Webhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nl

SIDN gaat waarschuwen bij mailverkeer op opgezegde NL domeinen

SIDN gaat waarschuwen bij mailverkeer op opgezegde NL domeinen
MijnHostingPartner

SIDN gaat waarschuwen bij mailverkeer op opgezegde NL domeinen

De hoofdpartij achter alle .nl domeinnamen, het SIDN, heeft sinds enige tijd een pilot gedraaid voor het nader beschermen van het mailverkeer bij opgezegde domeinnamen. .NL domeinen worden nadat ze zijn opgezegd en vervallen nog 40 dagen in quarantaine gehouden, in deze periode is er nog de kans om het domeinnaam terug te laten registreren onder dezelfde gegevens.  En kan dus een domeinnaam die in de vergetelheid is geraakt, of anderzijds foutief is opgezegd weer terug te laten komen.

De tool die hiervoor bedacht en gemaakt is door het SIDN houdt er rekening mee of er nog email verkeer ontvangen wordt op het opgeheven domein terwijl het nog in de quarantaine fase zit. En aan de hand hiervan wordt er dan een email verzonden naar het registrar contactadres waar het domeinnaam ook mee geregistreerd is. Aan de hand daarvan is dan toch nog te besluiten of het domeinnaam nog terug te zetten is.

De tool of dienst die SIDN heeft ontwikkeld is uitgebracht onder de naam Lemmings, en staat voor deLetEd doMain Mall warNinG System. De exacte termijnen waarin dit werkt is nadat een domeinnaam in quarantaine is gekomen van dag 20 tot 30 of er nog aanspraak wordt gemaakt op enige MX records. Wat dus een signaal is voor mailverkeer.

Het voorkomen van datalekken

Het voorkomen van datalekken is een constant proces waar ook SIDN mee bezig is, binnen grote bedrijven kan het voorkomen dat meerdere personen over het registeren en beheren van domeinnamen gaan. En het komt natuurlijk ook wel eens voor dat niet iedereen even tevreden uit elkaar gaat. Met een onjuiste of onbedoelde opzegging kan het een ramp betekenen voor een bedrijf als dit te laat ontdekt wordt. Zodra een domeinnaam eenmaal geregistreerd is dan kan dit een prijzige taak zijn om weer over te kopen. Of je het zelfs onmogelijk gemaakt. Mailverkeer wat nog naar dit oude domein wordt verstuurd kan daardoor binnenkomen bij nieuwe partijen die hier helemaal niet mee te doen mee hebben. Er wordt door het algoritme van SIDN hier extra op gelet voor bijvoorbeeld vervallen domeinen die iets met de Medische wereld te doen hebben of in de andere gevoelige sectoren.

Het is dus een service die voornamelijk gericht is op grotere bedrijven en organisaties, menig webmaster met een paar domeinen onder zijn hoede zal hier natuurlijk niet zoon probleem mee hebben om zijn domeinnaam portfolio bij te houden. Echter kan het natuurlijk iedereen gebeuren door een periode van ziekte of vakantie. Met deze service is het dus nog mogelijk om je te alarmeren voor het aankomende vervallen van je domeinnaam. En deze weer te registeren.

De huidige cijfers

Het is natuurlijk de vraag hoe vaak dit zal gaan voorkomen, de test is uitgevoerd over 1408 domeinen in 1 jaar. Daarvan zijn er 5 domeinnamen uit quarantaine gehaald naar aanleiding van de email. Dit is dus een percentage van 0,4 die weer actief gemaakt zijn. Van alle .nl domeinnamen die in deze periode ook opgezegd werden zijn er 0.2 procent weer uit quarantaine gehaald. Het zal dus niet wereldschokkend vaak voorkomen, maar kan toch voor een aantal bedrijven een groot verschil maken. Daarom wordt er dus besloten om dit voor alle .nl domeinnamen dus te activeren. 

Zodra de email ontvangen hiervan wordt dan heb je dus nog 10 dagen om de domeinnaam uit quarantaine te halen, hierna komt hij weer vrij op de markt om te registreren door een nieuwe domeinnaam. In maart wordt begonnen met het uittesten van Lemmings, dit zal na een jaar bekeken worden hoe effectief dit is geweest. 

Bestel nu jouw .nl domeinnaam bij MijnHostingPartner.nl, nu het eerste jaar voor 2,50 ex btw, hierna 6,- ex btw voor het tweede jaar. Er is ook een domeinnaam gelijk voor 5 jaar vast te leggen, zo hoef je dit niet jaarlijks op de agenda te zetten. En bijvoorbeeld zijn dan bovenstaande voorgevallen te vermijden. 

Bronnen: 

https://www.sidnlabs.nl/nieuws-en-blogs/datalekken-voorkomen-voor-6-2-miljoen-domeinnamen

https://www.security.nl/posting/744012/SIDN+gaat+bij+alle+opgezegde+_nl-domeinnamen+voor+mailverkeer+waarschuwen