Webhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nl

Malafide domeinnaamgebruik binnen .nl zeer laag

Malafide domeinnaamgebruik binnen .nl zeer laag
MijnHostingPartner

Malafide domeinnaamgebruik binnen .nl zeer laag

Nederlandse domeinnamen zijn vaak de eerste keuze voor iedereen die gaat beginnen met een eigen onderneming of website op de Nederlandse markt. Er zijn altijd echter ook kwaadwillende die hier ook gebruik van willen maken, met een recent onderzoek is er uitgekomen dat het .nl domeinnaam echter een van de minst gebruikte domeinnaam extensies hiervoor is. Laten we een kijkje nemen naar de cijfers uit het rapport. 

 De cijfers en het onderzoek komen van het DNS Abuse Institute wat in 2021 is opgericht door het Public Interest Registry, oftewel de partij achter het .org domein. Hetzelfde als het SIDN voor het .nl domein is. 

.nl domeinnamen scoren bijzonder laag in het percentage domeinnamen wat misbruikt wordt,  met 0,4 malafide domeinnamen per 100.000 domeinen. En nemen we dus ook de topplek in op de lijst van wereldwijde domeinnamen. Waarin .ca (Canada) en .be (België) ons hierna opvolgen. 

Waarom het .nl domeinnaam zo hoog scoort heeft mede te maken met verbeteringen die zijn doorgevoerd om dergelijke malafide domeinnamen sneller te kunnen ontdekken. Het blijft echter altijd een kat en muisspel, zo zegt ook Cristian Hesselman van SIDN.  SPAM en misbruik zal altijd een voorname plek innemen in niet alleen van partijen zoals het SIDN. Maar is bijvoorbeeld ook een taak van een hosting partij zoals MijnHostingPartner.nl. Zo werken we samen om malafide websites en domeinnamen zo snel mogelijk onschadelijk te maken. 

Hoe kunnen domeinnamen worden misbruikt? 

Domeinnamen kunnen op verschillende manieren worden misbruikt. Hier zijn enkele voorbeelden van domeinnaammisbruik:

Phishing: Kwaadwillende individuen kunnen domeinnamen registreren die sterk lijken op bekende en vertrouwde domeinen om gebruikers te misleiden. Ze kunnen bijvoorbeeld een letter of cijfer wijzigen om een legitiem domein na te bootsen en zo persoonlijke gegevens of inloggegevens van nietsvermoedende gebruikers te stelen.

Typosquatting: Dit houdt in dat kwaadwillende personen domeinnamen registreren die lijken op populaire websites, maar met kleine tikfouten in de naam. Gebruikers die per ongeluk een fout maken bij het typen van een URL kunnen terechtkomen op een frauduleuze website die lijkt op de beoogde website. Deze frauduleuze websites kunnen worden gebruikt om malware te verspreiden, persoonlijke informatie te stelen of andere vormen van kwaadaardige activiteiten uit te voeren.

Cybersquatting: Dit verwijst naar het registreren van domeinnamen die inbreuk maken op de handelsmerkrechten van anderen. Cybersquatters registreren bijvoorbeeld domeinen die sterk lijken op bekende merken met de bedoeling deze te verkopen aan de rechtmatige eigenaars voor een hoge prijs.

Spam en kwaadaardige activiteiten: Domeinnamen kunnen worden gebruikt voor het verzenden van spam-e-mails, het hosten van phishingpagina's, het verspreiden van malware of het uitvoeren van andere kwaadaardige activiteiten. Dit kan de reputatie van legitieme domeinen schaden en gebruikers in gevaar brengen.

Domeinkaping: Dit is wanneer een kwaadwillende persoon toegang krijgt tot de controle over een domeinnaam zonder toestemming van de rechtmatige eigenaar. Ze kunnen bijvoorbeeld de inloggegevens van de domeinnaamhouder stelen of de registrar hacken om de controle over het domein over te nemen. Hierdoor kunnen ze de website wijzigen, de e-mail van de rechtmatige eigenaar onderscheppen of andere schadelijke acties ondernemen.

Het is belangrijk voor domeinnaamhouders en gebruikers om alert te zijn op dergelijk misbruik en de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals het regelmatig controleren van domeinnaamregistraties, het gebruik van sterke wachtwoorden, het implementeren van beveiligingsmaatregelen en het up-to-date houden van software en systemen om risico's te verminderen.

Het komt er vaak op neer bij jouw als website eigenaar dat je ervoor dient te zorgen dat jouw website up to date blijft, je wachtwoorden sterk zijn en dat je gebruik maakt van veilige software. Als laatste is het ook belangrijk om een backup strategie in te plannen en bij te houden, wanneer het noodgeval dan toch toeslaat zijn jouw jaren aan werk van de website niet voor niets geweest. En kan je een geïnfecteerde website snel herstellen. MijnHostingPartner.nl heeft ook een backup dienst voor je beschikbaar, waarmee je tot wel 120 dagen terug kan in de tijd met je website. Bestel deze dienst onder de add ons in je hosting pakket. 

Bron: https://www.sidn.nl/nieuws-en-blogs/malafide-domeinnaamgebruik-binnen-nl-zeer-laag