Webhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nl

Geen slotje met SSL meer in de browserbalk in Google Chrome

Geen slotje met SSL meer in de browserbalk in Google Chrome
MijnHostingPartner

Geen slotje met SSL meer in de browserbalk in Google Chrome

Google Chrome heeft met zijn laatste update het welbekende slotje in de browserbalk niet meer weergegeven, als website bezoeker zie je dus niet meer het welbekende symbool hiervoor wat bevestigd aan de bezoeker dat de verbinding beveiligd is. Laten we in deze blog post bekijken wat dit inhoud en wat dit kan betekenen voor jouw website.

Gebruik van SSL neemt toe

Sinds jaren neemt het gebruik van SSL/TLS op het internet gestaag toe. Deze beveiligingsprotocollen zijn essentieel geworden om gegevens te beschermen tijdens de overdracht tussen een webserver en een browser. Voorheen was het groene slotje in de adresbalk van Google Chrome een geruststellend teken voor bezoekers. Het symboliseerde een beveiligde verbinding en gaf een gevoel van vertrouwen bij het bezoeken van websites. Zeker in het geval van Webshops. Ook is hier jaren reclame en voorlichting voor geweest vanuit initiatieven vanuit de overheid. Die mensen aanspoorde te letten op het groene slotje voordat er pas wat werd gekocht. 

Echter, met de laatste update van Google Chrome is dit veranderd. Het iconische slotje is niet langer standaard zichtbaar in de browserbalk. Dit betekent dat gebruikers niet langer dat visuele bevestigingsteken zien dat hen vertelt dat de verbinding beveiligd is. Maar wat betekent dit nu eigenlijk voor jouw website? Je website binnen Google Chrome zal er als volgt zo uitzien: 

Geen slotje met SSL meer in de browserbalk in Google Chrome

Pas als je op het teken klikt, kan je pas terugzien dat de verbinding beveiligt is. Als je website nog niet gebruik maakt van een SSL certificaat, dan zal je het volgende terugzien binnen Google Chrome: 

Geen slotje met SSL meer in de browserbalk in Google Chrome

In dat geval zie je dus wel dit nog prominent terug, en wordt er aangegeven dat jouw website niet veilig is voor het gebruik. 

De eerste prominente rol en weergave van SSL/TLS nemen dus af, maar dit betekent niet dat de beveiliging minder belangrijk is geworden. Integendeel, de overgang naar een versleutelde verbinding blijft cruciaal voor de bescherming van gegevens, vooral nu online privacy en beveiliging steeds meer in de schijnwerpers komen te staan.

SSL certificaten van Lets Encrypt

Een van de positieve ontwikkelingen is de opkomst van gratis SSL-certificaten. Diensten zoals Let's Encrypt hebben het verkrijgen van SSL-certificaten toegankelijker gemaakt voor iedereen. Dit heeft de drempel verlaagd voor websites van elk formaat om een beveiligde verbinding aan te bieden aan hun bezoekers, zonder de vroegere kosten barrière.

Als je nog niet hebt overgeschakeld naar een beveiligde verbinding met een SSL-certificaat, is het nu meer dan ooit het moment om actie te ondernemen. Plan de implementatie ervan in voor dit jaar om ervoor te zorgen dat je website voldoet aan de hedendaagse beveiligingsstandaarden en om het vertrouwen van je bezoekers te behouden.

Voordelen van een betaald SSL certificaat

Hoewel gratis SSL-certificaten een geweldige optie zijn, bieden betaalde SSL-certificaten ook extra voordelen. Deze betaalde certificaten worden vaak geleverd met uitgebreidere verificatieprocessen en garanties, waardoor ze meer vertrouwen en geloofwaardigheid kunnen bieden aan jouw website. Bovendien kunnen sommige betaalde certificaten extra functies bieden, zoals uitgebreide validatie (EV) die de naam van je bedrijf in het certificaat weergeeft, wat een extra niveau van vertrouwen kan geven aan je bezoekers.

Het is belangrijk om de voor- en nadelen van zowel gratis als betaalde SSL-certificaten te overwegen en te kiezen wat het beste past bij de behoeften van jouw website en het vertrouwen dat je wilt opbouwen bij je bezoekers.

Kortom, terwijl het zichtbare slotje in de browserbalk van Google Chrome verdwijnt, blijft de noodzaak van een veilige verbinding via SSL/TLS van vitaal belang voor elke website. Het is een essentieel onderdeel geworden van een verantwoorde online aanwezigheid, waarbij de bescherming van gegevens en het opbouwen van vertrouwen bij je bezoekers centraal staan.