Webhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nl

Website downtime en jouw ranking in Google

Website downtime en jouw ranking in Google
MijnHostingPartner

Website downtime en jouw ranking in Google

Downtime van een website is vervelend en kan je naast klanten ook de ranking in zoekmachines zoals Google kosten. Dit is natuurlijk het laatste wat je wilt als webmaster. In dit artikel leggen we uit wat voor impact downtime kan hebben en hoe je jouw website hier het beste tegen kunt wapenen. Laten we beginnen!

Zodra de content van je website live is en je rankt binnen de zoekresultaten van Google dan wil je hier natuurlijk ook altijd zo veel mogelijk bezoekers vandaan te halen. Een hoge positie is nooit een garantie, en zal altijd het resultaat zijn van een hoop werk en gemaakte kosten. Of je dit nu zelf doet of uitbesteed aan een partner zoals MijnWebdesignPartner.nl voor het hoger in Google komen te staan. Van de bijna 200 factoren die Google gebruikt om een website te ranken, is het natuurlijk belangrijk dat jouw website bereikbaar is zonder fouten. Indien jouw domeinnaam en dus website niet bereikbaar is door een technische fout, dan zullen de resultaten van Google kelderen. Het is daarom van belang dat je hier voor zorgt dat jouw website de hoogst mogelijke uptime heeft. Dit bereik je door een aantal voorzorgen te nemen. Deze gaan we behandelen in dit artikel.

Downtime en de impact

Het kan iedereen wel eens gebeuren dat tijdens een update of een publiceer actie wel eens wat mis gaat of wat langer duurt. In die tijd is jouw website dus niet bereikbaar. Hoelang dit duurt is natuurlijk afhankelijk van jezelf en hoe snel je het weet op te lossen. Zodra jouw website er een uur uitligt dan zal dit nog niet veel gevolgen hebben voor de ranking van jouw website. Dit kan namelijk altijd een keer gebeuren en houdt Google rekening mee,  volgens John Mueller van Google zal dit na het weer online zijn van de website al snel weer terugkomen. 

Een vraag die hem werd gesteld naar aanleiding van een reddit post, van een gebruiker die zijn website 5 dagen down had, of dit ook impact had. John Mueller heeft hierop geantwoord dat het organisch zoekverkeer dan weer terug moet keren in een week of twee. Als dit niet het geval is dan komt het niet door de downtime.

Er zijn een aantal belangrijke takeaways verder nog in het uitgebreide antwoord van John Mueller hierop, en dat is dat als een website eruit ligt met een 500 error. Dat Google hierna de volgende dag gelijk weer kijkt of de URL’s en pagina’s weer geserveerd kunnen worden. Zijn dit 4xx of 404 meldingen, dan is dit echter wel het geval dat dit niet meer geïndexeerd wordt en verlaten. Het is dus belangrijk om nadat je deze foutmeldingen hebt gehad de URLs weer opnieuw te melden in via Search Console. Verloren rankings kunnen dan weer hersteld worden binnen een aantal weken. Mits het verder ook goed is gegaan met het opnieuw indexeren van de pagina’s.

Downtime voorkomen

Totale uptime is niet helemaal te garanderen aan je website, er zijn natuurlijk altijd updates die geïnstalleerd dienen te worden en nog een groot aantal andere redenen waarom een website down kan zijn. Met een website die down is is het belangrijk om vast te stellen waar dit precies door komt, met welke foutmelding hij eruit ligt. En hoe je dit het snelst mogelijk op kunt lossen. 

Het verder voorkomen van downtime is om tijdig updates te installeren van je website, bijvoorbeeld voor WordPress websites en andere maatregelingen te nemen. Zoals het maken van backups, of dit instellen via een scheduled tasks om dit automatisch te regelen. En ervoor zorgen dat jouw website ook gebruik maakt van de juiste achterliggende techniek. Zoals de laatste PHP versie of ASP.NET versie, en natuurlijk de juiste hosting. Bij MijnHostingPartner.nl staan we voor je klaar met onze uptime van 99,99% en onze razendsnelle hosting pakketten met SSD opslag zorgen ervoor dat jouw website niet alleen bereikbaar is, maar ook snel.

Inspiratie voor artikel: https://www.searchenginejournal.com/google-website-downtime-shouldnt-impact-search-rankings/