Webhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nl

Wat zijn backlinks en hoe hou je ze bij

Wat zijn backlinks en hoe hou je ze bij
MijnHostingPartner

Wat zijn backlinks en hoe hou je ze bij

Backlinks zijn vaak een cruciaal onderdeel van websites, ze bepalen onder andere waar je website wordt neergezet in de online zoekresultaten. En kunnen voor een grote factor spelen in de populariteit van je website hosting. Laten we behandelen hoe het in elkaar steekt en het bijgehouden kan worden. 

Backlinks vormen nog steeds een cruciaal onderdeel voor vele ranking factoren, alhoewel dit tegenwoordig steeds meer in twijfel wordt getrokken met elke Google Update. Relevante backlinks van de juiste bronnen zijn echter nog steeds een onbetwist voordeel die je kan hebben tegenover je competitie in de zoekresultaten.

Een website kan over de jaren heen vele duizenden aan backlinks verzamelen, of je dit nu zelf aanspoort of niet. Een website kan naar je toe linken als je bijvoorbeeld een uitstekend artikel hebt geschreven over een onderwerp. Of je citeren met een link. Dit zorgt ervoor dat je vaak een bump krijgt in bezoekers van de website en een verschil kan gaan zien in de organische resultaten. 

Wat zijn backlinks precies?

Backlinks zijn simpelweg links naar jouw website toe. Dit kan naar een specifieke pagina zijn, zoals een artikel die je gemaakt hebt. Of naar je homepagina. Een backlink kan gemaakt worden door een legioen aan verschillende redenen. Bijvoorbeeld door de ouderwetse startpagina’s, of een website die je citeert of bijvoorbeeld op social media pagina’s. 

Een backlink kan via een afbeelding plaatsvinden, bijvoorbeeld door een afbeelding van jouw website direct te gebruiken. Dit is echter niet de netste manier om dit te doen. Of door een link in de tekst of onderaan een artikel te noemen. Veel links worden aangeduid met een andere kleur in de tekst. Of ze worden onderstreept. Vaak wordt aangeraden om dit in het blauw te doen, aangezien dit dit meest gangbare kleur is die mensen verwachten. Dit is echter geen harde regel. 

Backlinks zien er bijvoorbeeld zo uit in de frontend: 

Verschillende soorten backlinks 

Verder zijn er ook verschillende soorten backlinks, de meest gangbare die je tegen zult komen is een backlink met de nofollow tag. Dit geeft een signaal aan zoekmachine crawlers af dat de link gevolgd kan worden, maar dat de bron niet verantwoordelijk is wat er vervolgens instaat. Over de jaren heen is de nofollow link in waarde gestegen en wordt hier nog steeds over gediscusseerd of dit nu wel of geen waarde heeft voor SEO. Google heeft echter meerdere malen aangegeven dat hier anders mee om wordt gegaan dan eerder. En het wel enige waarde heeft.Daarnaast zijn er ook andere tags die meegegeven worden aan een link, zoals Sponsored en nog vele anderen. Een goede bron om hier nog meer over te lezen is W3schools. Hier zie je bijvoorbeeld de volgende lijst met alle verschillende soorten relaties die meegegeven kunnen worden. Verder is er dan per item meer informatie over op te zoeken. 

Wat zijn backlinks en hoe hou je ze bij

Waar kan je backlinks inzien en bijhouden? 

Backlinks kun je op een hoop verschillende locaties inzien. De meest gebruikte locatie is Google Search Console. Wil je weten hoe je dit toe kan voegen en gebruiken voor jouw website? Kijk dan in onze blog post over het toevoegen van Google Search console.

In Google Search Console kan je niet alleen de backlinks inzien, maar ook disavowen. Meer hierover in het volgende kopje. Om de backlinks in te zien kan je navigeren naar Links in het linker menu. Hier staat een overzicht van al je aanwezige links, en hoe je intern linkt binnen je pagina. Dit is verder nog in te zien in het kopje per item. Waar de daadwerkelijke externe backlinks staan is onder Sites met de meeste links naar jouw site. Hier zie je een overzicht van de websites die naar je toe linken, en naar welke URL precies. Dit kan je vervolgens gebruiken om hier nog een actie op uit te voeren. Of dit op te slaan in je rapport. 

Een gratis te gebruiken tool die onlangs is uitgekomen is de tool van Ahrefs. Eerder diende je voor een account een aardig fors bedrag betalen per maandbasis. Nu is dit ook wat toegankelijker geworden voor starters met hun gratis account mogelijkheid. Hier zie je dan de backlinks op de heldere wijze binnen Ahrefs. Een aanrader om meer overzicht te creëren en snellere updates te krijgen dan je dit in Google Search Console krijgt. 

Andere gratis tools kunnen we niet aanraden om te gebruiken.  

Backlinks disavowen

Backlinks kunnen helaas ook een negatieve impact hebben op de prestaties van je website. Niet relevante backlinks die van lage kwaliteit zijn kunnen ook een negatief signaal afgeven aan zoekmachine crawlers. Wanneer je als voorbeeld een Nederlandse website hebt over vulpennen en je een backlink krijgt / maakt van een website uit India over gokken. Dan kan je jezelf voorstellen dat dit niet relevant is. 

Gebruik hier dus enig gezond verstand bij. En mocht je dit soort backlinks krijgen dan kan je overwegen om dit soort links te disavowen. Dit kan je doen via Google Search Console, we raden aan om het stappenplan van Google Webmasters hiervoor te volgen. Meer informatie hierover kan je inzien op de volgende link: 

https://support.google.com/webmasters/answer/2648487?hl=nl

Maak jij nog gebruik van backlink strategieën voor je website hosting? Laat het ons weten!