De risicos van verlopen Domeinen
Een domeinnaam is meer dan alleen een adres op het internet – het is vaak het digitale visitekaartje van je bedrijf, blog of hobbyproject. Toch komt het regelmatig voor dat domeinnamen onbedoeld verlopen. In deze blog bespreken we wat er gebeurt als je domeinnaam verloopt, wat de risico’s zijn en hoe je dit eenvoudig kunt voorkomen.
Wat gebeurt er als je domein verloopt?
Wanneer je domeinnaam verloopt, betekent dit dat je het recht op het gebruik van die domeinnaam kwijtraakt. Meestal gebeurt dit omdat de jaarlijkse registratiekosten niet op tijd zijn betaald of omdat je het domein bewust hebt laten aflopen. Ook komt het vaak voor dat de mails hierover gemist worden ter reminder, en hierdoor niet alleen hogere kosten kan resulteren. Maar ook het verlopen van de domeinnaam.
Afhankelijk van de domeinextensie (.nl, .com, .eu, enz.) komt de domeinnaam na verloop in een zogenaamde quarantaineperiode terecht. Tijdens deze periode kun je de domeinnaam tegen een extra vergoeding nog terughalen, maar als je dat niet doet, komt de naam uiteindelijk vrij voor registratie door derden.
De risico’s van een verlopen domein
1. Verlies van reputatie en verkeer
Als je website ineens offline is, verliezen bezoekers en klanten hun vertrouwen. Je kunt niet meer gemaild worden via je domein, en trouwe bezoekers krijgen een foutmelding. Dit is schadelijk voor je reputatie en kan zakelijke kansen kosten.
2. Domeinkapers kunnen toeslaan
Er zijn partijen die actief verlopen domeinen opkopen, vooral domeinen die ooit veel verkeer hadden of waardevolle backlinks bezitten. Zij kunnen het domein vervolgens gebruiken voor advertenties, phishing, of het je tegen betaling proberen terug te verkopen (ook wel “domain squatting” genoemd). Dit zijn in vrijwel alle gevallen geen redelijke prijzen die hierna gevraagd worden voor het domeinnaam. Maar proberen ze natuurlijk het meeste uit te halen.
3. SEO-verlies en gebroken links
Als je domein wordt verwijderd of overgenomen, verlies je je opgebouwde SEO-waarde. Backlinks naar jouw domein werken dan niet meer, wat leidt tot gebroken links en een daling in je zoekmachinepositie. Een domeinnaam wat je dus laat verlopen kan nog lange tijd waarde hebben hierin, en er is zelfs een gehele markt opgezet om verlopen domeinnamen weer te registeren. Het is namelijk eenvoudiger om een bestaand domeinnaam met een voorheen hogere reputatie opnieuw te laten ranken voor belangrijke zoektermen. Dan het is om met een geheel nieuw domeinnaam te starten.
4. E-mailproblemen
Gebruik je e-mailadressen zoals info@jouwdomein.nl? Zodra het domein verloopt, werkt je e-mail niet meer. Je mist belangrijke berichten of – erger nog – een ander kan je domein registreren en doen alsof ze jou zijn. Vaak doen ze dit door een catch all aan te maken op het domeinnaam, zodat alle mail die verzonden wordt naar het @jouwdomeinnaam.nl gelijk afgevangen wordt. Ze hoeven dus niet perse te weten welk email adres je exact voerde om deze mail te ontvangen. Dus ook het email adres facturen@ of financieel@ kan met 1 catch all zo overgenomen worden.
5. Concurrentievoordeel voor anderen
Een concurrent zou je verlopen domein kunnen registreren om bezoekers af te snoepen of je merknaam te ondermijnen. Dit kan vaak een flinke reputatieschade veroorzaken, wat natuurlijk niet wenselijk is. Zelfs voor een tijdelijke actie domeinnaam, kan dit nadelig uitpakken.
Hoe voorkom je dat je domein verloopt?
Gelukkig is dit risico eenvoudig te voorkomen:
✅ Gebruik automatische verlenging: Bij MijnHostingPartner.nl heeft standaard automatische verlenging aan op onze diensten en domeinnamen, zodat je domein nooit zomaar verloopt.
✅ Controleer je contactgegevens: Zorg ervoor dat je e-mailadres in je account altijd actueel is, zodat je belangrijke herinneringen niet mist. We versturen hier namelijk alle communicatie naar toe, en
✅ Krijg herinneringen per e-mail: Wij sturen tijdig (meerdere) meldingen wanneer een domein bijna verloopt. Let er dus op dat je deze mail tijdig leest en de nodige actie onderneemt. Indien je de automatische incasso geactiveerd hebt staan onder je account zullen ook de facturen voor je afgeschreven worden. En hoeft er dus geen handmatige betaling verricht te worden.
✅ Bewaar je inloggegevens veilig: Zo houd je controle over je hostingpakket en domeinregistraties. Activeer ook twee factor authenticatie binnen het klantenpanel om ervoor te zorgen dat enkel jij toegang krijgt tot het systeem.
Een verlopen domein is meer dan alleen een technisch probleem – het kan grote gevolgen hebben voor je online aanwezigheid en reputatie. Wees proactief en let op de berichten die wij versturen om altijd op de hoogte te blijven van enige ontwikkelingen hierin.
Heb je vragen over de verlenging van je domein? Neem gerust contact op met ons supportteam, we helpen je graag verder via de online chat of via het ticketsysteem.
MijnHostingPartner.nl – jouw betrouwbare partner in domeinregistratie en webhosting.