Webhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nl

Je website correct laten indexeren door zoekmachines

Je website correct laten indexeren door zoekmachines
MijnHostingPartner

Je website correct laten indexeren door zoekmachines

Een website maken en vervolgens correct laten indexeren is een vak apart bij grotere websites, met de hosting van MijnHostingPartner.nl geven we je graag een aantal tips hoe je dit gemakkelijk goed kan laten gaan. Laten we beginnen met de tips voor het correct te laten indexeren van jouw website. 

Zoekmachines zoals Google, Bing en DuckDuckGo kunnen jouw website tegenwoordig snel en eenvoudig op een manier indexeren. Er zijn echter een aantal stappen die je kan nemen om ook jouw website een boost te geven in de ranking en op dit de juiste manier te laten indexeren. Met de volgende stappen weet je precies wat er allemaal voor nodig is om jouw website correct te laten indexeren.

Sitemap.xml

Met een sitemap.xml maak je als het ware een inhoudsopgave van jouw gehele website, met een sitemap maak je duidelijk welke URL’s nieuw zijn op jouw website. En welke geïndexeerd dienen te worden. Met een hoop Content Management Systemen zit er standaard al een sitemap.xml functionaliteit in. Die er automatisch een voor je aanmaakt. Ook zijn er verschillende online tools die je hierbij kunnen helpen om automatisch een sitemap.xml te kunnen aanmaken.  

Een sitemap.xml dient in de meeste gevallen direct in je wwwroot te staan, en dient ook aangegeven te worden in het robots.txt bestand. Dit bestand zorgt ervoor dat jouw website makkelijk aangeeft aan de crawlers van Google en Bing jouw content op de juiste wijze indexeren. 

Sitemap doorgeven aan zoekmachines

Om een sitemap door te geven aan zoekmachines kan je dit simpelweg in je website zetten en afwachten. Maar je kan dit ook handmatig laten indexeren door zoekmachines. Door hem te laten scannen op wijzigingen. Dit kan in de beheer tools van Google en Bing. Door jouw website aan te melden bij Google Search Console en Bing Webmaster tools. 

De sitemap is periodisch ook te laten controleren op wijzigingen en leesbaarheid binnen beide tools. Voer dit ook periodisch even opnieuw uit. Zo ben je snel erbij mogen er enige crawl errors mee zijn. En kan je dit snel oplossen. Dit is iets wat je kan doen bij het lanceren van een nieuwe pagina, of bijvoorbeeld een keer in de maand met de nieuwe blog posts die je aanmaakt.

Google Search Console

Google Search Console heeft een uitgebreide toolset beschikbaar, zo kan je inzien welke pagina’s en keywords van jouw website het beste presteren. Hoe jouw website wordt geïndexeerd en weergegeven binnen Google. En hoe de website wordt weergegeven met verscheidende pagina’s. Google Search Console kan je dus inzichten geven die je normalerwijze niet zo gemakkelijk kan inzien, of hoge kosten voor dient te betalen. Om dit op te zetten heb je enkel een Google account nodig. En hierbij een kleine aanpassing te maken in de DNS records door middel van een TXT record. Hierna is Google Search Console actief. En kan je de informatie zo inzien. Om meer te lezen over Google Search Console kan je het voorgaande artikel er even bij pakken

Bing webmaster tools 

Met Bing webmaster tools heb je een hoop inzage in hoe de zoekmachine van Microsoft met jouw website omgaat. En kan je bepalen welke pagina’s presteren en welke niet. Om hierin meer informatie uit te lezen heb je een Microsoft account nodig. Iets wat al velen zullen hebben. Wanneer je dit nog niet hebt dan kan je dit ook aanmaken alleen voor Bing webmaster tools. Als je al een bestaande outlook of live email adres hebt dan kan je dit ook gemakkelijk hiermee doen. Bing heeft natuurlijk wel een bijzonder klein marktaandeel in vergelijking met Google, echter is dit niet te negeren. Aangezien je met de juiste strategie hier ook een alternatieve bron van verkeer kunt opbouwen. Een item wat altijd raadzaam is om zoveel mogelijk divers te houden. 

Verdere stappen die nodig zijn om jouw website correct te laten indexeren

Verdere stappen die je kunt toepassen bij jouw website is om ook jouw website logisch in te delen, met URLs die gemakkelijk gelezen kunnen worden, niet te lang zijn en gescheiden met relevante categorieën. Dit helpt niet alleen jouw bezoekers om hier makkelijker in te navigeren, maar ook de zoekmachines. Leesbare URLs zijn te configureren in de web.config binnen de wwwroot, of even via het Content Management Systeem zoals WordPress. We hebben hier eerder een artikel over geschreven die te gebruiken is.

Daarnaast is optimalisatie ook afhankelijk van een aantal andere factoren, is jouw website bijvoorbeeld ook geschikt voor mobiel, en kan de volledige website gebruikt worden ongeacht de gebruiker? Dit zijn vragen die ook gesteld worden door de crawlers van zoekmachines. Tegenwoordig is het ook aan te raden om een uitgebreide over ons pagina te hebben. Waarin je laat weten wie er precies achter de website zit. Dit staat bekend als de Google EAT update of voorwaarden die er gesteld zijn. 

Wil je meer tips lezen van soortgelijke onderwerpen? Volg dan onze blog posts over alles wat te maken heeft met Websites!