Webhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nl

WordPress 5-6 wat is er nieuw

WordPress 5-6 wat is er nieuw
MijnHostingPartner

WordPress 5-6 wat is er nieuw

WordPress is het populairste Content Management Systeem wat gebruikt wordt in Nederland. Zoals elke technologie staat ook WordPress niet stil, dit is wat er geüpdatet is in de laatste 5.6 versie. 

WordPress is een gemakkelijke wijze om een website te maken voor minimale kosten, met enkel de jaarlijkse hosting kosten kan je voor minder dan een week boodschappen al een heel jaar jouw WordPress website hosten! WordPress is namelijk open source software wat inhoudt dat er niet voor betaald hoeft te worden om te gebruiken voor jouw website. Wat WordPress ook een verder succes maakt is dat er vele thema’s en plugins beschikbaar zijn die het eenvoudig maken om je hele website een andere look te geven, en functionaliteit toe te voegen waar nodig. 

WordPress 5.6 is de laatste grote update van 2020. 

Wat is er nieuw in WordPress 5.6? 

Ook in deze update zijn er weer een hoop onderdelen op de schop genomen. Het WordPress team luistert naar de gebruikers om elke update weer zo goed mogelijk te maken. De volgende onderdelen zijn bijgewerkt en veranderd in deze laatste WordPress update.

Layout is flexibel geworden

De layout van WordPress is met de nieuwe blok editor of Gutenberg toegankelijker geworden dankzij een aantal verbeteringen. In de verschillende blokken die aan te maken zijn kan je al jouw teksten, koppen, afbeeldingen en nog veel meer in een handomdraai erin zetten.

Meer blokpatronen

In een aantal thema’s is het nu ook mogelijk om voor geconfigeerde blokken dit gemakkelijk aan te maken en live te zetten. Zo kan je helder zien in het eindresultaat dat dit er gelijk uitziet. Het is dus gemakkelijker om een pagina op te bouwen in de administrator omgeving en er ook gelijk te weten hoe dit er op de website zelf uitziet. 

Het uploaden van videobijschriften zit nu standaard in de blok editor

Ondertiteling en bijschriften zijn nu toe te voegen in de blok editor aan al jouw video’s. Dit maakt het een stuk makkelijker om jouw video’s beter in te richten op jouw website. Zonder nog extra stappen te hoeven uitvoeren voor het toevoegen van ondertiteling en bijschriften.

Twenty Twenty- One thema komt voor geïnstalleerd

Nieuw jaar en een nieuw Thema! In dit thema Twenty Twenty One kunnen weer een hoop blog websites weer jaren vooruit. De standaard WordPress thema’s zijn vooral geschikt voor de mensen die een blog willen hosten zonder al het huiswerk naar een ander thema wat verricht dient te worden. 

WordPress 5-6 wat is er nieuw

Ontwikkeld en support van het WordPress team zelf geeft dit altijd een stabiel platform om ook jouw blog zorgeloos te kunnen hosten. Zonder al te veel tijd en moeite te hoeven steken in het thema. Dit thema is ook weer uitermate geschikt voor het werken met de blok editor. En je kan gebruikmaken van alle functies die wellicht niet bij andere thema’s mogelijk zijn. 

Het Twenty Twenty one thema zet jouw content weer op de voorgrond, met ook een compleet aan te passen kleurenpallet. Zodat je het helemaal naar  jouw eigen stijl kan zetten.

Automatische updates zijn uitgebreid

Automatische updates zaten nu al een paar versies van WordPress er standaard bij in. Zodra een update gereed is kan je dit gelijk laten installeren zonder actie aan jouw kant. Het enige wat je dient te activeren zijn de automatische updates zelf bij een bestaande WordPress website. 

We raden aan om dit voor relatief simpele blogs dit aan te laten, zodat je altijd over de laatste beveiligingsmaatregelingen beschikt. Mocht je dit gecontroleerd willen laten doen door ons dan kan je ook een kijkje nemen naar de Managed WordPress hosting pakketten. Dit geeft je de vrijheid om puur de focus te leggen op jouw website. Zonder de stress of er een plugin of thema met een automatische update jouw website breekt. 

Template voor toegankelijkheidsverklaring is beschikbaar

De gegevensverklaring en de manier waarop persoonlijke gegevens worden verwerkt op een website is van groot belang. Met de privacy regelgeving die nu al bijna overal in westerse landen gelden. Is het van groot belang dat je hieraan voldoet. 

Met de nieuwe plugin die hiervoor ontwikkeld is beschik je over een template die je gemakkelijk uit kan breiden met jouw informatie. Zodra je gebruik maakt van Google AdSense of Google Analytics dien je dus op die pagina al te melden dat je dit gebruikt. En ook een cookie melding hiervoor dient te maken. 

Patronen zijn meegeleverd

Patronen zijn nu meegeleverd in de editor zodat je in de standaard WordPress thema’s optimaal gebruik hiervan kan maken. Al spelenderwijs kan je een mooi en uniek resultaat van een website neerzetten. Complexe layouts kan je nu in een handomdraai neerzetten en gelijk live zien op jouw WordPress website. Dit geeft je de vrijheid om te experimenteren zonder zorgen. 

Begin van ondersteuning voor PHP 8

PHP 8 is de nieuwe versie van PHP die binnenkort beschikbaar zal zijn ook in onze hosting. Wanneer een stabiele release uit is en in combinatie met WordPress gebruikt kan worden zal dit weer een hoop snelheidsverbeteringen met zich meebrengen en beveiliging updates. 

WordPress 5.6 zet de eerste stappen om ook voor PHP 8 geschikt te worden. Meer nieuws hierover zal uiteraard gedeeld worden in onze blog posts wanneer er hier meer over te vertellen is.

REST API authenticatie 

Met deze nieuwe functie binnen WordPress zijn nu authenticatie opties beschikbaar die het mogelijk maken om apps van derden toegang te geven tot jouw WordPress website.In de REST API is dan vervolgens ook te zien welke apps toegang hebben tot jouw website en bepalen welke acties ze precies kunnen uitvoeren.

Ga jij gelijk upgraden naar WordPress 5.6? Maak dan uiteraard eerst een backup van jouw huidige website! Meer hierover is te lezen in onze kennisbank en onze blog posts.