Webhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nl

Tips voor website en mail verhuizen

Tips voor website en mail verhuizen
MijnHostingPartner

Tips voor website en mail verhuizen

Het verhuizen van je website en e-mail naar een nieuwe provider kan een uitdagende taak lijken. Er zijn veel aspecten waar je rekening mee moet houden om een soepele overgang te garanderen. In deze blogpost zullen we een overzicht geven van de stappen die je kunt volgen om deze verhuizing soepel te laten verlopen.

Inventarisatie maken

Voordat je begint met de verhuizing, is het cruciaal om een inventarisatie te maken van alle aspecten die moeten worden overgezet. Dit omvat niet alleen de websitebestanden, maar ook alle benodigde e-mailaccounts, bijbehorende instellingen en eventuele speciale configuraties. Denk daarbij aan de gebruikte PHP versie of ASP.NET versie. Enige databases en de configuratie hiervan, en ook of de website gebruik maakt van een SSL TLS certificaat.  Al deze zaken zijn even een check list van te maken, wat je in de verhuizing kunt afstrepen en controleren. Zo voorkom je dat je zaken vergeet of doorheen glippen. 

Verhuiscode aanvragen en de bestelling plaatsen

Om een domeinnaam te verhuizen heb je een verhuiscode nodig, deze verhuiscode kan je opvragen bij de oude host en vervolgens aan ons doorgeven in de bestelling. Als je jouw website en mail nog eerst wilt laten staan bij de oude partij om downtime zoveel mogelijk voor te zijn kan je kiezen voor de optie Komt Later in plaats van de verhuiscode. Zo wordt het domeinnaam nog niet direct verhuist, en heb je zelf de kans om alles naar wens in te richten. Zorg er ook voor dat je de nieuwe hostingomgeving tijdig bestelt, zodat alles gereed is voor de migratie. En je niet hoeft op te schieten om dit voor een korte deadline voor elkaar te krijgen. 

DNS blijft in eerste instantie staan bij de oude partij

Om te voorkomen dat je website en e-mail tijdelijk onbereikbaar zijn tijdens de verhuizing, is het aan te raden om de DNS-instellingen in eerste instantie ongewijzigd te laten. Pas deze pas aan nadat alle bestanden zijn overgezet en getest op de nieuwe server. Onze nameservers zijn eenvoudig door te voeren via het klantenpanel onder de DNS. En kunnen met een druk op de knop worden doorgevoerd. Hierna is het altijd wel even wachten op de DNS refresh. Wat 3 tot 6 uur kan duren voor een Europees domein. En wel 24 uur met een .com domein. 

Mail importeren via onze gemakkelijke tool

Wij bieden handige tools aan waarmee je eenvoudig e-mails kunt importeren vanaf de oude server naar de nieuwe omgeving. Maak gebruik van deze tools om een vlotte overdracht van je e-mailaccounts te realiseren. Maak simpelweg je email adressen aan bij ons in het klantenpanel, log in op onze webmail en importeer de mail en mappenstructuur eenvoudig door verbinding te maken met de actuele gegevens van de oude partij. Het importeren hiervan is het best zo kort mogelijk op de overdracht te doen, zodat je het minst kans maakt op mailverlies.

Websitebestanden plaatsen en testen

Zodra de verhuiscode is ingediend en de nieuwe hosting omgeving gereed is, kun je beginnen met het overzetten van je websitebestanden. Upload alle bestanden naar de nieuwe server en test grondig of de website correct functioneert voordat je de DNS-instellingen wijzigt. Dit kan je door eenvoudig even je host file aan te passen naar het IP adres van ons. Hiermee kan je dan op de lokale computer alvast de website zoals die bij ons staat inzien. En waar nodig enige fouten oplossen of verbeteren. 

Afronden en laatste tests

Na het overzetten van alle gegevens en het testen van de functionaliteit van zowel de website als de e-mailaccounts, is het tijd om de laatste controles uit te voeren. Controleer of alle instellingen correct zijn geconfigureerd en voer eventuele noodzakelijke aanpassingen door voordat je definitief overschakelt naar de nieuwe hostingomgeving. Het activeren van een SSL certificaat kan pas wanneer de DNS overgeschakeld, de website kan hier dus enige tijd door down zijn als een SSL certificaat wordt afgedwongen in de website. Houdt hier dus enige rekening mee.

Met deze stappen zou je in staat moeten zijn om je website en e-mail soepel te verhuizen naar ons als hosting provider. Vergeet niet om de check list erbij te houden tijdens de overzetting, en indien je hier hulp bij nodig hebt kan je altijd hiervoor een ticket aanmaken richting de helpdesk.