Webhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nl

Tips voor het gebruiken van Google Analytics

Tips voor het gebruiken van Google Analytics
MijnHostingPartner

Tips voor het gebruiken van Google Analytics

Google Analytics is een van de meest gebruikte website statistieken programma’s. Dit komt doordat deze tool van Google is en je niet alleen inzicht geeft in de statistieken van je website. Maar ook de andere Google diensten die hierin gekoppeld kunnen worden zoals Search Console en de advertentie resultaten. Laten we een aantal tips en trucs geven om het meeste uit Google Analytics te kunnen halen!

De statistieken van een website bijhouden is voor vrijwel elke website interessant, je wilt immers weten hoe er met jouw website wordt omgegaan. Welke pagina’s het populairst zijn, hoelang jouw gebruikers een artikel of pagina lezen. En hoeveel gebruikers doorklikken naar het winkelmandje. 

Met het verzamelen van deze data heb je dus een groot aantal inzichten in de prestaties van je website. Echter zijn er wel een aantal nadelen aan verbonden. Google Analytics zal namelijk altijd je website iets vertragen, en er zal een cookie melding en privacy verklaring gemaakt dienen te worden. De voordelen zijn echter voor veel websites groter dan de nadelen. Laten we een aantal tips behandelen die je kunt gebruiken voor het gebruiken van Google Analytics!

Google Analytics installeren

Het installeren van Google analytics is gemakkelijk en snel, het enige wat hiervoor nodig is een Google Account. Wat je waarschijnlijk al bezit als je een van de andere Google diensten gebruikt zoals YouTube of Gmail. En toegang tot de broncode van jouw website. 

Je dient een tag te installeren in de Header van je website. Deze tag is een stukje code wat simpelweg op de juiste plek geknipt en geplakt kan worden. Ook zijn hier plugins voor te installeren mocht je dit willen doen in een website Content Management Systeem zoals WordPress, Joomla of Drupal.  

Eigen IP adres uitfilteren bij Google Analytics

Een eigen IP adres uitfilteren is raadzaam wanneer je aan de slag gaat aan je website vanuit 1 of meerdere locaties. Dit doe je door een regel of filter in te stellen binnen Google Analytics. Het filteren van jouw eigen IP adres uit de resultaten zorgt ervoor dat je geen data krijgt die je resultaten vervuilen. En is daarom belangrijk om toe te passen, zelfs als de website nog in de ontwikkelfase zit. 

Dit doe je door een filter aan te maken op de volgende locatie: 

Eigen IP adres filteren bij Google Analytics

Pagina en bron bekijken 

Verder is het mogelijk om veel inzichten te krijgen bij Google Analytics waar bezoekers vandaan komen. En hoe je dit kan opvatten. Met de pagina bron en de bron van het verkeer kan je bepalen waar meer aandacht aan besteed dient te worden. En hoe je bijvoorbeeld meer uit de organische resultaten kunt halen, of juist het social media verkeer. Als je ziet wat werkt en wat niet werkt, kan je natuurlijk hier je strategieën op aanpassen. En dit verbeteren waar nodig. 

Deze inzichten kan je inzien onder de acquisitie statistieken, en kan je ook gelijk in het homescherm zien van het Google Analytics dashboard. 

Tips voor het gebruiken van Google Analytics

De bronnen kan je ook verder uitpluizen door een secundaire inzicht hieraan toe te voegen. Bij veel rapporten kun je dus ook gelijk de bron en pagina hieraan meegeven. Wat natuurlijk uitstekend is om te bekijken hoe de prestatie op sommige pagina’s is met het zoekwoord wat gebruikt is om uiteindelijk op jouw website hosting is gekomen. 

Rapporten aanmaken en bekijken

Rapporten aanmaken voor je klanten en voor jezelf kan je ook gemakkelijk doen via Google Analytics, vrijwel elk rapport wat je opvraagt via Google Analytics is met de delen actie gemakkelijk te verzenden via Email. Dit kan dan ook via PDF, Excel of CSV. 

Deze rapporten kunnen je dus in een oogopslag de juiste informatie laten zien via de mail. Zonder gelijk in te hoeven loggen op Google Analytics om dit te kunnen bekijken. Een handige functie dus. 

Het leren van Google Analytics

Naast het zelf ervaren en leren met Google Analytics kan je er ook voor kiezen om een aantal cursussen te volgen hiervoor. Het is namelijk een geavanceerde tool die niet in 1 dag gelijk te meesteren is. Er zijn cursussen beschikbaar van Google zelf maar ook van derde partijen. Voor een klein bedrag is hier dan een certificaat van te behalen. Dit geeft je dus ook de kans bij werkgevers dit aan te geven. Wellicht een voordeel. De cursussen van Google zelf zijn verder kosteloos en op de volgende link voor in te schrijven: 

https://analytics.google.com/analytics/academy/

Haal dus met deze stappen alles uit je Google Analytics tool. Van het beter begrijpen van je bezoekers. Tot het meesteren van de data verzameling om jouw resultaten te laten stijgen. Maak ook een succes van jouw website samen met de hosting van MijnHostingPartner.nl!