Webhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nl

WordPress 5 8 update komt 20 juli

WordPress 5 8 update komt 20 juli
MijnHostingPartner

WordPress 5 8 update komt 20 juli

WordPress is een van de meest gebruikte manieren om een website te maken, elke update aan deze software is natuurlijk dan interessant om bij te houden of je nou wel gebruikmaakt van WordPress of niet. In deze update van WordPress wordt een hoop weer bijgevoegd en op de schop genomen. Laten we dus snel beginnen met alle highlights van deze update. 

WordPress staat niet stil, in de loop van de jaren is dit meerdere malen gebleken met grote wijzigingen die uitgebracht zijn en spannende ontwikkelingen. In deze update zijn een aantal kleinere updates weer verwerkt, zijn er weer wat zaken gewijzigd aan de layout en uitstraling. En wordt er ook een fundering klaargezet voor het uitbreiden van de blokken builder in WordPress. Naar een volwaardige thema builder die al in WordPress zit verweven. Dit komt nog niet uit in deze update, maar schemert al wel door in een aantal functionaliteiten. 

Webp images

Een belangrijke stap in het schakelen naar een nieuw afbeelding formaat is ook onderweg en met de volgende update kunnen ook standaard naast png en jpg afbeeldingen, ook webp afbeeldingen kunnen worden gebruikt. Dit is een vrij recent formaat dat al langere tijd mogelijk was door diverse plug-ins om te gebruiken. Maar nu ook wordt ondersteund om direct met WordPress te gebruiken. Dit formaat heeft als grote voordelen dat het de kwaliteit beter behoud dan andere compressie methoden en een veel kleinere footprint in gebruik neemt dan een png of jpg afbeelding. Dit scheelt niet alleen in de opslagruimte op je webhosting. Maar ook in de laadsnelheid van je website. Afbeeldingen blijven hier ook beschikbaar in jpg en png natuurlijk, dus er kan gebruik gemaakt blijven worden van elke soort die je voorkeur heeft. 

PDF viewer in block editor

Verder is het nu ook mogelijk om PDF bestanden te embedden op je website met een blokfunctionaliteit. Dit is natuurlijk een betere gebruikerservaring dan de oude methode. Waarin de PDF werd geopend op een nieuw tabblad binnen de browser. Op deze wijze verlies je niet de functionaliteit van bijvoorbeeld Google Analytics.

Theme builder nog in development

Naast de relatief kleinere ontwikkelingen is het WordPress team ook aan het werk om een thema builder te integreren binnen WordPress. Dit is natuurlijk al een hele poos mogelijk met plug-ins en thema’s. Maar nog niet zelf binnen WordPress. Een geïntegreerde thema builder zal een hoop verschil maken in het ontwerpen en maken van WordPress websites. En zal hierdoor minder last hebben van de nadelen van een erop geplakte thema builder. Zoals het ontstaan van spaghetti code in de website, of het ophogen van de laadtijden. Een geïntegreerde thema builder kan ervoor zorgen dat een hoop van dergelijke klachten verminderen. En zorgt er ook voor de een zware plug-in hier niet meer voor nodig is. 

Updaten van WordPress

Zoals altijd is het updaten van WordPress sterk aangeraden om op peil te houden. Dit zorgt ervoor dat jouw website beter beveiligd is, en daarbij sneller en stabieler draait. Hierom is het verstandig om updates zodra ze uitkomen te installeren, en daarbij ook natuurlijk het backup proces in acht te nemen voordat een update geïnstalleerd wordt. Zodra je een update installeert en die heeft een conflict met een plugin kan dit namelijk voor problemen zorgen in je website. Met een backup van voor de update kan je altijd terug naar een werkende website.

Een backup maken van WordPress kan op een aantal manieren, de meest voor de hand liggende manier is bijvoorbeeld met een backup plugin. Echter raden we vaak aan om een handmatige scheduled task hiervoor in te stellen. Dit wordt namelijk op server niveau ingepland en werkt daardoor betrouwbaarder. Dit kan gemakkelijk worden ingesteld in het control panel van het hosting pakket. En kan ook automatisch draaien met twee taken. Een voor de WordPress website bestanden en een voor de database. Dit kan je dan laten wegschrijven naar een aparte map in je hosting pakket. Zodat dit op een logische plek kan worden weggeschreven.

Zie jij er al naar uit om te werken met de laatste update van WordPress? Maak nu alvast je backup van je website in orde om gelijk op de 20ste te kunnen updaten naar de laatste versie! Controleer tevens even je PHP versie via het klantenpanel en zet die op de hoogst beschikbare versie. PHP 8 zorgt ook al voor een hoop verbetering in jouw WordPress website!