Webhosting | Hosting Nederland - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland - Mijn Hosting Partner.nl

Email lijst starten binnen WordPress

Email lijst starten binnen WordPress
MijnHostingPartner

Email lijst starten binnen WordPress

Een email lijst of nieuwsbrief starten binnen een WordPress website kan voor vele voordelen zorgen. Je bezoekers die jouw content leuk vinden en op de hoogte willen blijven kunnen vaak het beste op de hoogte gehouden worden met een nieuwsbrief. En verscheidende marketing onderzoeken wijzen aan dat een nieuwsbrief nog steeds een krachtige tool is. 

Om een email lijst of nieuwsbrief te starten is vaak wel enig huiswerk voor nodig voordat je dit kan gaan verzamelen. Dit willen we in deze blog post nog wat nader toelichten.

Email lijst starten en email adressen gaan verzamelen

Een email lijst gaan starten kan zo simpel zijn als een plugin installeren en het af verklaren, echter komt er vaak nog meer bij kijken dan je wellicht eerst dacht. Er zijn namelijk een aantal overwegingen en richtlijnen waar je aan dient te voldoen voordat je dit op je WordPress website knalt. 

Zodra je een solide fundering van email gebruikers hebt en je gaat emails verzenden naar je bezoekers of mogelijke klanten dan is het belangrijk om je bezoekers niet te spammen en ervoor te zorgen dat je waarde biedt in de nieuwsbrief. Wanneer er geen toegevoegde waarde is aan een nieuwsbrief dan kan het al snel resulteren in negatieve feedback in de vorm van uitschrijvingen en verdere backlash. Daarom is het belangrijk om aandacht te spenderen aan elke email die eruit gaat. Zorg voor correcte spelling, toegevoegde waarde, bijvoorbeeld in de vorm van extra informatie die niet voor iedereen toegankelijk is. Of een andere vorm van een bonuspunt. 

Wetgeving en privacy

Voordat je email adressen begint te verzamelen dien je een aantal toevoegingen te maken aan je privacy policy en ervoor zorgen dat de nodige informatie beschikbaar is zodat mensen die hun email adres invullen weten waar ze aan toe zijn.

Zo gelden de volgende basisregels bij het aanmelden van een nieuwsbrief. We raden sterk aan om voor dit onderdeel advies te zoeken bij een expert op juridisch gebied. 

 • Vanaf welk email adres kunnen er berichten verwacht worden? Probeer dit apart te houden van je hoofdemail adres.
 • Er moet een optie zijn om met een klik jezelf te kunnen uitschrijven voor de nieuwsbrief
 • Er moet aangegeven worden hoeveel er verzonden wordt. Geeft bijvoorbeeld aan dat er een maandelijkse of wekelijkse nieuwsbrief verzonden wordt. En houdt je hier vervolgens ook aan. 
 • Er moet aangegeven worden wat voor informatie er verzonden wordt. Zijn dit bijvoorbeeld verdere tips en trucs of de updates van de laatste blog posts. 
 • Er moet verwezen worden naar de privacy verklaring voor meer informatie, of een andere plek waar je hier meer over uitlegt.
 • Er dient nadrukkelijk toestemming gegeven worden. Dit kan niet met een vinkje of schuifknop wat al gemakkelijk aan staat geselecteerd. De bezoeker of nieuwe abonnee dient hier zelf een actie voor uit te voeren om akkoord te geven. 
 • Verder verwerk je in je privacy policy op welke manier er gebruik wordt gemaakt van de email lijst. Hoe de data veilig wordt opgeslagen. Welke derde partijen er gebruikmaken van dezelfde email lijst of informatie. En enige andere consent en verwerkingen die er gebruikt worden met betrekking tot email.

Email lijst plugins

Zoals veel zaken die met WordPress hosting te maken hebben zijn er ook hiervoor plugins beschikbaar die het mogelijk maken om via een derde partij een email lijst te beheren en verzenden. Er wordt over het algemeen aangeraden om dit ook via een derde partij te beheren. Zodra je email lijst groeit en je meer email gaat verzenden dan kom je vaak tegen limieten aan.

MijnHostingPartner.nl beheerd vele duizenden websites, email en data. Al deze websites en email adressen verzenden massaal berichten. Het is daarom essentieel voor ons om dit aan banden te leggen. Zo zijn er niet meer dan 100 SMTP connecties mogelijk in 10 minuten. Dit doen wij omdat wij zeker in het verleden toen deze limieten er nog niet waren, om de haverklap last hadden van blacklist vermeldingen en het terecht komen op SPAM lijsten. We hebben daarom hierop de knoop door moeten hakken.

Er zijn partijen en plugins die hierop specialiseren en hun infrastructuur erop gebouwd hebben. Zo loop je minder risico om op een blacklist te komen te staan, en heb je toegang tot een log systeem en meer geavanceerde features.

Enige plugins die hiervoor veelal gebruikt worden zijn: 

MailChimp

  https://nl.wordpress.org/plugins/mailchimp-for-wp/ 

 SendinBlue

 https://www.sendinblue.com/plugins/wordpress/

Beide opties zijn geschikt om gemakkelijk email adressen te verzamelen en beheren met een simpele installering van een plugin. Andere opties vereisen dan nog een extra WordPress plugin voor het maken van de formulieren. En hier zijn wij geen directe fan van om het op die manier in te stellen.  

Zowel sendinblue als MailChimp zijn gratis in gebruik tot op zekere hoogte, en hebben een drempel waarna betaald dient te worden. Kijk in de toekomst uit naar een directe vergelijking uit tussen deze twee plugins en hun plus en minpunten. We zitten hier echter zelf ook nog in de testfase mee welke beter bevalt. Mocht je hier al een mening over hebben, voel je vrij om die met ons te delen via de online chat.

Emails verzenden naar je email lijst abonnees

Zo je bent zover, je hebt de privacy policy bijgewerkt, en je voldoet aan alle wettelijke eisen. Je sign up formulier ziet er gelikt uit en je krijgt email adressen binnen van gebruikers. Nu is natuurlijk de grote vraag hoe je deze lijst uitbreidt, en hoe je jouw huidige email abonnees tevreden houdt. 

Het uitbreiden van de email lijst kan op een aantal manieren worden gedaan, het komt er echter op neer dat je dit actief zal moeten promoten. Er zullen maar weinig mensen zijn die zullen bijschrijven in een weggestopt formulier in de footer van je website. Daarom is het belangrijk om mensen hier in blog posts op te wijzen, op social media hier aandacht aan te besteden en op een prominente plek mensen vragen lid te worden. Dit kan bijvoorbeeld ook met een pop up en een extraatje uitgelokt worden. Heb je bijvoorbeeld een ultieme gids voor x, een leuk receptenboek voor je kookblog of een how to video. Dit is de plek om dit in die pop up te zetten. 

Start nu jouw WordPress email lijst met de Managed WordPress hosting pakketten van MijnHostingPartner.nl!