vragen hebben over dit onderwerp dan kan je altijd kijken of er een chat medewerker beschikbaar is. Indien er niemand op de chat is kan je verder altijd nog een ticket richting onze helpdesk aanmaken.Contact via Facebook of Twitter is ook mogelijk.