Webhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nl

Hoe om te gaan met groeiende media op je WordPress hosting

Hoe om te gaan met groeiende media op je WordPress hosting
MijnHostingPartner

Hoe om te gaan met groeiende media op je WordPress hosting

Als je een WordPress-website beheert, is de kans groot dat je na verloop van tijd steeds meer media gaat gebruiken, zoals afbeeldingen, video's en audio. Deze rijke media zijn essentieel om je website visueel aantrekkelijk te maken en je boodschap effectiever over te brengen. Maar naarmate je website  groeit, kunnen er uitdagingen ontstaan met betrekking tot de prestaties en opslagruimte van je WordPress hosting. In deze blogpost zullen we enkele belangrijke stappen en strategieën bespreken om efficiënt om te gaan met groeiende media op je WordPress-hostingplatform. En ervoor te zorgen dat dit niet onnodig uit de hand loopt. 

Bij MijnHostingPartner.nl beschik je met een van onze standaard pakketten over 25GB aan opslagruimte. Deze 25 GB is de totale ruimte waar een pakket over beschikt en is onder te verdelen naar wens. Je kan bijvoorbeeld 10 GB toewijden aan je email, en de overige 15 GB gebruiken voor je website en de bijhorende bestanden. Of je kan dit verder inrichten naar wens. Mocht je meer ruimte willen hebben dan is hier altijd een upgrade in te overwegen. Echter hoeft dit niet altijd noodzakelijk te zijn. Met een aantal slimme trucs ben je namelijk niet alleen bezig voor minder opslagruimte te verbruiken, maar ook ervoor aan het zorgen dat jouw website sneller geladen kan worden voor alle gebruikers. Laten we een kijkje nemen naar alle manieren die toe zijn te passen, en waarom dit zo van belang is om gelijk met de start van je website de nodige aandacht aan te besteden.

Comprimeer en optimaliseer je media

Voordat je media naar je WordPress website uploadt, is het belangrijk om je afbeeldingen, video's en audio te comprimeren en te optimaliseren. Compressie verkleint de bestandsgrootte van je media zonder merkbare kwaliteitsverlies, wat de laadtijd van je website aanzienlijk verbetert. Je kunt gebruikmaken van WordPress plugins of websites van derden zoals TinyPNG  om je media te optimaliseren. Dit helpt om je opslagruimte efficiënt te benutten en de prestaties van je website te maximaliseren. Ook kan je dit bijvoorbeeld al met een simpele tool zoals Microsoft Paint, waar je met een paar klikken een 4K afbeelding kunt terugbrengen naar een afbeelding geschikt voor het web. Jouw thema in WordPress of een ander Content Management Systeem zal hier grove richtlijnen voor beschikbaar hebben, die je kan volgen bij het aanpassen van je afbeeldingen. 

Overweeg externe hosting zoals YouTube voor video

Als je veel grote mediabestanden hebt, zoals lange video's of audio-opnames, kan het zinvol zijn om deze bestanden extern te hosten. Door gebruik te maken van externe platforms zoals YouTube voor video's of SoundCloud voor audio, bespaar je aanzienlijk op je hostingopslag. Bovendien hebben deze platforms geavanceerde streamingmogelijkheden die de prestaties van je mediacontent optimaliseren. En bovendien zijn gebruikers en bezoekers het meeste bekend mee, naast de voordelen qua snelheid en opslag die YouTube en SoundCloud bijvoorbeeld bieden. Is dat hier ook separaat op deze netwerken volgers kunnen ontstaan en dus publiciteit voor je diensten of website. 

Implementeer lazy loading

Lazy loading is een techniek waarbij afbeeldingen en andere media-inhoud pas worden geladen wanneer ze in het zicht van de gebruiker komen tijdens het scrollen. Dit helpt de initiële laadtijd van je pagina te verminderen, vooral als je veel media-inhoud op één pagina hebt. WordPress heeft dit sinds een aantal versies automatisch toegevoegd op de afbeeldingen. Het is echter niet 100 % effectief op de manier die is geïmplementeerd. Wil je dus zeker weten dat jouw media lazy wordt geload, installeer hier dan nog een extra plugin voor om dit te forceren. 

Monitor je website

Voor meer redenen is het belangrijk om te weten wat er allemaal speelt op je website, met betrekking tot de verbruikte opslagruimte van je pakket, dan kan dit resulteren in een onverwachte factuur als je boven deze ruimte zit. Hierom is het handig om even periodiek te controleren hoeveel ruimte je in totaal verbruikt. Dit kan je doen via het control panel onder de  Space Statistics en hierna even naar het rapport te gaan over de verbruikte disk space. Binnen de webmail kan je even controleren wat jouw mailaccounts verbruiken om dit vervolgens op te tellen bij elkaar.

Een veel voorkomende reden waarom mensen over hun data heengaan bij hun pakket is dat hier backups van backups gemaakt worden, dus een backup bestand meegenomen wordt in een nieuw backup bestand. Of dat je veel video upload. 25 GB aan afbeeldingen zijn namelijk vele tienduizenden individuele bestanden. Waar de doorsnee website niet aan komt. 

Met het runnen van je WordPress website is het dus belangrijk om een schuin oog te houden op de data die jouw website in beslag neemt. Met de nodige maatregelingen en gewenning kan je ervoor zorgen dat jouw website niet alleen zo snel mogelijk blijft werken. Maar ook geen onnodige ruimte inneemt.

Wil je meer tips en trucs over WordPress te weten komen? Blijf dan ons blog volgen op Sociale Media en de website! We delen hier regelmatig zaken over het meest gebruikte Content Management Systeem, WordPress. Maar ook over alles wat te maken heeft met het hosten van websites en mail.