Webhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nl

Verschillende soorten spam

Verschillende soorten spam
MijnHostingPartner

Verschillende soorten spam

De kans dat je er van gehoord hebt of er mee te maken hebt gehad is ontzettend groot, elke dag worden er namelijk wel spam mails verstuurd. Ook wil het wel eens voor komen dat je op je hosting spam mails krijgt.

Spam mails kunnen verschillende vormen aannemen, denk hierbij aan normale spam, spoofing of phishing. In de blog post gaan we doornemen hoe je de verschillende vormen spam kan herkennen.

Normale spam mails

Dit is wellicht de spam waar de meest mensen bekend mee zijn, normale spam. Vaak komt dit in jouw inbox terecht als reclame of andere ongewenste post, spam staat immers voor Sending People Annoying Mail.

Als je een eigen domeinnaam of website hebt dan zul je vaak reclame krijgen van een zogenaamde web ontwikkelaar. Er wordt dan gevraagd of je interesse hebt in het opzetten van een website.

Ga hier niet op in, vaak worden je gegevens dan gebruikt door andere spammers om meer spam te versturen. Het kan ook zijn dat als je besluit door te gaan met het maken van een website dat dit oplichting is.

Als je vooraf moeten betalen dan ben je hierbij namelijk direct je geld kwijt. Ook kan het zijn dat ze ontzettend veel vragen voor een hele simpele website.

Spoofing

Een techniek die wat minder gebruikt wordt maar wel gevaarlijker is heet spoofing. Hierbij worden er zogenaamd mails vanuit jouw eigen mail adres naar jezelf gestuurd.

Er wordt voor gedaan alsof dit een mail is vanuit je eigen adres, vaak is de inhoud hiervan makkelijk te herkennen. In dit soort mails wordt er vaak aangegeven dat ze persoonlijke gegevens of video's hebben.

Als ze beweren een video van je te hebben zul je ook vaak zien dat ze beweren je webcam gehackt te hebben. Indien je geen webcam hebt zul je je hier waarschijnlijk weinig van aantrekken echter kan het wel even schrikken zijn.

Ze zullen hiervoor dan geld vragen of anders zullen ze de video openbaar maken. Gelukkig worden de meeste van dit soort mails tegen gehouden door de spam filter.

Ook met onze e-mail hosting wordt dit vrijwel altijd afgevangen. Mocht je toch last hebben van spoofing mails dan is het aan te raden om de afzender direct te blokkeren.

Hoe herken ik spoofing?

Naast dat je weet wat spoofing inhoud is het ook belangrijk om te weten hoe je het kan herkennen. Eerder hadden we aangegeven dat je dit soort berichten voornamelijk kan herkennen aan de inhoud er van.

Ook zijn er nog andere manieren om deze mails te onderscheiden. Je kan hiervoor bijvoorbeeld de headers aanzetten in de webmail, je zal hier dan het echte mail adres waarvan het verzonden is inzien.

Nadat je dit aangezet hebt kan je precies zien waar de mail vandaan is gekomen en het verder blokkeren.

phishing

Een andere techniek die veel gebruikt wordt is phishing, hierbij wordt er vrijwel altijd een poging gedaan tot oplichting. Vaak zie je bij phishing mails dat ze proberen om jou bank gegevens te achter halen.

Als je een phishing mail krijgt dan zul je zien dat het vaak om een zogenaamde bank gaat. Er wordt hier vaak bij gedaan alsof je account gaat verlopen.

Als je dan niet wilt dat dit gebeurt dien je hiervoor je bank gegevens op te geven. Geef hierbij nooit je gegevens op, banken zullen je namelijk nooit via de mail of telefonisch benaderen voor jouw gegevens.

Als je dit soort mails krijgt dien je de afzender altijd direct te blokkeren en de mail verder te negeren. Ook hier zal je zien dat de afzenders vaak van een spam e-mail adres afkomen.

Indien je hier verder nog vragen over hebt kan je altijd kijken of er een chat medewerker aanwezig is. Ook kan je een ticket aanmaken in het klantenpanel. Contact via Twitter of Facebook is ook mogelijk.