Webhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nl

Voordelen van IMAP versus POP | e-mail

Voordelen van IMAP versus POP | e-mail
MijnHostingPartner

Voordelen van IMAP versus POP | e-mail

Voor zowel persoonlijk als zakelijk gebruik zijn e-mails al geruime tijd en nog steeds een integraal onderdeel van ons dagelijks leven. Bij het kiezen van een e-mailclient is het belangrijk om de verschillende protocollen te begrijpen die worden gebruikt om e-mails op te halen, zoals IMAP (Internet Message Access Protocol) en POP (Post Office Protocol). De protocollen zijn met onze standaard email dienst beiden ondersteund. Hoewel beide protocollen populair zijn, biedt een IMAP-verbinding enkele belangrijke voordelen ten opzichte van een POP-verbinding. Laten we kijken naar waarom IMAP de betere keuze kan zijn voor het meeste email gebruik. En hoe je dit kan instellen in jouw favoriete email programma. 

Synchronisatie van e-mails

Met een IMAP-verbinding blijven je e-mails gesynchroniseerd tussen je e-mailclient en de mailserver. Wanneer je een e-mail opent, markeert als gelezen, verwijdert of in mappen organiseert, worden deze wijzigingen direct weerspiegeld op de server. Dit betekent dat wanneer je je e-mail op een ander apparaat of via webmail bekijkt, je dezelfde wijzigingen ziet. Met een POP-verbinding worden e-mails daarentegen meestal gedownload naar de lokale computer en worden wijzigingen niet gesynchroniseerd met de server. Dit kan leiden tot inconsistenties tussen apparaten en maakt het moeilijker om je e-mails consistent te beheren. Als je jouw email hosting dus op meerdere apparaten wilt inzien, zoals je telefoon en je laptop, dan is het raadzaam om dit op IMAP in te stellen. POP is nog steeds in te stellen, ook bij MijnHostingPartner.nl, maar raden we dus enkel aan wanneer je jouw email adres vanaf 1 plek wilt gaan beheren. Vanuit een enkel programma dus. 

Toegang tot volledige e-mailgeschiedenis

Een ander voordeel van IMAP is dat het je toegang geeft tot je volledige e-mailgeschiedenis. Omdat e-mails op de server worden bewaard, heb je altijd toegang tot al je e-mails, zelfs als je van apparaat wisselt. Je kunt eerdere e-mails raadplegen, doorzoekbare mappen maken en e-mails gemakkelijk terughalen. Met een POP-verbinding is je e-mail meestal beperkt tot de computer waarop je het hebt gedownload, waardoor je geen toegang hebt tot je volledige e-mailarchief vanaf andere apparaten. 

Efficiënt gebruik van opslagruimte

Met IMAP worden alleen de headers en eventuele bijlagen van e-mails gedownload wanneer je ze bekijkt, waardoor je opslagruimte op je computer bespaart. De volledige inhoud van de e-mail blijft op de server staan. Dit is vooral handig als je regelmatig grote bijlagen ontvangt of als je veel e-mails ontvangt. Met een POP-verbinding worden e-mails daarentegen normaal gesproken volledig gedownload naar je computer. Wat kan leiden tot de opslag van onnodige data, alhoewel dit met email gering is. Aangezien duizenden e-mails in bijvoorbeeld 1 GB passen.

Gelijktijdige toegang tot e-mail

Een ander voordeel van IMAP is dat het gelijktijdige toegang tot e-mail mogelijk maakt vanaf meerdere apparaten. Dit betekent dat je e-mails kunt lezen en beheren vanaf je computer, smartphone, tablet, enzovoort, en dat alle wijzigingen worden weerspiegeld op de server en tussen apparaten. Met een POP-verbinding is toegang beperkt tot één apparaat, en als je e-mails downloadt naar dat apparaat, zijn ze niet beschikbaar op andere apparaten. Dit kan problematisch zijn als je onderweg toegang wilt hebben tot je e-mails, als voorbeeld wanneer je in de trein aan het werk bent, op locatie bij klanten en andere scenario’s. 

Instellen van IMAP verbinding in de meeste email programma’s

In onze kennisbank hebben we een uitgebreide categorie speciaal voor het instellen van jouw email adres in meerdere apparaten, in basis verwijzen we vaak naar het algemene artikel, waarin wij alle host adressen en poorten hebben staan: 

https://www.mijnhostingpartner.nl/client/knowledgebase/e-mail/host-adressen-voor-email/


Met de bovenliggende email categorie kan je ook vinden hoe jouw specifieke email programma ingesteld dient te worden, onder begeleiding van screenshots. Vaak is het noodzakelijk als je jouw email adres al ingesteld had staan met POP, dat je het email adres even geheel verwijderd uit je mail programma om dit hierna met IMAP in te stellen. Maak dan wel even een backup van hoe je dit lokaal ingesteld hebt staan, en controleer ook even op de webmail of alles aanwezig is. Met behulp van Outlook kan je eenvoudig een backup maken van je bestaande POP omgeving. Om dit hierna indien nodig te kunnen importeren in de nieuwe IMAP verbinding. Vaak zal dit echter niet noodzakelijk zijn. 

Wat niet mee wordt gesynchroniseerd

IMAP is echter een protocol wat niet alles gesynchroniseerd tussen apparaten, zaken zoals de Agenda en enige reminders die hierin ingesteld worden zijn enkel op 1 apparaat ingesteld. Wanneer je hier ook behoefte aan hebt om mee te synchroniseren dan is een Exchange mail account de oplossing. Dit neemt alles mee in de synchronisatie en is dus meer geschikt voor bedrijven en zakelijk gebruik. Dit is beschikbaar tegen een meerprijs en op elk moment erbij te bestellen voor een bestaand email adres. Wil je dit upgraden? Maak dan even een ticket naar de helpdesk aan met de email adressen die omgezet dienen te worden naar Exchange. Dan maken we dit in orde. 

Hoe maak jij het liefste gebruik van jouw eigen email adressen? Laat het ons weten!