Webhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nl

Je WordPress website slank houden

Je WordPress website slank houden
MijnHostingPartner

Je WordPress website slank houden

WordPress is een van de meest populaire systemen om je website in te maken, en dat met goede reden. Veel werkzaamheden kan je namelijk allemaal uitvoeren op een visuele wijze. En het schrijven van blog posts, het opbouwen van pagina’s en het designen van je website kan allemaal zonder te hoeven coderen. Dit maakt het dus voor iedereen die een klein beetje huiswerk wil verrichten mogelijk om een website te maken.

Maar hoe houd je jouw WordPress website ordelijk, veilig en snel? Dit doe je door hem slank te houden. Laten we dit verkennen in deze blog post!

Kritisch zijn op je plug-ins

Met een WordPress website heb je ook de mogelijkheid om plug-ins te installeren, hier dien je echter wel kritisch op te zijn. Te veel plug-ins brengt namelijk ook meer onderhoud met zich mee, de mogelijkheid dat ze elkaar tegenwerken of conflicten opleveren, een tragere snelheid, en zelfs een beveiligingsrisico.

Des te meer plug-ins je installeert des te meer vervuiling je dus kunt veroorzaken. Probeer in vrijwel elk geval niet meer dan 8 plug-ins geïnstalleerd te hebben staan voor je WordPress website. Dit kan je limiteren en beperken door een geschikt thema uit te zoeken die al veel voor je oplost, en kritisch te kijken naar je bestaande plug-ins en wat hun functie is. Voor een typische WordPress website kan je bijvoorbeeld gebruikmaken van de volgende plug-ins: 

WP SMTP mailer
WP fastest Cache
GDRP cookie compliance
The SEO Framework

Met deze 4 plug-ins en het juiste thema voor jouw project kan je vrijwel elke website maken die je zou willen, terwijl je ook alle nodige functionaliteit bezit voor al jouw dagelijkse werkzaamheden. Mocht je nu toch meer dan dat nodig hebben probeer dit dan te beperken tot maximaal 8 plug-ins. En daarnaast nog eens kritisch te kijken naar wat er mogelijk mee is. Ook als plug-ins niet regelmatig bijgewerkt worden dan is dit raadzaam om te verwijderen of een alternatief hiervoor te installeren. Dit brengt namelijk beveiligingsrisico’s met zich mee. 

Niet gebruikte thema’s verwijderen

Thema’s zijn verder ook een belangrijk onderdeel van jouw WordPress website, je hebt er echter maar 1 nodig om jouw website te draaien. Meer dan 1 thema is onnodig en kan ook weer voor vervuiling op jouw website zorgen. Het is dus raadzaam om niet gebruikte thema’s verwijderd hier enkel jouw actieve thema voor in hebt staan. WordPress zelf raadt wel aan om de standaard of default thema van WordPress zelf erin te houden, dit vanwege een rollback naar default mocht er wat verkeerd gaan in jouw gebruikte thema van een derde partij. 

Bericht revisies limiteren

Bericht revisies zijn standaard ongelimiteerd binnen WordPress, dit is niet handig om aan te hebben staan. Zeker als je vaak tussenpozen neemt tijdens het schrijven van een nieuw artikel. Dit slaat namelijk elke keer op, waardoor dit voor vervuiling kan zorgen in de database. Vanaf het begin af aan is dit dus aangeraden om alvast te beperken tot maximaal 3. Dit doe je door simpelweg de volgende regel erbij te zetten in jouw wp-config.php bestand. 

Je WordPress website slank houden

Naast de autosave worden er dan 2 revisies altijd opgeslagen in jouw database, en enige opvolgende verwijderd, waar de oudste eerst wordt verwijderd. Dit geeft je dus altijd de kans om nog 3 keer terug te gaan wanneer je wat kapot maakt binnen je artikel. En is ruim voldoende voor vrijwel elke use case. Bestaande revisies worden niet aangeraakt verder, probeer dit dus vanaf het begin alvast te activeren. 

Elke afbeelding correct schalen en optimaliseren

Afbeeldingen en media zullen op menig website de meeste ruimte innemen, een puur tekstbestand of stuk code neemt namelijk niet zoveel ruimte in. Maar 100 afbeeldingen kunnen al zo jouw ruimteverbruik wat laten stijgen. Het is daarom belangrijk om voor iedere afbeelding die je op jouw website zet om die correct te schalen en tevens te comprimeren. 

Als je dit namelijk niet bijhoud kan je ervoor zorgen dat niet alleen meer ruimte dan nodig wordt ingenomen, maar ook je website langzaam in te laden is. Zeker op mobiele apparaten zijn niet geschaalde en niet gecomprimeerde afbeeldingen niet aan te raden om te gebruiken. Dit kan namelijk zorgen voor lange laadtijden en gebruikerservaring problemen. 

Video’s extern hosten

Video’s of filmpjes kunnen al snel een groot deel van je beschikbare ruimte innemen, video’s zijn namelijk vrij grootte bestanden over het algemeen.  En kunnen in de meeste situaties het beste extern gehost worden, websites zoals YouTube zijn hier uitermate geschikt voor. En deze video’s zijn moeiteloos in te sluiten binnen je eigen website. Video’s op YouTube hosten geeft je ook toegang tot het publiek wat zich hier al bevind, en de interactie die daar plaatsvind. YouTube kan een krachtige bron van verkeer naar jouw website worden en veel marketers maken hier slim gebruik van. 

Met al deze tips zorg je ervoor dat jouw WordPress website niet alleen zo slank mogelijk blijft, maar hierdoor ook snel, veilig en optimaal voor jouw gebruikers functioneert. Pas ze nu toe op jouw WordPress website!