Webhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nl

WordPress Gutenberg 9-2 update

WordPress Gutenberg 9-2 update
MijnHostingPartner

WordPress Gutenberg 9-2 update

De WordPress editor Gutenberg is nu al geruime tijd de nieuwe standaard om artikelen uit te tikken in WordPress. In deze update zijn er een aantal zaken verbeterd en op de schop genomen. Dit lichten we in deze blog post even uit. 

De lancering van de WordPress editor Gutenberg was omstreden, voor nieuwe website bouwers was er niet veel aan de hand. Aangezien de WordPress Gutenberg editor voornamelijk gemaakt is om ook voor nieuwe website bouwers snel en gemakkelijk mee te werken. Old school WordPress bouwers waren hier minder blij mee. Aangezien de oude editor in hun ogen gemakkelijker te gebruiken was. Maar vrees niet, ook de oude editor is nog gewoon te installeren met een plugin. En ook met de nieuwe editor is er nog gewoon te werken via kale HTML mocht dat je voorkeur hebben. 

Beveiligingsupdate

Zoals in veel updates is er in deze update ook weer een beveiligingsupdate verwerkt, dit keerr voor een Regular Expression Denial of Service (ReDoS) aanval. Dit lek zorgde ervoor dat het mogelijk was om de CPU van een server overbelast te laten raken. En dus de server te laten crashen. Deze expoilt was echter niet toepasbaar voor de meeste hackers. Aangezien dit weinig voordeel oplevert. Er kan namelijk niets overgenomen worden of bewerkt. En wordt door hosting providers zoals wij zijn al afgevangen. Bij MijnHostingPartner.nl maken wij gebruik van vele preventie middelen om ook dit soort exploits af te vangen. 

Met elk Content Management Systeem is het van groot belang dat je gebruikmaakt van de laatste updates. Aangezien WordPress het meest populaire Content Management Systeem is, blijft dit altijd een populair doelwit voor kwaadwillende. En is het dus van groot belang dat je hier zeker up to date mee blijft. In vorige blog posts en in de kennisbank behandelen we dit in groot detail. 

Als je updates van WordPress door ons wilt laten doen dan hebben wij nu ook al geruime tijd de optie om een Managed WordPress hosting pakket af te sluiten. Met Managed WordPress hosting zorgen wij ervoor dat een WordPress website altijd up to date blijft met de laatste stabiele updates. En er worden automatisch een aantal extra stappen genomen zodat jij je op 1 ding de focus op kunt leggen. Het laten groeien en een succes maken van jouw website!

Afbeelding alt Tag

De alt tag van een afbeelding zorgt ervoor dat een afbeelding in te lezen is door zoekmachine crawlers. Een afbeelding kan namelijk (nog) niet begrepen worden door een zoekmachine crawler. Dit maakt een alt tag onmisbaar om ook in te vullen. Het kan er ook voor zorgen dat een afbeelding niet in te zien is op een browser. Waardoor een 404 ontstaat, wat ook weer een slecht teken is voor een zoekmachine.  

Nu wordt er automatisch een alt tag aangemaakt voor afbeeldingen die gegeneerd wordt door de caption van een afbeelding te nemen hiervoor. Wanneer er dus niets wordt ingevuld voor de Alt tag, wordt er hiervan gebruikgemaakt. 

Video ondertiteling 

Voor videos die lokaal binnen WordPress worden aangemaakt is het nu ook mogelijk om ondertiteling toe te voegen aan de video. Dit geeft je de mogelijkheid om ervoor te zorgen voor een betere gebruikerservaring voor de kijkers van een video. 

Informatie panel update 

De exacte informatie van een bepaald blok is nu ook anders in te zien. Er is nu in een nieuw informatie panel direct in te zien niet alleen voor het blok, maar ook voor het gehele document om het aantal woorden, karakters en koppen er gebruikt worden.

Dit maakt het gemakkelijker om even snel in te zien of je al aan je bepaalde aantal woorden wat je in gedachten had voor het artikel bent. Iets wat vaak een rol speelt bij het schrijven voor het web. 

Hier komt nog een permanente wijziging en menu voor om dit op een bepaalde plek in te zien. Dus dit wordt meer gezien als een tussenstap. 

Schrijven zonder afleidingen

In de Spotlight modus was het al mogelijk om je op 1 blok de focus te leggen. Echter wordt dit in de nieuwe update nog wat verder uitgepakt. De nieuwe Afleiding vrije schrijf opties maakt het mogelijk om je volledige scherm te vullen met de kale tekst. En de achterliggende teksten en menu’s weg te halen of lichtgrijs te maken. Dit laat je daadwerkelijk de aandacht vast te houden op datgene wat je aan het typen bent. En daardoor dus gemakkelijker grote stukken tekst van elkaar gescheiden kunt houden. 

Verdere bug fixes en verbeteringen

Verder zijn er op de achtergrond ook vele verbeteringen weer aangebracht. Zoals ook vele bug fixes die kleine en grote problemen tackelen. En ook is de snelheid en performance weer verbeterd in deze versie. Snelheid en performance blijft een van de belangrijkste onderdelen van updates. Aangezien hier altijd ruimte voor verbetering in blijft. En een snellere website is niet alleen voor jouw bezoekers van belang, maar geeft ook een positief signaal af aan zoekmachines.

Zo zijn er ook verbeteringen aan de achterliggende code gebracht, wat er dus voor zorgt dat de code niet alleen efficiënter werkt, maar ook veiliger en sneller werkt. 

Door de verbeteringen zorgt WordPress ervoor dat de Gutenberg editor steeds meer en meer de voorkeur krijgt door ook WordPress veteranen. Met alle verbeteringen wordt het nu ook voor hun steeds aantrekkelijker om met de nieuwe editor te gaan werken binnen de hosting

Werk jij al met de huidige versie van de WordPress Gutenberg editor? Laat het ons weten!