Webhosting | Hosting Nederland - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland - Mijn Hosting Partner.nl

Rubber Ducky debug methode

Rubber Ducky debug methode
MijnHostingPartner

Rubber Ducky debug methode

Er zijn een hoop verschillende manieren om problemen op te lossen, in het dagelijkse werk van een webmaster, web ontwikkelaar of algemene werknemer in de IT. Is er bijvoorbeeld de methode van SCRUM, AGILE, en nog vele andere methoden om in groepsverband snel en efficiënt samen te kunnen werken. Maar wat voor alle kleinere probleempjes waar je net even het antwoord of de oplossing niet kan van bedenken? Dan komt de Rubber Ducky methode tot de rescue! Laten we bekijken hoe deze leuke manier in zijn werk gaat. 

Met programmeren en technische werkzaamheden is het soms dat je er zelf niet helemaal even uitkomt, de standaard response hierop is natuurlijk eerst iemand anders vragen of ze even mee willen kijken met je probleem. Dit kan echter vaak averechts werken voor de productiviteit. In plaats van 1 die niet verder komt, haal je ook een collega uit de flow door het meekijken naar jouw code of probleem. Het is daarom beter om dit eerst zelf proberen op te lossen. Maar dit is niet altijd even makkelijk. De kracht van het debuggen met een rubberen eend is dat je het jezelf eigenlijk nog een dubbel uitlegt en hardop voorleest. Dit is dan de manier waarop je zaken ontdekt die je wellicht over het hoofd hebt gezien of even van jezelf moest horen. 

Hoe werkt het gebruik van een bad eend voor het oplossen van fouten? 

De foutopsporingsmethode voor Rubber Duck is als volgt:

 1. Bedelen, lenen, stelen, kopen, fabriceren of anderszins verkrijgen van een rubberen badeend (badkuipvariant).
 2. Plaats de rubberen eend op het bureau en vertel hem dat je er gewoon wat code mee gaat doornemen, als dat goed is.
 3. Leg de eend uit wat je code moet doen, en ga dan in detail en leg je code regel voor regel uit.
 4. Op een gegeven moment vertel je de eend wat je vervolgens doet en realiseer je je dan dat dat niet is wat je eigenlijk doet. De eend zal daar rustig zitten, gelukkig in de wetenschap dat hij je op weg heeft geholpen.

Opmerking: in een mum van tijd kan een collega de rubberen bad eend vervangen, maar het heeft vaak de voorkeur om fouten aan de eend toe te vertrouwen in plaats van aan je collega.

Oorspronkelijke credits: ~Andy van lists.ethernal.org

Veelgestelde vragen

 • Als eenden zo slim zijn, waarom laten we de eenden dan niet al het werk doen? Het zou geweldig zijn als dit waar was, maar feit is dat de meeste eenden liever een mentorrol op zich nemen. Er zijn echter een paar eenden die ervoor kiezen om te coderen, maar dit zijn de eenden waar niemand over hoort omdat ze zijn geselecteerd voor geheime overheidsprojecten die zeer geclassificeerd zijn van aard.
 • Waar kan ik meer te weten komen over het debuggen van rubberen eendjes? Meer informatie is te vinden op wikipedia.org, lists.ethernal.org, codinghorror.com en zenhub.com.
 • Waar kan ik mijn eigen eend huren? Geweldige vraag! Wordt klant van MijnHostingPartner.nl en koop de eend met je partner tegoed in de webshop. Deze eenden zijn afgestudeerd met een technische graad aan enkele van 's werelds toonaangevende universiteiten.
 • Meer informatie over Rubber Duck? https://rubberduckdebugging.com/

Fouten oplossen binnen je website

Natuurlijk zal niet iedereen meer handmatig de website programmeren, en zal de rubber Ducky methode dus niet toepassen zoals wellicht in de traditionele manier bedoeld was. Maar het kan alsnog gebruikt worden in het maken van teksten en ad copy, het oplossen van fouten in jouw website. En andere website hosting werkzaamheden waar je wellicht wat meer aandacht aan dient te besteden. Met even het rustig uitleggen van de fout of het voorlezen van het stuk tekst kan je jezelf even controleren op flow en het probleem wellicht vinden. Of dit nu in je code, plugin lijst of tekst is. Dat maakt een rubber Ducky op je bureau een waardevolle spar partner om jouw website vragen en problemen sneller opgelost te krijgen!