Webhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nl

Op vakantie? Voer een vakantiecheck uit op je website!

Op vakantie? Voer een vakantiecheck uit op je website!
MijnHostingPartner

Op vakantie? Voer een vakantiecheck uit op je website!

De vakantieperiode voor 2023 is weer aangebroken en veel mensen zullen erop uit trekken om de zomer af te sluiten met een vakantie. Als website eigenaar kan dit echter een stressvolle periode zijn van onzekerheid, en er zal een grote kans zijn dat je alsnog je laptop dient mee te nemen voor spoedgevallen. In deze blog post leggen we echter uit welke stappen jij kunt nemen om ervoor te zorgen dat die laptop zoveel mogelijk dicht gehouden kan worden!

Controleer of er geen verlenging aan zit te komen

Het is verstandig om even te controleren of er geen verlenging van je pakket of domein aan zit te komen, het kan namelijk zijn dat hierdoor je pakket opgeschort wordt, en in het ergste geval je domeinnaam in quarantaine komt. Controleer dus even in  het klantenpanel wanneer de volgende verlenging eraan komt, en plan dit even in. Ook kan je bij ons de automatische incasso activeren, dan heb je hier verder geen omkijken meer naar. 

Buiten onze dienstverlenging kan je ook licenties en andere zaken hebben lopen die ervoor zorgen dat jouw website optimaal blijft draaien, controleer ook bij derde partijen even of er niets gaat vervallen in je vakantieperiode.

Controleren op updates en beveiliging 

Er zijn twee denkwijzen hierachter met betrekking tot grote updates doorvoeren  voor je vakantie. Of je zorgt ervoor dat enige grote updates geïnstalleerd zijn voordat je op vakantie gaat. Of je werkt nog met de oude versie tot je terug bent. Beide hebben zo hun voor en nadelen.

Na een grote update van bijvoorbeeld WordPress volgen er altijd een paar dagen hierna een kleinere versie update die bugs verhelpt en andere zaken.  Je moet maar net er nog zijn om die update ook door te voeren. Als je dit op tijd door kan voeren heeft dit vaak wel de voorkeur, aangezien oudere versies ook gevoelig kunnen zijn met betrekking tot de beveiliging. 

Backup maken van je website en database

Een backup is in alle gevallen belangrijk om te maken, maar voordat je op vakantie gaat neemt dit een nog prominentere rol in. Zorg ervoor dat je een backup maakt van zowel de data van je website, alsook de database die hierachter hangt. En zorg er vervolgens voor dat deze backup op 3 locaties staat. 1 bijvoorbeeld in de data folder van je hosting space. 1 op een cloud dienst of externe opslaglocatie. En 1 op je laptop die je op vakantie meeneemt.

Mocht er onverhoopt dan wat gebeuren tijdens je vakantie kan je altijd nog ingrijpen en je website weer herstellen naar van voor je vakantie.

Plan werk in om te publiceren in de vakantie

Voornamelijk van toepassing als je een content website hebt, maar het inplannen van pagina’s, posts, of Sociale media inhoud kan ervoor zorgen dat je wel het werk op peul houdt tijdens je afwezigheid. En bijvoorbeeld je interactie of frisheid niet afneemt tijdens je afwezigheid. De meeste Content Management Systemen hebben een optie om je content op een later tijdstip te publiceren of in te plannen. Binnen WordPress is dit heel eenvoudig onder de publiceeropties bijvoorbeeld aan te geven: 

Op vakantie? Voer een vakantiecheck uit op je website!

Ditzelfde geldt voor veel Sociale Media platformen, en kan je dus gebruiken om frisse content te blijven publiceren in je afwezigheid. Als je een collega kan vragen om hier even een oogje op te houden en enige vragen op te beantwoorden kan dit een naadloze oplossing zijn. 

Afwezigheidsmelding instellen op je mail adres

Een afwezigheidsmelding instellen op je mail adres is van groot belang om ervoor te zorgen dat je klanten die contact met je willen weten waar ze aan toe zijn. En dus gelijk weten dat je even niet reageert. Dit kan je doen direct via onze mail hosting in de webmail, en zit onder de instellingen en vervolgens naar Autoresponder te gaan. Hier zie je de optie om binnen je domein te reageren, of naar iedereen. Standaard worden autoresponders maar 1 keer per dag verzonden naar een gebruiker. 

Plaatsen van een banner op je website en/of melding op Sociale Media 

Verder kan je in het geval van een webshop of andere directe dienstverlenging op je website aangeven dat je op vakantie bent, en enige orders of andere vragen dus wat langer kunnen duren dan normaal. Geef hierbij goed de datum aan dat je afwezig bent, en zorg ervoor dat iedereen dit te zien krijgt voordat een bestelling bijvoorbeeld geplaatst wordt. Zo ben je  enige frustratie voor. 

Ben jij al klaar om op vakantie te gaan? Welke maatregelingen heb jij allemaal genomen? Laat het ons weten via Sociale Media!