Webhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nl

WordPress 6 0 update uitgekomen

WordPress 6 0 update uitgekomen
MijnHostingPartner

WordPress 6 0 update uitgekomen

WordPress staat niet stil zoals vrijwel elke software, met deze volledig nieuwe versie update komen er weer een hoop verbeteringen met zich mee en worden er een hoop openstaande zaken opgepakt en hopelijk afgehandeld. Laten we in deze blog post bekijken wat er nieuw is en verbeterd!

Elke grote update van WordPress wordt vernoemd naar een persoon of gebeurtenis, deze keer is de grote release vernoemd naar een Jazz muzikant genaamd Arturo O’Farrill.  6.0 brengt meer dan 500 verbeteringen en bugfixes met zich mee, er is dus weer een hoop op de schop genomen. Hieronder kan je de release video van WordPress zelf zien die even in een vogelvlucht je laat zien wat er allemaal gewijzigd is. 

Focus op de nieuwe site editor en het werken hiermee

De nieuwe volledige site editor is nog steeds het grootste topic in deze update, met de volledige site editor brengt WordPress gemak mee voor nieuwe gebruikers om aan de slag te gaan met hun website. Met steeds meer thema’s kan je nu aan de site werken zonder hier technisch voor onderlegt te zijn, en op een visuele manier bijvoorbeeld jouw homepagina op kan bouwen. 

Verder zijn er ook weer veel werkzaamheden voor de blokken editor, oftewel het nieuwe werken met teksten en de standaard opbouw van de website. Met deze blokken editor werd de welbekende klassieke editor een aantal jaar terug vervangen. Tot het ongenoegen van velen, maar gelukkig kon je eenvoudig deze altijd vervangen door de klassieke editor weer te installeren door middel van een plug-in. Zo is WordPress altijd aan te passen naar wens geweest. Wat het juist zo populair maakt als platform.

Werken met blokken

Binnen de blokken is specifiek nu ook te selecteren tussen meerdere elementen, zo hoef je niet meer binnen elk afzonderlijk blok aanpassingen te maken. Maar is dit door te voeren over meerdere blokken. Wat het dus wat makkelijker maakt om bijvoorbeeld even een kleurtje toe te passen of dergelijke werkzaamheden uit te voeren. Ook zijn er nieuwe blokken weer toegevoegd die je kunt gaan gebruiken op jouw website, zoals een Auteur biografie blok zodat je deze kunt toevoegen onder elke afzonderlijke post. Met twee open haakjes is nu ook snel een link menu te openen, waarmee je kan linken naar je laatste posts. 

Het is tevens nu mogelijk om blokken vast te zetten op een bepaalde locatie, enige andere wijzigingen die je dan maakt op de pagina worden niet meegenomen voor het specifieke blok. Wat weer handig kan zijn voor een specifiek blok of item wat je op een bepaalde manier erin wilt laten staan. 

Er zijn dus in deze release een hoop visuele wijzigingen die het je gemakkelijker dienen te maken om te werken met WordPress in het dagelijkse leven. Ook wordt er aan de achtergrond gewerkt aan een sneller eindresultaat van WordPress zelf, en de optimalisatie hiervan. Een snellere website kan voor een hoop voordelen zorgen bij elke bezoeker van de website. En is daarom een belangrijk item. 

Gelijk updaten of niet?

Er komt natuurlijk met elke grote update van WordPress ook vast weer snel een 6.0.1 versie uit, het is dus te overwegen om eerst deze eerste update nog even af te wachten. Met jouw productiewebsite is het vaak aan te raden om deze grote versie updates voorzichtig mee om te springen, en altijd eerst een backup te maken en je plugin lijst en thema’s te controleren. Het kan namelijk zijn dat jouw Plugin verouderd kan zijn en daarom met de 6.0 update niet meer functioneel kan worden. Over het algemeen is het wel aan te raden om de versie updates uit te voeren, naast de verbeteringen en overige werkzaamheden zijn er ook altijd wel een aantal beveiligingsproblemen die opgelost worden. 

De eerste update na 6.0 of elke grote update is vaak met enkele dagen uitgebracht, en kan dus even een week mee gewacht worden voordat je overgaat op installatie van de versie. Veel grote verschillen zul je wellicht nog niet direct zien, enkel cosmetische wijzigingen zullen natuurlijk als eerste opvallen wanneer je weer gaat werken aan een post. 

Wat denk jij over de laatste update? Laat het ons weten via Sociale Media!