Webhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nl

Fraude op internet voorkomen

Fraude op internet voorkomen
MijnHostingPartner

Fraude op internet voorkomen

Fraude op internet voorkomen

Bent u ooit het slachtoffer geweest van internetfraude? Of kent u iemand die hier veel problemen mee heeft gehad? Nu steeds meer mensen zich online begeven komen er ook steeds meer gevallen van internetfraude boven water. Van verkopers op Marktplaats die producten niet leveren tot het stelen van bank- en identiteitsgegevens. Waar u zich ook bevindt op het internet, het is altijd verstandig om goed op te letten.

Fraude op het internet – pas op

Aangezien vrijwel iedereen online te vinden is, trekt dit uiteraard ook mensen met verkeerde bedoelingen aan. Ook de manieren waarop criminelen uw gegevens op het internet proberen te stelen worden steeds slimmer en ingenieuzer. Daarom moet u altijd goed op uw hoede zijn. Omdat het internet een anonieme plek is, zijn er veel verschillende vormen van internetfraude. Hier een kort overzicht van veelgebruikte vormen waar u voor moet oppassen:

  • Phishing – phishing is het sturen van valse emails naar ontvangers. De kans is groot dat u zelf al eens een phishing email heeft ontvangen. De emails lijken erg op de normale emails van een bekende afzender (bijvoorbeeld van uw bank), en proberen u via een valse link te laten inloggen op een (ook vervalste) site. Op deze manier kunnen uw inloggegevens gestolen worden.
  • Pharming – heeft hetzelfde doel als phishing: het stelen van gegevens. Door een aanval op de DNS van een website wordt een nietsvermoedende bezoeker die een bekend email adres intypt omgeleid naar een nagebootste site. Als hij hier zijn gegevens invult, kunnen oplichters deze gebruiken om in te loggen.
  • Spyware – wanneer op bepaalde links wordt geklikt op het internet, wordt een programma geïnstalleerd waarmee alles bekeken kan worden wat u op uw computer uitvoert.

Uiteraard zijn er nog veel meer verschillende vormen van internetfraude, echter zijn dit de meest voorkomende gevallen. Gelukkig zijn deze veel voorkomende manieren waarop gegevens gestolen kunnen worden gemakkelijk te omzeilen.

Manieren om internetfraude te voorkomen

Om te beginnen is het altijd verstandig om een goede virusscanner en PC beveiligingsprogramma te installeren en deze elke week of maand een scan uit te laten voeren. Op deze manier zult u virussen en andere malware tegenhouden.

Daarnaast om erachter te komen op bepaalde sites door oplichters gerund worden, kunt u een aantal dingen doen:

  • Kijk of de site keurmerken heeft (bijvoorbeeld het thuiswinkel waarborg keurmerk voor veilige webshops)
  • Ga op zoek naar reviews van de site/product/service.
  • Controleer altijd of site het SSL certificaat heeft (sites met een SSL certificaat hebben ‘https://’ i.p.v. ‘https://’) Dit certificaat zorgt voor extra beveiliging van gegevens

Met een goed beveiligingsprogramma en door goed zelf op uw hoede te blijven kunt u de kansen enorm verkleinen dat u slachtoffer wordt van internetfraude. Wilt u meer weten over internetfraude? Of hoe u zich hier het beste tegen kunt beschermen? Vraag het ons via de livechat voor uw hosting.