Webhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nl

Voorjaarsschoonmaak voor je website

Voorjaarsschoonmaak voor je website
MijnHostingPartner

Voorjaarsschoonmaak voor je website

Met het mooiere weer komt natuurlijk ook de druk om weer fris te beginnen met klussen, dit kan aan je huis zijn door eindelijk eens die dakgoten leeg te halen, aan je voertuig zijn door nu toch maar eens je band te vervangen, en ook aan je website! Laten we in deze blog post eens een kijkje nemen voor het opfrissen van jouw website. Zodat je weer met een frisse start de zomer in kan gaan.

Websites staan niet stil in hun leven, er worden constant updates uitgebracht voor de website techniek en de website zelf,  er komt content bij in de vorm van blog posts, nieuwe pagina’s of data. En er wordt wel eens een extra plug-in geïnstalleerd of niet helemaal verwijderd. Ook staan zaken als een verhuizing van een website of verandering van thema wel eens een lange periode op een to do list. De lente is natuurlijk een periode waar je dit allemaal stap voor stap kunt doorvoeren.

Je to do lijst stap voor stap afwerken

Elke webmaster zal een to do lijst hebben, en zodra je die niet hebt dan is het raadzaam om er een te gaan starten. Met online tools zoals Trello of simpelweg in een kladblokje is bij te houden hoe en wat er allemaal dient te gebeuren voor jouw website. Dien je bijvoorbeeld eens de PHP versie te upgraden, een onderdeel bij te werken of eens dat nieuwe thema gaan uittesten? Met een to do lijst kan je het voor jezelf gemakkelijker houden, en ook niet onbelangrijk jezelf motiveren om zaken op te pakken en af te handelen. Met Trello is dit ook bevredigend aangezien je ook een folder Done kan aanmaken. Waar je al je taken heen kan slepen om af te vinken. Ook is dit nog old school op een whiteboard naast je bureau te hebben staan. Je weet dan altijd wat er nog moet gebeuren en je houdt dit eenvoudiger voor jezelf bij. 

Met een voorjaarsschoonmaak van jouw website kan je jezelf voornemen om je gehele to do lijst af te hebben voor de zomer, of de key punten in ieder geval afgewerkt te hebben. Vaak kan dit grote impact hebben op de prestaties van jouw website. Denk bijvoorbeeld aan het activeren en inrichten van een SSL certificaat, het publiceren van een nieuwe landingspagina of het bijwerken van een versie update. Zo kan je het volgende seizoen in met een frisse start en hoef je geen altijd groeiende to do lijst mee te slepen. 

Complete site scan maken of je Sitemap.xml eens nalopen

Ook is het op een periodieke basis verstandig om eens een volledige site scan te verrichten, dit kan op meerdere manieren. Maar bijvoorbeeld voorbeelden hiervan zijn de sitescan met Ahrefs, SEMRUSH of andere SEO tools. Naast de geschiktheid voor SEO of de zoekmachine optimalisatie zijn er hier ook veel punten uit te halen die hier niet direct mee te maken hebben. Zoals een vergeten pagina die nog een keer moet afgerond worden, of een missende afbeelding. Dergelijke zaken kan ervoor zorgen dat de gebruikerservaring van jouw klanten omlaag gaat, wat wel weer direct impact kan hebben op jouw prestaties in de zoekmachines. 

Zoon complete scan geeft je vaak een helder inzicht hoe jouw website ervoor staat. Je kan natuurlijk ook dit zonder die tools doen door handmatig je sitemap.xml na te gaan. Maar dit is naast een hoop werk ook nog niet altijd even accuraat. Er kan voor wat voor reden dan ook een website URL niet opgegeven zijn aan de sitemap.xml bestand. Wat voor problemen kan zorgen. Dit periodiek in de gaten houden helpt voor de  algemene  gezondheid van jouw website. 

Bestanden controleren, archiveren of verwijderen

Ook is het met websites af en toe eens nodig om de bestanden in te duiken, als het goed is ben je bekend met de mappenstructuur van jouw website. En weet je waar bepaalde zaken staan. Als je bijvoorbeeld een hoop ongebruikte afbeeldingen hebt staan of beeldmateriaal is dit eens op te schonen. Hetzelfde geld voor ongebruikte assets en database vervuiling zoals SPAM comments en reeds verwijderde plug-ins. Dit is natuurlijk wel voor de geavanceerde webmasters, als je niet exact weet wat je verwijderd kan dit ertoe leiden dat je website niet meer functioneert of onderdelen hiervan. 

Let dus altijd goed op met het aanpassen hiervan, en maak gebruik van je backups om enige zaken te restoren. Je backups is ook een goed punt om even na te lopen in jouw voorjaarsschoonmaak. Mocht je nog een grote lijst aan oudere en niet meer relevante backups hebben staan in je hosting space dan zijn deze ook op te schonen. Dit kan je even doen via de filemanager in het control panel of via een lokale FTP client zoals FileZilla. 

Ben jij ook klaar voor het volgende seizoen met jouw website? Voor een lage jaarlijkse prijs heb je al bij MijnHostingPartner.nl een domeinnaam en hosting pakket. Kies nu jouw geschikte pakket uit op onze site om gelijk te gaan beginnen!