Webhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nl

Website ontwerp voor het aantrekken van meer bezoekers

Website ontwerp voor het aantrekken van meer bezoekers
MijnHostingPartner

Website ontwerp voor het aantrekken van meer bezoekers

Het ontwerp van je website speelt een cruciale rol bij het aantrekken van meer bezoekers. Een aantrekkelijk en goed doordacht website ontwerp kan de eerste indruk positief beïnvloeden, de gebruiksvriendelijkheid verbeteren en bezoekers overtuigen om langer te blijven en (een gewenste) actie te ondernemen. In deze blogpost bespreken we de belangrijkste aspecten van website ontwerp die je kunt optimaliseren om meer bezoekers naar je website te trekken en deze vervolgens ook vast te houden. Laten we beginnen!

Responsief ontwerp

Met het groeiende aantal mensen dat websites op mobiele apparaten bekijkt, is een responsief ontwerp essentieel. Een responsieve website past zich automatisch aan verschillende schermformaten en zorgt ervoor dat je website op alle apparaten goed wordt weergegeven. Van een smartphone tot een 4K desktop scherm. Dit verbetert de gebruikerservaring en vergroot de kans dat bezoekers langer blijven en terugkeren naar je website. 

Vrijwel elk moderne thema of website heeft responsief er automatisch al ingebakken, en dit is dus niet meer zoon groot probleem als dit vroeger was. Echter is het nog steeds van groot belang dat je thema of uiterlijk van je website dit wel op de correcte manier doet. Haal je website dus ook eens een keer door Google PageSpeeds om te controleren of jouw responsieve uiterlijk wel op de juiste manier wordt bijgeschaafd. En dit niet ten kosten gaat van je websitesnelheid. Meer hierover later in deze blog post.

Visuele aantrekkingskracht

Het visuele aspect van je website is het eerste dat bezoekers opvalt. Zorg voor een aantrekkelijk en professioneel ontwerp dat je merk weerspiegelt en de juiste doelgroep aanspreekt. Gebruik kleuren, typografie en afbeeldingen die je boodschap versterken en een positieve indruk achterlaten. Deze kleuren en stijl wordt deel van je huisstijl, die dan vervolgens ook toegepast kan worden op Sociale Media, in je mailverkeer en andere plekken. Dit zorgt ervoor dat jouw merk sneller te herkennen is en hier meer verband in ontstaat.

Wanneer je bijvoorbeeld WordPress gebruikt is het belangrijk om een aantal verschillende thema’s even uit te proberen en te kijken of deze overeenkomen met je wensen, na het kiezen van een thema is het wel belangrijk m dal deze test thema’s wel op te schonen. Dit kan namelijk voor niet alleen vervuiling zorgen in je website, maar ook een beveiligingsrisico vormen. 

Duidelijke navigatie

Een intuïtieve en duidelijke navigatie is essentieel voor een positieve gebruikerservaring. Maak je menu gemakkelijk te vinden en te gebruiken, en zorg ervoor dat bezoekers moeiteloos door je website kunnen navigeren. Gebruik logische categorieën en labels en vermijd overbodige submenu's. Een eenvoudige en gestroomlijnde navigatie maakt het voor bezoekers gemakkelijker om de gewenste informatie te vinden en verhoogt de kans dat ze langer blijven. Als de doorstroom naar nieuwe of vergelijkbare interessante pagina’s zonder hindernissen is, dan blijft een bezoeker liever langer op een website.

Heldere kleuren, menu’s en navigatie functionaliteit die uitnodigt tot het blijven doorlezen zijn dus ontzettend belangrijk in het ontwerp van je website. Test dit niet alleen zelf bij je website, maar laat anderen hier ook eens naar kijken. Dat kan inzichten geven die je zelf wellicht over het hoofd hebt gezien. 

Snelle laadtijd

Niets is frustrerender voor bezoekers dan een trage website. Zorg ervoor dat je website snel laadt door afbeeldingen te optimaliseren, onnodige scripts te vermijden en gebruik te maken van cachingtechnieken. Een snelle laadtijd verbetert niet alleen de gebruikerservaring, maar heeft ook invloed op je positie in zoekmachines, waardoor je meer organisch verkeer kunt genereren.

Afbeeldingen zijn correct in te schalen met een simpel programma zoals Paint, vaak is 1204 de meest gangbare breedte voor omslagafbeeldingen. Enkel en alleen een afbeelding correct schalen voor wat je precies nodig hebt op de website maakt in de meeste gevallen al een gigantisch verschil. Wil je het nog een stap verder, dan zijn de afbeeldingen na het schalen ook nog een keer door een tool zoals TinyPNG te halen. Die je kan gebruiken vanuit je browser. Dit kan een afbeelding terugbrengen van 4 MB in grootte naar rond de 100 KB. Wat een wezenlijk en direct verschil met zich mee zal brengen.

Caching is binnen WordPress ook eenvoudig aan te zetten met behulp van een plugin, er zijn hier een hoop verschillende opties voor die we aanraden om zelf even verder te testen op je website. WP Super Cache, WP Fastest Cache en Autoptimize zijn enkele voorbeelden hiervan. 

Ook met de moderne internetsnelheden waarover je wellicht zelf ook beschikt, moet je onthouden dat niet iedere bezoeker op je website dit ook heeft. Het verkleinen en optimaliseren van je website in laadtijd zal voor iedereen een groot positief verschil maken.

Gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid

Maak je website gebruiksvriendelijk en toegankelijk voor een breed publiek. Zorg ervoor dat belangrijke informatie gemakkelijk te vinden is, gebruik leesbare tekst formaten en bied alternatieve tekst voor afbeeldingen voor mensen met visuele beperkingen. Een gebruiksvriendelijke en toegankelijke website vergroot de tevredenheid van bezoekers en verlaagt de drempel om actie te ondernemen. Natuurlijk betekend dit niet dat je enkel content kunt maken die gemaakt is voor jan en alleman. Specifieke content gericht op een select aantal gebruikers kan juist er ook voor zorgen dat je deze gebruikers beter bedient.

Een effectief website ontwerp is een krachtig middel om meer bezoekers aan te trekken. Het maakt echter een deel uit van een totaalplaatje, samen met het promoten van je website, een succesvolle advertentiecampagne, en het hoger komen te staan in de zoekmachines, kan je het meeste halen uit je website. Start nu ook met het verbeteren of maken van jouw website en zorg voor de beste fundering, door een SSD hosting pakket af te sluiten bij MijnHostingPartner.nl!