Webhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nl

5 simpele tips voor je website ontwerp

5 simpele tips voor je website ontwerp
MijnHostingPartner

5 simpele tips voor je website ontwerp

Een website is zo gemaakt met behulp van Content Management Systemen zoals WordPress en Joomla. Het installeren van een thema zorgt ervoor dat jouw website uiterlijk in een keer geregeld is. Het configureren van jouw website kan je hierdoor zo uitgebreid maken als je zelf wilt, je kan het in een middagje regelen en goed genoeg vinden. Of je kan hier weken over doen om geheel naar wens te krijgen. Voor beginners is het vaak raadzaam om niet overspoelt te worden met informatie, maar gewoon te beginnen. In deze blog geven we je 5 simpele tips die jij kunt gebruiken om voor een mooi eindresultaat te zorgen met je website. Laten we beginnen!

Navigatie op je website dient duidelijk te zijn

Een menu en de navigatie binnen je website dient duidelijk en vaak ook minimalistisch te zijn. Zodra bezoekers vaak te veel keuze krijgen, haken ze af en gaan ze terug naar een andere website. Het is dus van groot belang dat je hier de nodige aandacht aan besteed om duidelijk te maken hoe genavigeerd kan worden. Standaard in elk menu hoort een logo thuis, wat fungeert als jouw terug naar home knop. Of je kan hiervoor een aparte link maken in je menu. Verder kan je doorlinken naar de pagina’s die voor een bezoeker het meest belangrijk zijn. Zoals hoe een bezoeker of klant met je in contact kan komen. Meer informatie over jouw bedrijf krijgen of gelijk je belangrijkste producten te zien krijgen. 

Maak hier dus even een schets van en bespreek dit met je teamleden, kijk ook hoe jouw directe of indirecte concurrentie dit heeft ingericht. Het hoeft niet overgenomen te worden, maar je kan wel een aantal ideeën opdoen. 

Zorg voor een prettige leeservaring

Bezoekers zijn op je website hosting terecht gekomen omdat ze geïnteresseerd zijn in je diensten, producten of simpelweg jouw blog willen lezen. Om ervoor te zorgen dat bezoekers de nodige informatie kunnen vinden en daadwerkelijk doorlezen is het van groot belang dat je uitdagende teksten schrijft die gemakkelijk te scannen zijn, en genoeg informatie biedt. Dit is voor elke tak van opereren natuurlijk anders, en zal je altijd mee bezig moeten zijn om hier kleine verbeteringen in aan te brengen en te kijken wat werkt en wat niet. 

Ook is het aan te raden om je teksten ruim voldoende whitespace te geven, niet alleen tussen de koppen, maar ook voldoende tussen de verschillende alinea’s. Dit maakt het dat de teksten makkelijker te scannen zijn, en dus meer uitnodigen om door te lezen. Grote lappen tekst zorgen vaak voor afschrikking in je website. 

Zorg voor een prettige gebruikerservaring op elk apparaat

Het is geen geheim dat veel mensen een mobiele telefoon gebruiken om aankopen te maken, informatie op te doen of hun vermaak in zoeken. Het is dus belangrijk om jouw website geschikt te maken voor elke beeldschermgrootte. Verschillende telefoons maken namelijk gebruik van andere schermformaten, enkel testen op jouw mobiel kan dus niet het juiste beeld geven. 

Je teksten en content dient automatisch bijgeschakeld te worden en gestrekt naar de diverse formaten, veel thema’s in WordPress regelen dit al automatisch voor je. Maar binnen je afbeeldingen dien je hier zeker rekening mee te houden. Je afbeeldingen kunnen namelijk beter op maat worden gemaakt naar de formaten waar je thema een voorkeur aan geeft. En waar de specifieke situatie om vraagt. Een cover afbeelding heeft bijvoorbeeld een andere  afmeting dan een afbeelding in een pagina. 

Gebruik duidelijke, bij voorkeur eigen, afbeeldingen op je website

Afbeeldingen en beeldmateriaal spelen een grote rol op websites, uitdagende afbeeldingen die aansporen of overtuigen kunnen beter werken dan een grote lap tekst. Het wordt ook steeds meer en meer belangrijk om jouw eigen afbeeldingen te gebruiken. Deze laten vaak meer het echte beeld zien dan een standaard stock afbeelding. Op een gegeven moment zal je ook jouw stock afbeeldingen meer en meer op andere websites zien opduiken. Dit kan ervoor zorgen dat je een gedeelte authenticiteit mis loopt. Met je smartphone kan je al gemakkelijk foto’s maken van je producten of een paar impressie afbeeldingen maken die prima geschikt zijn voor het gebruik op een website. 

Naast de correcte afmeting meegeven aan een afbeelding is het belangrijk dat je hem ook nog een keer door een compressie functie haalt. Hier zijn plug-ins voor die je kunt gebruiken, maar je kan dit ook via een online tool zoals tinypng doen. Jouw afbeeldingen worden dan een keer kleiner gemaakt wat je bespaard in de laadtijd van je website. Zeker op minder stabiele mobiele netwerken die jouw bezoekers kunnen gebruiken. 

Moedig mensen aan om een actie uit te voeren

Elke website heeft wel een achterliggende commerciële gedachte, of het nu een klik op een advertentie is, een aanschaf van een product of dienst, of een inschrijving op de nieuwsbrief. Aan jouw de taak als webmaster om dit zo uitnodigend mogelijk te maken. Gebruik dus opvallende kleuren en knoppen en wissel hier eens in de zoveel tijd in. Binnen Google Analytics en andere statistieken tools kan je ervoor zorgen dat acties van klanten worden bijgehouden. Na een paar maanden aan data verzamelen kan je hieruit dan een geïnformeerde beslissing maken. 

Welke tips heb jij gebruikt voor jouw website? Laat het ons weten via Sociale Media!