Webhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nl

Een website tijdelijk offline zetten

Een website tijdelijk offline zetten
MijnHostingPartner

Een website tijdelijk offline zetten

Wanneer je jouw website tijdelijk offline wilt zetten dan zijn hier verschillende manieren en tools voor die je kunt gebruiken. Laten we deze opties even bekijken in deze blog post. En hoe je hier jouw klanten en bezoekers het beste over kunt inlichten.

Een website offline halen is eenvoudig, als je hier simpelweg even geen verkeer naar toe wilt hebben dan kan dit belangrijk zijn om geheel uit te zetten. Dit kan op een groot aantal manieren. Sommige eenvoudig, en zeer abrupt. En ook zijn er manieren waarop je bezoekers netjes kunt verwijzen naar een contact optie. Laten we deze manieren hieronder verder behandelen. 

Website geheel offline zetten – Tijdelijk

Indien je tijdelijk een gehele  website hosting niet beschikbaar wilt maken via het internet, dan kan je dit het eenvoudigst doen door even in te loggen in het klantenpanel of control panel. En de gehele app pool van je website stop te zetten. Op de pauze knop onder websites is even te drukken, hierna is gelijk je hele website, en alle bestanden, tijdelijk stopgezet. Er wordt niets verwijderd en de website is ook zo weer te starten door op dezelfde knop te drukken. Maar alles wat in jouw website staat is niet meer beschikbaar via het internet.

Dit is daarom ook de manier die wij toepassen wanneer er misbruik is op een website, websites die bijvoorbeeld gehackt zijn en malware verspreiden door verouderde of verwaarloosde code. Krijgen wij een notificatie van de bovenliggende waakhond en zetten wij op deze manier tijdelijk op pauze. Niets gaat op die manier verloren, en de klant heeft de rust om dit haarfijn uit te pluizen waar dit fout is gegaan.

Je krijgt dan het standaard IIS scherm te zien zodra dit op pauze wordt gezet. Dit is dus niet de meest gebruiksvriendelijke optie wanneer je dit doet  voor een tijdelijke onderhoudssessie. Kijk daarvoor hieronder verder welke opties je nog meer hebt om de website verder te pauzeren.

Website met een boodschap offline zetten – bijvoorbeeld tijdens vakantie

Wanneer je als eenmanszaak op vakantie gaat dan is het natuurlijk lastig om orders te verwerken en actief contact te leggen met klanten. Om teleurstelling voor te zijn kan je daarom ervoor kiezen om een boodschap te tonen in plaats van je website. Deze boodschap kan je tijdelijk tonen door alleen even een extra index bestand aan te maken in je wwwroot. En hier jouw boodschap in te zetten. 

Je kan dan bijvoorbeeld even hier netjes inzetten dat de website tijdelijk niet beschikbaar is, en in geval van nood dat er contact opgenomen kan worden met een email adres of telefoonnummer. Het index bestand hoef je dan niet te vervangen in zijn geheel. Maar je kan het tijdelijke index bestand even default.htm noemen, dit zal voor de meeste mensen afdoende zijn om dit voorrang te geven. Nadat je dit hebt aangemaakt kan je de inhoud aanvullen. Dit kan zo uitgebreid en mooi als je dat zelf wilt. Maar bijvoorbeeld volstaat het volgende al: 

Een website tijdelijk offline zetten

Dit kan je uiteraard met een klein beetje CSS opleuken en verder in jouw huisstijl verder zetten. En zodra je terug bent van vakantie bijvoorbeeld kan je dit weer verwijderen om je website weer te tonen.  

Deze manier heeft echter een groot nadeel als jouw verkeer van zoekmachines zoals Google komt, dit kan namelijk gezien worden als een slechte gebruikerservaring voor jouw bezoekers. En het kan er wellicht voor zorgen dat jouw vermeldingen binnen Google kunnen gaan zakken. Als dit voor een paar enkele dagen is en je overige website is nog steeds bereikbaar via de bestaande links. Dan zal dit geen tot weinig impact hebben, maar als je dit een maand erop laat staan dan kan dit problemen opleveren. Kijk daarom ook naar de laatste methode waarop je jouw klanten kunt laten weten dat er tijdelijk wat aan de hand is. En dat is door een banner te plaatsen. 

Een banner tonen op je website

De meest gebruiksvriendelijke methode, voor bezoeker en zoekmachine, is het tonen van een banner op je reguliere website. Als het ware kan je dan een boodschap in beeld brengen waar je klanten en bezoekers kunt inlichten over de huidige situatie. Zoals het tijdelijk niet bereikbaar zijn van het bestellen. Of anderzijds dat het contact even op een laag pitje staat. 

Wanneer je een webshop hebt met behulp van WooCommerce, en ook velen anderen, heb je standaard de optie om deze banner te activeren. Als demoshop kan je namelijk deze moeiteloos tonen onder de opties van WooCommerce. En de boodschap in de banner kan je aanpassen naar wens. 

Wil je dit zelf maken, dan is dit ook relatief eenvoudig zelf erbij te zetten met enige HTML ervaring. Dit kan ook vaak met een plugin geregeld worden als je hier niet voor wilt gaan coderen. 

Een banner laat gebruikers op een “zachtere” manier weten dat je bijvoorbeeld even geen orders verwerkt omdat je op vakantie bent. Of het even wat langer kan duren voordat je aan de gang kunt gaan met een dienst. Zo ben je frustratie en verwarring voor door je gebruikers hiermee in te lichten.  

Wat is jouw manier om een website tijdelijk offline te zetten? Laat het ons weten via Sociale Media!