Hoe kan ik veilig online winkelen?

Dit artikel gaat over online winkelen en waar je zoal op dient te letten. Dit artikel is niet alleen bedoelt voor de online shopper maar ook voor de online winkelier.

Op internet zijn er steeds meer winkels (webshops) te vinden. Er zijn geen grenzen meer waardoor je net zo goed ook je product in het buitenland kunt halen. Het is zelfs niet meer nodig om achter een computer te zitten om een bestelling te doen. Tegenwoordig kan je jouw bestelling waar ook ter wereld via jouw mobiele device plaatsen en betalen. Bestellen is dus gemakkelijk maar is de webshop winkelier wel een betrouwbare partij om om mee zaken te doen?

Let op de volgende zaken wanneer je een aankoop maakt via het internet.

- Bij het aanmaken van een account adviseren we je een sterk wachtwoord uit te kiezen. Voor meer tips over een sterk wachtwoord kan je de volgende link raadplegen.

- Heeft de betreffende website een SSL verbinding. (Kijk als voorbeeld bij MijnHostingPartner.nl - Groene balk.)


Hoe kan ik veilig online winkelen?


Op die wijze weet je zeker dat de site daadwerkelijk een pagina is waarvan de eigenaar geverifieerd is. Wil je ook een SSL certificaat voor uw domein? Zie hier.

- Controleer de ervaringen van gebruikers met de webshop. Op die wijze kan je nagaan wat anderen vinden het bedrijf. Als je een snelle Google search uitvoert met de naam van het bedrijf met hierachter: Ervaring / Review, dan zal hier al snel duidelijk worden of dit een betrouwbare webshop is.

- Lees bij het bestellen de algemene voorwaarden door voordat je het kruisje aanvinkt. Hier kan je vaak ook teruglezen of je je niet opgeeft voor een nieuwsbrief en de winkel uw gegevens aan derden mag verstrekken.

- Bij het eerste bezoek aan de site kan je controleren of de website aangesloten is bij een keurmerk instantie. Dit betekend dat een externe partij de winkel heeft gecontroleerd en dat hier veilig (online) gewinkeld kan worden. Vaak kan je eventuele misstanden via deze partij aankaarten. Zij proberen hier dan in te bemiddelen.

Hoe kan ik veilig online winkelen?


- Kijk of de wettelijk gestelde eisen aanwezig zijn. Een webwinkel is namelijk verplicht om het volgende op de site te hebben staan:Hoe kan ik veilig online winkelen?Adres gegevens, manier van contact opnemen, BTW nummer en KVK (Kamer van Koophandel) nummer.


- En gebruik je gezond verstand! Is het een webshop waar veel zaken niet kloppen? Ziet het er uit als een betrouwbare site of is dit een niet goed navigeerbare "lelijke" website? Zijn de prijzen veel hoger dan verwacht voor een product? Als je geen vertrouwen hebt in de website heeft dan is het raadzaam om daar geen zaken mee te doen.

- Betaal met IDeal of PayPal, op die wijze weet je zeker dat hier een veilige betaling mogelijk is.


Mocht je nog verder vragen hebben dan kan je altijd kijken of er iemand op de online chat aanwezig is. Je kan vragen ook altijd stellen door hiervoor een ticket aan te maken via het klantenpanel.