Webhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nl

Wat is de Footer van een website?

Wat is de Footer van een website?
MijnHostingPartner

Wat is de Footer van een website?

Terwijl de aandacht vaak naar de header en de inhoud van een website gaat, bevindt zich aan de onderkant een stille maar krachtige speler: de Footer. De footer, vaak als laatste aan de beurt tijdens de ontwikkeling van de website, speelt een vitale rol in het creëren van een complete en gebruiksvriendelijke web ervaring. Laten we verkennen waarom de footer van een website zo belangrijk is, en hoe jij die het beste kunt inzetten voor jouw website hosting

Wat is een Footer?

De footer van een website is het gebied onderaan elke webpagina dat vaak bestaat uit verschillende elementen, zoals contactgegevens, links naar belangrijke pagina's, copyright-informatie, sociale media links, een sitemap, en soms zelfs aanvullende navigatie. Het is maakt samen met de header en body van de website de grondfundering op voor vrijwel elke webpagina en website. Het neemt daarom een belangrijke plek in binnen Webdesign en ontwikkeling voor het web.

Het vormt ook de plek waar een website bezoeker op het laatste moment nog overtuigd kan worden om door te klikken naar een andere pagina binnen je website. Of juist gretig doorklikt naar de volgende informatie.  Zodra een website bezoeker namelijk de footer in beeld heeft is hij of zij of klaar met het doorlezen van de pagina en zoekend naar meer informatie, of hij of zij staat op het punt om weg te klikken. In de footer vormt het hierdoor de manier om nog een poging te doen om de bezoeker te overtuigen om door te klikken. 

Functies van de Footer

1. Navigatie en Toegankelijkheid:

Vergelijkbaar met de header biedt de footer extra navigatiemogelijkheden. Het bevat vaak links naar belangrijke secties van de website, waardoor bezoekers gemakkelijk kunnen vinden wat ze zoeken, zelfs nadat ze de pagina hebben door gescrold. Ook kan je hier linken naar bepaalde landingspagina’s over een product of dienst waar een bezoeker nog meer informatie zou willen. 

2. Contact en Informatie:

Belangrijke contactgegevens, zoals adres, e-mail, telefoonnummer of een contactformulier, zijn vaak te vinden in de footer. Dit stelt bezoekers in staat om eenvoudig contact op te nemen met de eigenaar van de website. Een contactformulier kan te druk zijn en te veel plaats innemen echter, als je dit perse in de footer wilt hebben staan, probeer de invoervelden dan te beperken in opties om dit klein te houden. 

3. Vertrouwen en Reputatie:

Copyright-informatie, privacybeleid en certificeringen kunnen in de footer worden opgenomen. Dit draagt bij aan de geloofwaardigheid van de website en bouwt vertrouwen op bij de bezoekers. Dit brengt de website ook vaak wat minder in het anonieme, wat vaak op prijs wordt gesteld. 

4. Sitemap en Zoekfunctie:

Een beknopte sitemap kan worden opgenomen om een overzicht te bieden van de structuur van de website. Ook wordt soms een zoekbalk toegevoegd om bezoekers te helpen snel specifieke inhoud te vinden.

5. Sociale Media Integratie:

Vaak bevatten footers pictogrammen die linken naar sociale mediaplatforms. Dit moedigt bezoekers aan om verbinding te maken op andere platforms en vergroot zo de online aanwezigheid van de website.

Ontwerp Overwegingen

Een effectieve footer is georganiseerd, overzichtelijk en in lijn met de algehele stijl van de website. Het is belangrijk om niet te veel informatie hierin te zetten, maar wel alle essentiële elementen te behouden om een waardevolle toevoeging te bieden aan de gebruikerservaring. Te veel links en onoverzichtelijkheid kan ervoor zorgen dat je juist de bezoeker wegjaagt, en de voordelen van een footer niet benut. 

De footer van een website, hoewel vaak over het hoofd gezien, vervult een onschatbare rol bij het aanvullen van de inhoud en functionaliteit van een site. Het biedt niet alleen extra navigatie en contactmogelijkheden, maar versterkt ook het vertrouwen van bezoekers. Een goed ontworpen footer kan het verschil maken tussen een gewone en een buitengewone gebruikerservaring, en verdient daarom de nodige aandacht bij het bouwen en ontwerpen van een website.