Webhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nl

Werken met een lokaal mail programma versus de webmail

Werken met een lokaal mail programma versus de webmail
MijnHostingPartner

Werken met een lokaal mail programma versus de webmail

Dit is een overweging die niet alleen vele klanten van ons maken, maar ook gebruikers van Gmail en vele andere providers zoals een KPN mail adres. Elk gratis en betaald email adres kan je wel benaderen en gebruiken via zowel een webmail omgeving in de browser, als in een lokaal email programma. Laten we een kijkje nemen naar de voor en nadelen van beide methoden. En welke het beste aansluit met jouw wensen. 

Email is en blijft nog steeds een belangrijk communicatiemiddel, voor het vastleggen van afspraken, het insturen van je CV tot de dagelijkse communicatie zowel zakelijk als persoonlijk. Email wordt gezien als een professionelere manier om bepaalde zaken en contracten vast te leggen, en kan zelfs rechtsgeldig worden gebruikt. Het is dus een onmisbare tool in zowel het persoonlijke leven als bedrijfsleven. 

Hoe je jouw email gebruikt is geheel je eigen keus, en kan je inrichten naar je eigen voorkeuren. Als hosting partij hebben wij hier dagelijks mee te maken met de vraag hoe hier nu het beste gewerkt mee kan worden. Laten we in deze blog post een diepere duik nemen in het werken via een webmail omgeving versus een lokaal email programma. 

Wat is de webmail?

De webmail is een internetwebsite waarmee je gelijk op jouw email hosting kunt inloggen en dit in ons geval naar volledigheid kan gebruiken. Ons webmail adres is: 

https://webmail.mijnhostingpartner.nl/

En kan met elke (moderne) internetbrowser benaderd worden en gebruikt, in de webmail kun je dus email berichten ontvangen van anderen in je inbox. Berichten verzenden naar bestaande of nieuwe contacten en gebruikmaken van de andere tools die wij hierin aanbieden. Zoals een mogelijkheid om bestanden op te slaan, te communiceren met andere teamleden en het gebruik van een agenda en taken. 

De populairste webmail omgevingen        

Het is naast het gebruik van jouw email adres in onze webmail ook mogelijk om jouw email adres in andere webmail omgevingen in te stellen. Dit is vaak echter niet de meest snelle methode om email te ontvangen. En raden we over het algemeen af om te gebruiken, mail wordt vaak hierin om het halfuur bijgewerkt, of nog met een POP verbinding connectie gemaakt. Niet meer de modernste en veiligste standaarden dus. Je verliest dan ook een gedeelte veiligheid en privacy over je mail. Dit wordt namelijk door een derde partij dan ook nog een keer ingezien. 

Enige populaire aanbieders van een webmail omgeving zijn Gmail, Outlook.com met zijn gratis te gebruiken adressen, en anderen zoals Proton. 

Webmail heeft vrijwel elke provider van een email adres beschikbaar. Vaak is dit bij vele partijen dezelfde software die hiervoor gebruikt wordt Bij MijnHostingPartner.nl gebruiken wij hiervoor SmarterMail, die vele voordelen biedt en door zowel eindgebruikers als wij als zeer fijn, stabiel en snel wordt ervaren. 

Wat is een lokaal mail programma?

Lokale email programma’s zijn de oude vertrouwde software programma’s die vaak teruggeleid kunnen worden tot de begindagen. Programma’s waar speciaal email mee kan worden beheerd, bestaan al sinds begin van 21ste eeuw of zelfs eerder. En zijn door de vele jaren ontwikkeling hierachter stabiele en vertrouwde programma’s geworden. Veel gebruikers hebben een favoriet, en zijn met man en macht niet over te krijgen naar een ander email programma of een webmail omgeving. Met een lokaal email programma wordt verbinding gemaakt naar de mailserver, in feite gewoon de webmail omgeving, om vervolgens hier met je lokale email programma verder mee te werken.

Dit gebeurd met een regulier email adres op een van de twee manieren, IMAP of een POP connectie voor de inkomende mail. Deze verbindingsmethoden stellen een aantal mogelijkheden vast aan het email adres. Tegenwoordig is het vrijwel altijd aan te raden om met het IMAP protocol te werken, dit synchroniseert namelijk sneller en werkt beter samen met andere apparaten en omgevingen. De typische werkwijze is namelijk niet meer vanaf 1 apparaat. Maar met meerdere en verschillende apparaten werken aan je email. Bijvoorbeeld op je laptop, desktop en smartphone. 

De populairste lokale mail programma’s

Er zijn een aantal titanen onder de lokale mail programma’s, Microsoft Outlook, Apple Mail en Thunderbird zijn welbekende namen die gebruikt worden voor zowel persoonlijk als zakelijk gebruik. Met de vele jaren aan verbeteringen en moderne upgrades zijn dit solide oplossingen om je mail mee te verwerken, en zijn zoals gezegd moeilijk vanaf te stappen als je dit eenmaal gewend bent. 

Bij MijnHostingPartner.nl doen we ons uiterste best om ervoor te zorgen dat deze mail programma’s ondersteund worden en uitgelegd met eigen kennisbank artikelen. Zo maken we het gemakkelijkst mogelijk om jouw email adres in te stellen in jouw favoriete programma. 

Er zijn nog een heleboel andere mail programma’s die lokaal kunnen worden gebruikt, het is belangrijk om er een te kiezen die aansluit met je wensen. En die betrouwbaar gebruikt kan worden. Een gratis mail programma wat op elk besturingssysteem werkt is Thunderbird.  Apple Mail is enkel beschikbaar op Macbooks, en Microsoft Outlook is enkel betaald beschikbaar. 

Voor en nadelen van beide werkwijzen

Beide manieren om met je mail te werken hebben zo hun voordelen, met een lokaal mail programma werk je vaak al in een vertrouwde omgeving die je door en door kent. Een nieuwe webmail omgeving kan even wennen zijn, maar kan wel over meer functionaliteit beschikken. Het komt vaak neer op wat jouw voorkeur heeft om te gebruiken, wil je het zo eenvoudig mogelijk maken zonder verder zaken hoeven in te stellen? Maak dan gebruik van de webmail. Heb je een eigen voorkeur voor een programma? Stel je email adres dan ook daar in. Zolang je met een IMAP verbinding werkt zorgt deze ervoor dat jouw email en folders gesynchroniseerd worden met de webmail. Wel zo makkelijk dus! 

Wat is jouw favoriete werkwijze voor de mail? Laat het ons weten!