Webhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nl

Waarom WordPress soms een slechte naam krijgt

Waarom WordPress soms een slechte naam krijgt
MijnHostingPartner

Waarom WordPress soms een slechte naam krijgt

WordPress is een van de meest populaire manieren om een website te maken. Uit diverse hoeken kan je vaak verschillende argumenten horen die het uitmaken als een slecht systeem. Maar wat zijn die argumenten? En hoe denken wij hierover? Lees verder voor alle antwoorden. 

WordPress is nu eenmaal gemakkelijk in gebruik en maakt het voor veel mensen mogelijk om een website te maken zonder al te veel gedoe. Echter komt er vaak meer bij kijken om een WordPress website ook daadwerkelijk snel, stabiel en goed te maken. Hier zijn alle tegen punten die gemaakt worden tegen WordPress.

WordPress is Populair

Populair zijn is een vloek die velen hebben. Dezelfde discussies zijn er in Windows vs Mac vs Linux, gaming, Stihl vs Husqvarna en elk denkbare andere fanclub. Er zijn altijd mensen in verschillende kampen die denken dat hun manier van doen de beste manier is. WordPress is een populaire manier om een website te maken en maakt het toegankelijk voor veel mensen. Zo wordt een groot deel van alle websites in Nederland gemaakt met WordPress als Content Management Systeem. En ditzelfde geldt over een groot deel van de wereld. 

Dat wil zeggen dat het gemakkelijk is om dit argument te gebruiken als reden waarom je WordPress niet zo moeten gebruiken. Puur en alleen omdat het populair is. 

WordPress is te makkelijk

Met een beetje huiswerk kan je al zonder veel problemen een WordPress website maken en live zetten, bijvoorbeeld in een SSD hosting pakket van MijnHostingPartner.nl! Bij MijnHostingPartner.nl is dit extra gemakkelijk omdat wij hier naast een 1 klik installatie ook de nodige gidsen in de kennisbank aanbieden om je snel op weg te helpen. Hoe je een eerste post publiceert, hoe je de database kan inzien, voorkeurs URL instellen. Je noemt het maar en we hebben er wel een artikel over. En als dit niet het geval is dan kan je altijd een verzoek indienen bij ons om hier een artikel voor te maken. Dit doen we met alle liefde, om niet alleen je verder te helpen, maar ook voor toekomstige vragen voor te kunnen zijn. Zo verbeteren wij onze dienstverlening en kan jij verder met je WordPress site. Op de juiste manier.

Omdat het echter gemakkelijk is om met WordPress een website te maken denken mensen zonder technische kennis vaak dat ze dan zichzelf kunnen bestempelen als websitebouwers. Dit kan echter in verkeerde aard vallen bij de technische mensen die de code van de website zelf kloppen en kunnen begrijpen. Je bouwt in feite niet zoveel in WordPress, zelfs niet met een thema builder zoals DIVI of Elementor.

De code is namelijk al geschreven. Sterker nog, wat je vaak ziet bij mensen die een WordPress website laten maken door een bureau of freelancer, is dat de website in elkaar geknutseld is met thema builders. Dit geeft als resultaat dat de onderliggende code inefficiënt, bloated en niet conform de meeste standaarden is. Oftewel spaghetti code. Dat is de grootste reden waarom wij het gebruik hiervan ook vaak afraden. En jezelf twee keer moet vragen of je wel met die ééne agency zaken wilt doen.

WordPress is onveilig

WordPress is onveilig wordt ook vaak als reden gegeven om hier ver vandaan te blijven. Echter is WordPress zelf niet zo zeer onveilig te noemen in onze ogen. Updates zijn in 99 % van de gevallen waardoor er veiligheidsproblemen ontstaan met een WordPress websites. En de laatste procent zijn slechte wachtwoorden en ander falen van basis veiligheid. 

Houdt het aantal plugins minimaal, gebruik een betrouwbaar thema met goede recensies, en houdt de website up to date. En je hebt een website waar je niet of nauwelijks problemen mee hebt. Houdt altijd wel een goede backup strategie aan. Want ook updates kunnen problemen veroorzaken. Dit onderwerp hebben we in vele eerdere blog posts behandeld. Zie hier bijvoorbeeld een artikel over het Beveiligen van WordPress.

Plugins als een oplossing

Plugins niet gebruiken als een toevoeging op een website, maar als een oplossing kan ook gebruikt worden als tegenargument. En dit is nog wel het beste argument wat gegeven kan worden. Er is namelijk geen enkele reden waarom er bijvoorbeeld nog geen SMTP authenticatie in de Core van WordPress is gezet. Dit is ook een item wat wij bij MijnHostingPartner.nl vereisen om te gebruiken bij het verzenden van mail vanaf de website. SMTP authenticatie is nu al een aantal jaren de standaard en geimplementeerd in velen andere Content Management Systemen. Het zorgt voor betere beveiliging op de mail. 

Bij WordPress dien je hier nog een plugin van een derde partij voor te installeren voordat je dit kan gebruiken op je website. En dit zie je vaker terug bij onderdelen die je nodig hebt.

Een contact formulier maken? Plugin.
Google Analytics toevoegen? Plugin.
Mooi plaatje weergeven in een galerij? Plugin.
Mooie inhoudsopgave toevoegen aan de start van een artikel? Plugin.

Dit valt nu weer eenmaal terug op het onderdeel “WordPress is makkelijk” aangezien het voor nieuwe gebruikers een kwestie is van even installeren en gebruiken. Het grote nadeel hiervan is dat je meer en meer plugins installeert die je website langzaam, onveilig en met elke update weer instabiel maakt. Werkt de ééne plugin wel met de andere samen? Die vraag zal je elke update ronde tegenkomen. 

Vele onderdelen waar gebruikers normaal gesproken een plugin voor installeren is met enige basis kennis van HTML al snel te omzeilen. Met 2 minuten werk heb je bijvoorbeeld al een mooie inhoudsopgave. Ons advies hierin is dus ook altijd jezelf twee keer afvragen of je wel een plugin voor die taak nodig hebt. Voordat je hem installeert.

Slechte gecodeerde thema’s en plugins

Zoals eerder behandeld in dit artikel, slecht gecodeerde thema’s en plugins kunnen voor vele mankementen zorgen op je website. Van het naar beneden laten kelderen van de snelheid van je website, tot de veiligheid. Een goede gebruiker van WordPress doet zijn huiswerk naar de plugins en het thema die je gebruikt. Hiermee staat of valt je WordPress website namelijk. 

Zoek dus uit wie de makers van een thema of plugin zijn. Welk bedrijf erachter zit en of die betrouwbaar zijn. Wordt het regelmatig bijgewerkt? Plus minus, een keer in de maand. En wat zeggen de reviews? Al deze vragen en huiswerk dien je te doen voor elk onderdeel wat je meer op je website zet. Enige goede thema’s die een keiharde reputatie hebben zijn GeneratePress en Astra. 

Ondersteuning voor oudere PHP versies

WordPress ondersteund ook meer PHP versies dan gebruikelijk. Dit doen ze om ook op oudere systemen te kunnen draaien. Dit is echter niet altijd een positief item. Waarom zou je namelijk nog geschikt willen zijn voor PHP 5.6, die al twee jaar nu end off life is verklaard? Er draaien nu eenmaal een hoop WordPress websites op oudere servers, daarom kunnen ze niet zomaar hiervanaf stappen zonder boze WordPress gebruikers te krijgen. 

Dit is echter een doelgroep waar jij als klant van MijnHostingPartner.nl je niet bij hoeft te verscharen. Op al onze servers voeren wij regelmatig PHP versie updates uit die je gemakkelijk kunt selecteren in je control panel. Gebruik altijd de laatste stabiele versie voor het draaien van jouw WordPress website. Zo draai je hier zonder problemen mee. 

We hopen dat je dit artikel interessant vond om te lezen, en stellen we je graag de vraag of jij WordPress gebruikt voor het draaien van jouw website. En of je dit doet met dezelfde richtlijnen die wij hierboven stellen. We horen het graag!