Webhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nl

Een blog beginnen

Een blog beginnen
MijnHostingPartner

Een blog beginnen

Om een blog te beginnen heb je niet zoveel nodig. Een webhosting pakket, een pakkende domeinnaam en je kan al vooruit. Echter komt er inhoudelijk nog wel wat bij kijken. Dat gaan we in dit artikel wat nader toelichten.MijnHostingPartner.nl heeft een hoop blogs van klanten onder zijn hoede.

Van blogs over boeken reviews, tot artiesten die een blog bijhouden en mensen die bloggen over hun passie. Vaak doen ze dit als creatieve uitlaat om hun gedachten te delen. Informatie te delen die ze zelf bij hun hobby hebben ontdekt. Of een vakantietrip bij te houden. Over alles valt wel te bloggen. 

Redenen om te bloggen

Ook zijn er om meerdere redenen een blog te starten. Of je nu jezelf rust wilt gunnen in je hoofd door het op moderne papier te zetten. Of je wilt producten aanraden via affiliate marketing, advertenties aanbieden of de laatste ontwikkelingen van je bedrijf delen. De mogelijkheden en redenen waarom zijn tevens eindeloos. 

Wat onze reden is om te bloggen is voor het delen van in onze ogen nuttige informatie op het gebied van webhosting en wat daarbij komt te kijken. Nieuwe klanten te trekken en een manier van communiceren met onze bestaande klanten. Elke website heeft daarom tegenwoordig ook wel een blog sectie waarin artikelen gedeeld worden. 

Beginnen met het brainstormen van ideeën en de opmaak

Je zal wellicht al een vaag idee hebben waarover je wilt gaan bloggen. Of het nu voor je hobby is of voor een van de eerder genoemde redenen. Zet dat even op een kladblok en bedenk termen die daarbij horen. Bij een liefde voor technologie kan er bijvoorbeeld gedacht worden aan computers bouwen. Om een computer te bouwen heb je een waslijst aan onderdelen nodig. Denk aan een grafische kaart, processor, geheugen, SSD en ga zo maar door. Al die verwante onderdelen en termen die erbij horen kan je gebruiken om verder je blog uit te splitsen om eerder succesvol te worden. Aangezien je in elk denkbare niche wel een concurrent hebt die hetzelfde probeert als jouw.

Zo kan je in plaats van een algemene website over computers in elkaar zetten, ook een specifieke website opzetten over grafische kaarten. Of je wordt de dedicated geheugen man of vrouw. Zo kan je altijd niet alleen gerichtere doelgroepen vinden, maar ook vrijwel altijd wel vrije domeinnamen en artikelen waar nog niet zoveel concurrentie op zit. 

Voor het vinden van een domeinnaam zijn twee tot drie termen meestal de sweet spot. Hierin kan je een pakkende domeinnaam verzinnen die niet al te lang is, en gemakkelijk te onthouden. Probeer met iemand anders even een brainstorm sessie te houden waarmee je zo een domeinnaam kan bedenken. En hou natuurlijk onze domeinnaam checker ernaast om te controleren of hij nog vrij is!

Domein extensie is ook nog een onderdeel wat hierbij komt kijken. Dit is echter makkelijk uit te sluiten door over het volgende na te denken.Ga je in het Nederlands aan de slag? Kies dan voor een .nl domeinnaam of als je uit België komt een .be. In het Engels voor de verenigde Staten, Canada, Australië en het Verenigd Koninkrijk. Kies dan een .com.  Voor een specifiek land hierin? Ga dan voor een land extensie zoals .ca etc. Je snapt de gedachtegang.

Een plan opzetten voor de beginfase van je blog en wat je einddoel is

Dit is wellicht moeilijk om in het begin al vast te stellen wat je na een jaar verwacht van jouw blog. Echter is het wel slim om een groter plan neer te zetten. Dit houdt je niet alleen van de tunnelvisie af. Maar ook voor wat jouw uiteindelijke doel nu is met jouw blog. Is dat bijvoorbeeld 1000 bezoekers per maand extra naar jouw website slepen? Of meer contact te houden met je klanten. Meer verkopen te drijven voor je webshop. Enzovoort. Zet dit eens op papier en hou statistieken bij jouw website om dit ook daadwerkelijk bij te houden. 

De eerste stappen afvinken voor het maken van een blog

Om een blog te beginnen heb je dus een webhosting pakket nodig. Dat is bij MijnHostingPartner.nl een kwestie van een paar klikken voordat je daarover beschikt. Maar dan? Dan komt het daadwerkelijke bouwen van jouw blog. En hoe doe je dat? Als beginner raden wij eigenlijk maar een paar opties aan. Ga voor WordPress zoals duizenden voor jouw. Of kijk eens even naar de opties die Joomla, Umbraco of DotNetNuke voor je beschikbaar hebben. Al deze applicaties zijn gelukkig binnen een paar klikken te installeren via onze web app gallery. 

Stel een aantal eerste zaken in zoals we eerder hebben behandeld in een artikel, en schrijf je eerste 30 artikelen in een rap tempo. Content blijft belangrijk. Naarmate je meer schrijft zal je manieren uitzoeken waarop je dit efficient kunt doen. Netter en nuttiger voor de uiteindelijke lezer. Een goede tip is om een aantal bekende namen te volgen op social media. Abonneer je op de YouTube kanalen van de SEO Guru’s. Alhoewel dit altijd wel met de enige wantrouwen gezien dient te worden. En lees de richtlijnen van Zoekmachines. Plus neem een kijkje bij de buren die al langer bezig zijn dan jou. 

Documenteer de statistieken met Google Analytics, zo kan je ook bijhouden wat werkt en wat niet. En zo kan je kijken of er verbeteringen zijn per maandbasis. 

Ontwikkel je skills en bereid je op een lange adem

Wat een blog misschien nog wel als beste kan bieden is het ontwikkelen van jouw vaardigheden op een hoop vlakken. Schrijven is natuurlijk een logische. Maar ook technische zaken die eerder een mysterie voor je leken zijn nu minutenwerk. Je leert bijvoorbeeld hoe je even wat kan aanpassen in de code, hoe je een database even op schoont en fouten kunt herstellen. Ervaring in dit veld is ook goed voor je persoonlijke ontwikkeling.Blogs hebben echter wel een lange adem nodig. De bloggers die een overnight succes worden zijn de uitzondering niet de regel. Geef jezelf dus ook de tijd hiervoor en hou het ritme erin voor een jaar. Wie weet wat wat je leert, verdient of verbeterd.