Wat is een sales funnel?

Bekijk ook eens een van de onderstaande artikelen

Wat is SAAS?

SAAS staat voor Software as a Service en houdt in dat je software aanbied
Lees meer

WordPress laten gebruikmaken van SSL

Een SSL TLS certificaat is geen vraag meer in 2025 maar een vast gegeven.
Lees meer

Consequenties van lage kwaliteit content

Menig websitebeheerder maakt gebruik van AI om snel en goedkoop content te
Lees meer

Wat is een sales funnel?

Een sales funnel is een populaire marketing term die je vast wel eens voorbij hebt zien komen, in deze blog post behandelen hoe jij dit kunt opzetten en waar jij rekening mee dient te houden om hier het meeste uit te halen. 

Sales funnel of verkoopstrechter

Een sales funnel of op zijn Nederlands een verkoopstrechter is de reis die een klant aflegt voor en na het kopen van een dienst of product op jouw website of onderneming. En dit in kaart brengen kan een waardevolle aanwinst zijn om beter te meten en weten waar jouw klanten vandaan komen, en hoe ze de verkoopservaring bij jouw onderneming ervaren. Het is niet lastig of ingewikkeld om dit in kaart te brengen, maar eenmaal opgezet krijg je een veel beter idee hoe jouw bezoekers omgaan met jouw website.

Concreet is een sales funnel de reis die een potentiele klant aflegt van eerste kennismaking tot aankoop. En vaak ook nog na de aankoop. De benaming is ontstaan door het feit dat je niet elke bezoeker omzet in een klant, en dus bovenaan veel erin stopt, terwijl aan de onderkant maar druppelsgewijs maar klanten ontstaan.  

De verschillende fasen van een sales funnel

Er zijn verschillende fasen te benoemen in een sales funnel, deze gaan we hieronder even onder elkaar behandelen. 

Fase 1

Elke potentiële klant ervaring begint met gewaarwording of de eerste kennismaking met je bedrijf, onderneming of website. Dit kan via een hoop verschillende kanalen lopen, en bijvoorbeeld via een van je sociale media profielen gaan. Via een Google zoekopdracht of advertentie, of via een AI zoekterm die uitgevoerd wordt. Jouw website en domeinnaam zullen dan naar boven komen, en dit vormt de eerste fase van een sales funnel. 

Fase 2

Interesse wordt opgewekt na de eerste kennismaking met je bedrijf, dit kan ook weer in vele vormen worden opgewekt. Enige voorbeelden hiervan zijn een blog post, een volg actie op sociale media, of een gratis download te downloaden op je website. 

Fase 3

Overweging, is de volgende fase na de interesse. Hier besluit een klant of hij wel of niet je als potentiële partner of leverancier wilt zien. Dit is bijvoorbeeld wanneer de bezoeker na het vergaren van de informatie verder gaat overwegen. Het overtuigen van een klant gaat hier het best met informatieve en overtuigende informatie. Zoals het doorlezen van je laatste blogs,  het inzien van testimonials en reviews van bestaande klanten. Of een kennismaking via een afspraak voor een bak koffie, zowel virtueel als in het echt. 

Fase 4

Actie, een klant komt na de vorige fases nu als het goed is over tot actie, en verricht een aankoop of neemt een positieve actie. Zoals het contact met je opnemen, een inschrijving van een nieuwsbrief, of het lid worden van je cursus. 

Fase 5

Nazorg, is tevens een belangrijke fase om je nieuwe klanten tevreden te houden en terug laten komen voor meer. Dit kan je bereiken door bereikbaar te zijn voor enige vragen, en die correct en snel af te handelen. Het proactief benaderen van klanten is hierin ook een aanwinst, en na enige vragen dit onthouden en op terugkomen is een ook iets wat zeer gewaardeerd wordt. 

Ook is een belangrijk onderdeel binnen de nazorg dat je vraagt nadat alles succesvol verlopen is of hier een beoordeling achtergelaten kan worden. Dit helpt meer dan je zou denken om meer bezoekers te overtuigen. Onthoud wel dat zodra je de mogelijkheid hebt om reviews achter te laten voor je bedrijf of onderneming dat hier ook negatieve ervaringen bij kunnen komen. Dit is vrijwel onvermijdelijk, maar het is wel belangrijk dat je ook op deze ervaringen positief op weet te reageren. En het waar mogelijk zoveel mogelijk op te lossen. 

Waarom is een sales funnel belangrijk

Het is belangrijk om jouw sales funnel in kaart te brengen, en dit kan je doen door dit even uit te tekenen. Een wolk diagram voor de verschillende fases en de kanalen die je hierin gebruikt is bijvoorbeeld een handige truc om dit visueel voor je te zien. Werk dit even uit op een whiteboard, of teken dit even op een plek die je in de gaten kan houden. Met elke klant hoef je dit niet in kaart te brengen, maar het is wel behulpzaam om dit periodiek te controleren. Zo kan je bijhouden wat werkt, en hoe jij hier het beste uit kan halen. 

Hoe start je met het opzetten van sales funnels? 

Verdere tools waar je hier gericht inzicht op kunt krijgen zijn bijvoorbeeld Google Analytics, Search Console, en betaalde tools zoals Semrush en Ahrefs. 

Door hier bepaalde filtering toe te voegen en te kijken waar jouw bezoekers vandaan komen, kan je een inzicht krijgen welk platform, advertentie, of kanaal binnen Sociale Media het beste presteert. 

Ook kan je binnen Google Analytics verder kijken hoe een klant na de eerste landingspagina met je website omgaat. En dus zo haarfijn kunt uitzoeken welk percentage doorgaat in het proces van de sales funnel.

Wil jij ook de beste fundering voor jouw zakelijke hosting? Neem dan nu een kijkje binnen de hosting pakketten van MijnHostingPartner.nl om ook voor een voordelige prijs op de eerste rang te zitten!