Webhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nl

Handig werken met FTP

Handig werken met FTP
MijnHostingPartner

Handig werken met FTP

Voor vrijwel elke website zal je op een gegeven moment gebruik moeten maken van een FTP connectie om je doel te bereiken. Vaak is dit bij het gebruik van een Content Manegemtn Systeem enkel tijdens de installatie. Maar kan ook vaker voorkomen. In deze blog post geven we een aantal handige tips om te werken met FTP. En hoe je hier je voordeel uit kan halen voor jouw volgende project. 

FTP staat voor File Transfer Protocol en is vaak de manier om verbinding te krijgen met de mappenstructuur van je hosting space. Oftewel de ruimte die jij bij ons inhuurt om jouw website op te draaien.  Met een FTP programma kan je vervolgens verbinding maken met de hosting space en van daaruit gelijk aan de gang met het plaatsen van je website bestanden.  

Verbinding maken met een FTP programma

Om verbinding te maken met een FTP programma heb je allereerst meerdere keuzes in het programma zelf. We raden over het algemeen aan om hiervoor FileZilla te gebruiken. Maar hier kan ook WinSCP voor gebruikt worden of een ander programma naar wens. Ook kan je een FTP connectie opzetten met een lokale ontwikkelingstool zoals Microsoft Visual Studio. Waarmee je vervolgens direct aan je website in kunt werken. 

Werken via FTP

Via FTP werken is vaak een absolute manier die gebruikt kan worden om live enige zaken aan te passen. Projecten worden vaak namelijk eerst lokaal ontwikkeld, alvorens te publiceren op de productiewebsite. Dit gebeurd dan weer met FTP om ervoor te zorgen dat deze bestanden worden overgedragen naar de server. 

Het daadwerkelijke uploaden is een kwestie van je lokaal opgeslagen bestanden over te plaatsen naar de correcte folder. In de meeste gevallen de wwwroot folder bij ons in de hosting space. Dit kan met het welbekende slepen en neerzetten en werkt daarom erg gemakkelijk. 

Platte FTP of reguliere FTP verbindingen zijn niet beveiligd, en daarom is het aan te raden om via het SFTP protocol te verbinden. Dit versleuteld dan de verbinding om ervoor te zorgen dat jouw bestanden veilig over de lijn gaan. Met de meeste thuisverbindingen zal dit overigens niet zoon punt zijn, maar wel als je bijvoorbeeld met een openbaar netwerk verbinding maakt. 

FTP accounts periodiek opschonen

FTP accounts worden vaker even snel aangemaakt voor een project of tussenpersoon, en vervolgens vergeten. We raden aan om hierin streng te handhaven en enige FTP accounts die niet meer noodzakelijk zijn direct te verwijderen. Met FTP toegang kan een kwaadwillende je website wegvagen, doorlinken naar een kwade bron, of anderzijds jouw website niet betrouwbaar maken. 

FTP accounts kan je beheren bij MijnHostingPartner.nl in zowel het klantenpanel als controlpanel, en zijn hier eenvoudig te verwijderen. Of in te stellen op toegang tot een specifieke folder. Ook een methode om bijvoorbeeld stagiaires geen toegang te geven tot de volledige website structuur. 

FTP gegevens vereist binnen WordPress

Wanneer je binnen WordPress de melding krijgt dat je de FTP gegevens dient in te voeren dan kan je dit verder negeren. Dit heeft namelijk niet te maken met de FTP gegevens die je in dient te voeren. Maar heeft te maken met de schrijfrechten die nog niet zijn toegekend aan de website. Het eenvoudigst is om deze rechten even door te voeren met het klantenpanel, onder websites bij Mijn Producten zijn de rechten dan even door te voeren op de WordPress wijze. Hierna kan je WordPress even opnieuw inladen. En zal je zien dat deze melding verder verdwijnt.

Wat is jouw favoriete FTP programma? En heb je hierin een werkwijze die jij het fijnst vind werken? Laat het ons weten!