Webhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nl

Op welk apparaat bezoeken mensen jouw website?

Op welk apparaat bezoeken mensen jouw website?
MijnHostingPartner

Op welk apparaat bezoeken mensen jouw website?

Het internet is bereikbaar met een breed scala aan apparaten, van de bekende desktops en laptops, de dagelijkse mobiele gebruikers, en zelfs de koelkast. Als webmaster is het belangrijk om te weten op welke wijze jouw bezoekers het meeste van jouw website gebruik maken, en dat je hier vervolgens de nodige voorzorg maatregelingen in neemt om deze doelgroep optimaal te bedienen. Laten we in deze blog post een kijkje nemen naar hoe je dit kunt bijhouden, en hoe jij hierin kunt optimaliseren. 

Inzage in de gebruikers van je website

Inzicht krijgen in het gebruik van apparaten door bezoekers van je website is essentieel om de gebruikerservaring te verbeteren. Gelukkig zijn er verschillende tools en methoden beschikbaar waarmee je deze informatie kunt verzamelen en analyseren. Een van de meest gebruikte methoden is het bekijken van de rapportages van webanalysetools zoals Google Analytics. Dit is gratis te activeren voor je website, en kan je doen met een bestaand email adres, of met je zakelijke mail adres wat je bij ons aanmaakt. Het laatste raden we aan voor de meeste situaties, aangezien dergelijke zaken beter gescheiden houden kunnen worden. 

Gebruik van webanalysetools

Webanalysetools bieden gedetailleerde inzichten in het gedrag van je bezoekers, waaronder het type apparaat dat ze gebruiken om je website te bezoeken. In Google Analytics kun je bijvoorbeeld de sectie 'Mobiel' bekijken om te zien welke apparaten je bezoekers gebruiken, zoals desktops, laptops, tablets of smartphones. Dit geeft je een overzicht van de diversiteit aan apparaten die jouw website bezoeken. En hoe ze hiermee omgaan. Een goede indicatie dat er iets niet helemaal klopt of juist werkt op een apparaat, als de tijd op de website bijzonder kort is in vergelijking met een ander apparaat. 

Responsieve webdesign

Zorg ervoor dat je website is geoptimaliseerd voor verschillende schermformaten en apparaten. Met een responsief webdesign past de lay-out van je site zich automatisch aan de schermgrootte aan, waardoor een consistente en gebruiksvriendelijke ervaring wordt geboden, ongeacht het gebruikte apparaat. Dit draagt bij aan een hogere tevredenheid van de bezoekers, ongeacht of ze je site nu bekijken op een desktop, tablet of smartphone.

Een responsief design zit in vrijwel de meeste gevallen al ingebakken in je website, zolang je gebruikmaakt van een moderne wijze om de website op te bouwen. Raadpleeg de documentatie van je Content Management Systeem (zoals WordPress) of thema hiervoor, en schakel indien nodig over naar een ander CMS wat dit wel ondersteund. 

Snelheidsoptimalisatie

Verschillende apparaten hebben andere laadsnelheden over het algemeen, vanwege andere netwerkverbindingen en een heleboel andere factoren. Mobiele gebruikers vereisen snelle laadtijden, dus zorg ervoor dat je website geoptimaliseerd is om snel te laden, zelfs op mobiele netwerken. Mobiele gebruikers klikken namelijk bijzonder snel weg als ze niet krijgen wat ze willen, er is namelijk een korte spanningsboog aanwezig. Tools zoals Google PageSpeed Insights kunnen je helpen bij het identificeren van elementen op je site die de laadsnelheid beïnvloeden en suggesties doen voor verbetering. Hier is ook een rapport van te vinden als je gebruikmaakt van Google Search Console. 

Content aanpassen aan het apparaat

Overweeg om de inhoud van je website aan te passen op basis van het apparaat van de gebruiker. Mobiele gebruikers hebben mogelijk interesse in beknopte informatie en snelle toegang tot belangrijke functies, terwijl desktopgebruikers wellicht meer geneigd zijn om uitgebreidere inhoud te lezen. Pas je contentstrategie aan om aan de specifieke behoeften van verschillende apparaten te voldoen. Serveer echter geen twee aparte versies van je website afhankelijk van het apparaat. Dit wordt namelijk beschouwd als een negatief signaal tegenover Google. 

User feedback verzamelen

Vraag actief om feedback van je gebruikers over hun ervaring op verschillende apparaten. Dit kan waardevolle inzichten opleveren en je helpen bij het identificeren van specifieke problemen die gebruikers mogelijk ondervinden op bepaalde apparaten.

Door deze benaderingen te combineren, kun je een diepgaand inzicht krijgen in het gebruik van apparaten op je website en de nodige optimalisaties doorvoeren om aan de verwachtingen van je diverse doelgroepen te voldoen. Het begrijpen van het apparaat gebruik stelt je in staat om een naadloze en aantrekkelijke gebruikerservaring te bieden, ongeacht hoe jouw bezoekers jouw website bereiken.