Webhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nl

Is de domeinnaam nog steeds belangrijk?

Is de domeinnaam nog steeds belangrijk?
MijnHostingPartner

Is de domeinnaam nog steeds belangrijk?

Domeinnamen hebben een hoop plus en minpunten aan zich vastkleven. Exacte match domeinnamen zoals schoenenkopen.nl (Voorbeeld) kon  voor vele duizenden euro’s verkocht worden in bijvoorbeeld 2010. Het was namelijk een grote factor in het ranken binnen de zoekmachines zoals Google. De laatste jaren is deze invloed echter anders geworden en de waarde hiervan is hierdoor ook gezakt met betrekking tot wat dit vroeger was. Nog steeds zijn domeinnamen belangrijk echter, laten we dit verkennen in deze blog post. 

Domeinnamen zijn minder belangrijk 

Domeinnamen die exact afgestemd worden op een bepaalde zoekterm of dienst zijn door Google zelf niet meer aangezien als even waardevol als voorheen. In 2011 werd nog bevestigd door een software engineer van Google dat domeinnamen een grote rol spelen in het ranken binnen de zoekmachine. In hetzelfde interview geeft hij echter ook aan dat deze waarde anders ingesteld gaat worden in de toekomst. En hier een mix van andere signalen ook op losgelaten gaat worden. 

Je ziet dit bijvoorbeeld ook aan de grote Nederlandse partij Coolblue. Deze is eerst groot geworden met een enorme mix aan exacte match domeinnamen op de Nederlandse markt. Je kon het zo gek niet verzinnen qua witgoed, elektronica en meer of er was wel een domeinnaam voor die je naar Coolblue leidde. Tegenwoordig en al een langere tijd is dit echter niet meer het geval, en wordt er gewerkt met het hoofddomeinnaam coolblue.nl. De waarde van kwantiteit en exacte match is dus nu beter te focussen op 1 hoofddomeinnaam. Waarin je jouw merk op kan vestigen. 

Verder wordt er überhaupt minder naar domeinen direct gesurft of aangeklikt via startpagina’s. Let zelf ook eens op of neem een kijkje in je browsergeschiedenis. Er zullen nog maar een handjevol domeinnamen zijn waar je direct heengaat. De rest van jouw surfgedrag zal nader bepaald worden door Sociale Media, Zoekmachines en de advertenties die je zien krijgt op deze platformen. Deze schakeling zie je wellicht niet direct terug als je zelf in de IT werkt, maar neem maar eens een kijkje bij een minder technisch onderlegd kennis of familielid. Wat natuurlijk het gros van de internet gebruikers uitmaakt.

Domeinnamen zijn belangrijk

Domeinnamen zijn echter nog steeds belangrijk omdat ze fungeren als het adres voor jouw bedrijf of website. Zonder een domeinnaam zou er een IP adres ingevoerd dienen te worden voor jouw website hosting te bereiken. Wat natuurlijk niet wenselijk is voor websites die gevonden dienen te worden. Als we het niet over het darknet hebben.

Een domeinnaam kan er ook professioneel uitzien, aansluiten met waar jouw website over gaat, en dus een fijne gebruikerservaring geven aan je bezoekers. Wat allemaal neerkomt op een positief signaal ook naar Google toe. Als jouw domeinnaam veel gebruik maakt van vreemde tekens of spelfouten dan kan dit onprofessioneel overkomen en een minder fijne ervaring bieden voor jouw gebruikers. Domeinnamen kunnen dus beter aan de kortere kant gehouden worden, relevant zijn aan de inhoud van je website, en geen gebruik maken van vreemde tekens die lastig te onthouden zijn. Een freelance website omzeilt dit vaak door jouw eigen naam voor de domeinnaam te gebruiken, maar technisch gezien komt dat alsnog overeen met de website inhoud. Omdat je jezelf en je diensten probeert te verkopen. 

Als we een zoekopdracht als voorbeeld nemen dan kunnen we kijken naar de volgende zoekterm: Cafetiere koffie 
Hier zijn we de volgende domeinnamen en zoekresultaten in terug. 

Is de domeinnaam nog steeds belangrijk?

Hier zien we een aantal zaken gelijk in terug, we zien diverse websites die gebruikmaken van affiliatie of content marketing om je te informeren over de beste koffie zet manieren met het apparaat. Resultaten voor het uitzoeken van de beste voor jouw en een partij waar iedereen bekend mee is. Bol.com, om gelijk jouw cafetiere aan te schaffen. Hier zie ik in mijn persoonlijke zoekresultaten terug dat het domeinnaam “bestekoffiezetapparaten.nl” op de vierde positie staat en “koffiekwaliteit.nl” de eerste positie inneemt. Waar de theorie dus ook in de praktijk gelijk in te zien is. Google houdt echter rekening met meer dan 200 factoren om te bepalen welke website waar komt te staan. Houdt er dus altijd rekening mee dat je niet teveel op 1 factor de focus op dient te leggen. Maar je uiterste best doet om de zoekterm zo goed mogelijk te kunnen bedienen. 

Hoe kies jij jouw domeinnaam uit? 

Jouw domeinnaam uitkiezen kan je dus maar het beste even bij stilstaan, stel jezelf de volgende vragen. 

Welke content wil ik op de website gaan voeren?

 Welke namen zijn er beschikbaar en hoe pakt mijn concurrentie dit aan? 

Kan ik het domeinnaam gemakkelijk doorgeven aan de telefoon?  

Maak voor jezelf even een lijstje met mogelijke domeinnamen en ga hiervoor gelijk naar MijnHostingPartner.nl om jouw domeinnaam te registeren in realtime. Je kan ook gelijk zien of deze nog beschikbaar is, als je Domein verhuizen als enige optie ziet na het invoeren dan is deze helaas al vastgelegd door een andere partij.

Registreer nu jouw domeinnaam en start je website!