Webhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nl

Optimaliseer afbeeldingen in WordPress

Optimaliseer afbeeldingen in WordPress
MijnHostingPartner

Optimaliseer afbeeldingen in WordPress

Er zijn meerdere manieren om je afbeeldingen binnen WordPress te optimaliseren. Welke manieren dit allemaal zijn behandelen we in dit artikel, en hoe jij hier het beste mee kunt omgaan. Laten we beginnen!

Afbeeldingen en beeldmateriaal zijn onmisbaar voor vrijwel elke website, met een afbeelding kan je namelijk een punt in een keer duidelijk maken en de aandacht vasthouden. In deze tijd van TikTok, Instagram en YouTube shorts is de spanningsboog van velen niet langer dan 60 seconden. Het is daarom belangrijk om niet alleen met tekst je bezoekers vast te houden. Maar ook met beeldmateriaal. Met een eigen website heb je hierin echter wel enige verantwoordelijkheid in om dit zo snel mogelijk onder de ogen van een gebruiker te krijgen. Dit doe je met het optimaliseren van je afbeeldingen. Leer er alles over in deze blog post.

Waarom afbeeldingen optimaliseren zo belangrijk is

Afbeeldingen optimaliseren is een belangrijk onderdeel van het versnellen van je website, over het algemeen is een afbeelding of plaatje namelijk veel groter dan je website code zelf. Wat hierdoor dit dus een groot onderdeel is van elke website. Jouw afbeeldingen kunnen als die niet geoptimaliseerd zijn dus zorgen voor een grote vertraging van het inladen van jouw website. Wat niet alleen hinderlijk kan zijn voor de gebruiker, maar er ook voor kan zorgen dat ze afhaken of anderzijds niet doorgaan als een betalende klant. Of anderzijds geen conversie verrichten. Dit kan dus op meerdere niveaus schadelijk zijn voor je algemene prestaties. En kan hierdoor omzet kosten. Het is daarom belangrijk om je website te voorzien van afbeeldingen die geschikt zijn voor het web. Laten we bekijken op welke manieren je dit kunt doen. 

Plug-ins die hiervoor te gebruiken zijn

Er zijn meerdere Plug-ins die te gebruiken zijn om jouw afbeeldingen om te zetten naar een ander bestandsformaat, of anderzijds te optimaliseren door het comprimeren van een afbeelding. Kortom wordt hierbij een afbeelding verkleind door het comprimeren en optimaliseren hiervan. Vaak zie je niet direct een groot verschil, maar kan dit wel wat onscherper zijn dan de originele afbeelding. Plug-ins die hiervoor vaak gebruikt worden zijn TinyPNG en WP Rocket die betaald is af te nemen. 

Er zijn nog meerdere opties hiervoor beschikbaar die vaak een limiet hebben op het aantal afbeeldingen die geoptimaliseerd kunnen worden, waarna dit plafond dient er dan een pro versie afgenomen te worden. Wil je dit dus met een plug-in doen kijk dan even goed met de omschrijving en mogelijkheden hierin of dit aansluit bij je wensen.  En overweeg hierin te investeren wanneer je hier verder niet over wilt nadenken. 

Van de grond af goed beginnen met de juiste indeling

Wanneer je wilt voorkomen om hiervoor een plug-in te installeren, of anderzijds hier niet extra een dienst voor wilt afnemen dan is het van groot belang dat je vanaf het maken van de afbeelding even stilstaat bij de indeling en format hiervan. Over het algemeen zijn bestanden in het formaat webp en jpg kleiner dan een png bestand. Het aantal pixels van een afbeelding is ook gemakkelijk te beheren met vaak al bestaande tools op je PC. Bewerk hem bijvoorbeeld gemakkelijk met Paint 3D om dit even te verkleinen of te optimaliseren voor jouw website. Vaak wordt in je thema al een suggestie gedaan voor de afmetingen die gebruikt kunnen worden. Bijvoorbeeld is 900 pixels bij 500 pixels zoon beetje de standaard maat voor je blog cover afbeeldingen. Gebruik hier dus bijvoorbeeld niet een volledige afbeelding voor rechtstreeks van een mobiel, die zijn meestal 4000 pixels breed alleen al. Wat veel te groot is voor een website. 

Richt dus jouw afbeeldingen voordat je deze upload naar WordPress in naar het juiste formaat wat je nodig hebt. Hierdoor bespaar je ook vele duplicatie en onnodig verbruikte schijfruimte. 

Handmatig afbeeldingen optimaliseren met offline en online tools

Indien je dus wilt besparen in je plug-in lijst en dit zelf wilt regelen dan kan je dit gemakkelijk via een combinatie van Paint of Paint 3d doen door ze correct te schalen, en vervolgens een keer door de gratis te gebruiken web tool van TinyPNG te halen. Hierna zal je zien dat de bestandsformaten aardig worden inkrimpt. En dus veel minder bandbreedte innemen voor het binnenhalen van de website. Dit is een kleine extra stap die je met de jaren aan content al zo een groot verschil kan maken. 

Laadsnelheden testen met je website voor het optimaliseren en na het optimaliseren 

Om voor en na resultaten te kunnen inzien van je website laadtijd dan kan je ook hier weer meerdere tools voor gebruiken. De populairste tools hierin zijn de standaard tool van Google Pagespeeds, GTmetrix en pingdom tools. Hier is dan voor en na even te controleren of je optimalisatie acties het gewenste effect hebben gehad. Je zal in ieder geval een merkbaar verschil merken in de laadsnelheid van je website.

 Heb jij jouw afbeeldingen al geoptimaliseerd? En op welke manier doe jij dit altijd? Laat het ons weten!