Webhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nl

FireFox maakt het mogelijk om trackers te volgen

FireFox maakt het mogelijk om trackers te volgen
MijnHostingPartner

FireFox maakt het mogelijk om trackers te volgen

FireFox is dit jaar hard bezig geweest met het richten op de privacy van de gebruikers. Dit hebben ze in een nieuwe blogpost ook laten zien dat ze zich hier steeds meer op richten.

Zo hebben ze eerder dit jaar een update uitgebracht die externe trackers en cryptominers op websites standaard blokkeerde. Echter hebben ze het nu ook mogelijk gemaakt om te zien welke websites je tracken. Je kan hiermee inzien hoeveel externe trackers en social media trackers er verder geblokkeerd zijn.

Waar kan ik dit zien?

Je vraagt je nu natuurlijk ook af waar je precies kan zien waar de trackers nou geblokkeerd zijn. Dit is gemakkelijk in te zien door bijvoorbeeld naar je Hosting te gaan en op het schild te klikken.

Klik vervolgens op Show report en hier kan je precies in zien wat er allemaal geblokkeerd is. Dit geld voor social media trackers, cross site trackers, tracking content, fingerprints en zelfs crypotminers.

Ook kan je hier zien of er data lekken zijn geweest op websites waar je een account op hebt. Deze informatie kan je verder gebruiken om eventueel je wachtwoord aan te passen op bepaalde websites.

Social media trackers

Wellicht vraag je je nu af wat social media trackers precies zijn, eigenlijk is het heel simpel. Dit zijn trackers van social media sites zoals Facebook en Twitter.

Ze volgen je surf gedrag op het internet ook buiten hun eigen platformen om een profiel van je op te bouwen. Vervolgens kunnen ze die gegevens die hierbij horen gebruiken om dit door te verkopen aan andere partijen.

Firefox gebruikers kunnen zelf instellen hoe streng ze dit ingesteld willen hebben. Zo kan je dit afstellen op standaard, streng of aangepast met je eigen instellingen.

Dit geld verder ook voor Cross-site tracking cookies, ze doen eigenlijk precies het zelfde als social media trackers maar ze worden vaak gebruikt voor reclame. Ze worden dan gebruikt om reclames beter op je af te stellen waardoor je er sneller op klikt.

Tracking content

Ook wordt er nog content getrackt, dit kan verschillende vormen aan nemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het inladen van externe afbeeldingen, video's of reclame.

Hierin wordt er dan tracking code in verwerkt wat het mogelijk maakt om via deze afbeeldingen of video's je te volgen. Ook hiermee worden reclames voor jou persoonlijk aangepast om ze verleidelijker voor je te maken.

fingerprints

Wellicht de meest onduidelijke uit het lijstje van verschillende trackers. Fingerprints zijn trackers die de instellingen van je browser achterhalen om een digitaal profiel van je te maken.

Net als vingerafdrukken is jouw vingerafdruk uniek, dit geld ook voor het opgebouwde fingerprint profiel. Aangezien deze uniek is kunnen ze precies een profiel op bouwen met jouw gegevens.

Dit kan ook in combinatie gebruikt worden met social media trackers en cross site tracking om een uitgebreid profiel van je op te stellen. Alle reclames die je dan krijgt worden hierdoor persoonlijk op jou afgesteld.

Cryptominers

De meest vervelende van alle is de Cryptominer, dit wordt ook wel eens cryptojacking genoemd. Hiermee wordt er een Cryptominer in de reclame verwerkt die jouw pc gebruikt om te minnen.

Dankzij de Cryptominer gaat je processor gebruik verder omhoog waardoor je computer een stuk trager wordt. Gelukkig worden dit soort reclames meestal afgevangen door zowel virusscanners als webbrowsers zelf.
Indien je toch ergens constateren dat dit voor komt kan je dit altijd melden, dit wordt namelijk gezien als misbruik.

Mocht je verder nog vragen hebben over dit onderwerp dan kan je altijd kijken of er een chat medewerker beschikbaar is.Indien er niemand op de chat aanwezig is kan je een ticket aanmaken richting onze helpdesk.