Webhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nl

Wanneer is het tijd voor een nieuwe website

Wanneer is het tijd voor een nieuwe website
MijnHostingPartner

Wanneer is het tijd voor een nieuwe website

Na het draaien van jouw website na een zekere periode dan kan je er over na gaan denken om de website eens te gaan vernieuwen. Maar wanneer is het tijd voor een nieuwe website? En waar moet je allemaal op letten? Dat behandelen we in deze blog post. 

Een website maken is tegenwoordig met Content Management systemen zoals WordPress zo gebeurd. Met een aantal stappen heb je de website al live staan, en met een paar dagen meestal heb je al de eerste content af en de website zo ingericht als je wilt hebben.  Maar een serieuze update of nieuwe layout is vaak niet zo snel gemaakt als gedacht. Je hebt immers tijd, moeite en investering in de huidige website zitten. Om een website nu dan in zijn geheel te gaan vernieuwen kan soms als een uitdagende stap klinken. Daarom helpen we je bij de webhosting van MijnHostingPartner.nl graag verder!

Hoelang is het geleden dat de website een facelift heeft gehad? 

Een website gemaakt in HTML in 2000 zal er anders uitzien dan een website die gisteren gemaakt is. Technologie en webdesign staan namelijk niet stil. Waar bijvoorbeeld eerst Flash werd gezien als de nieuwe methode voor websites,  of er gebruik gemaakt werd van bijzondere layouts. In de huidige trend zie je vaak de Less is More ontwerpen. Met scherpe lijnen, veel wit en zwart en eenvoudige layouts die ook voor mobiel geschikt zijn. En dat brengt me op het eerste punt, wanneer jouw website nog niet geschikt is gemaakt voor mobiel dan moet dit bovenaan de lijst komen te staan. Hier houdt niet alleen Google rekening mee, maar zal ook het grotendeel vormen van de bezoekers aan jouw website. Een website die geschikt is voor mobiele apparaten is dus een must voor iedere webmaster. 

Wanneer je een website laat maken door een kennis of bureau in een apart of uniek content management systeem dan heb je vaak niet de mogelijkheid om snel over te stappen op een andere manier van de website te maken. Bekijk dus ook, of laat bekijken, waarmee je website is gemaakt en of dit up te daten valt. Of geheel te vervangen is met een nieuwe technologie. In 2018 hebben we dit veel gezien voor de website builder Adobe Muse. Wat kwam te vervallen en hierdoor aangepast diende te worden naar een andere website. Vaak komt dit er echter wel op neer dat je handmatig de content van je website op dient te slaan in bijvoorbeeld kladblok. En dit in het nieuwe systeem hier weer in kunt zetten. Des te meer pagina’s je hebt, des te meer werk dit natuurlijk is. 

Is jouw bedrijf of visie voor de website hetzelfde gebleven? 

Een visie voor een website of bedrijf kan natuurlijk veranderen, wat 2020 en 2021 ons geleerd hebben is dat er soms creativiteit nodig is om een bedrijf boven water te houden.  Voor een nieuwe marketing hoek, product lancering of dienstverlening is vaak een andere website of een vernieuwing van de bestaande website nodig. Dit doe je door uit te tekenen op papier wat jij wilt op de website. En vervolgens dit te vertalen naar een website. Voor veel oplossingen zijn er website modules of plugins beschikbaar in Content Management Systemen. En die kunnen gebruikt worden om een website te vernieuwen door het toevoegen van nieuwe functionaliteit. 

Is de website nog wel veilig? 

Een website is niet meer veilig als dit een aantal weken, maanden of jaren niet meer bijgewerkt is. Dit is namelijk een proces waar je altijd bovenop zal dienen te blijven en mee te gaan met de laatste technologie. Als de website een paar jaar niet meer bijgewerkt is, dan zal je hier dus aan de slag mee moeten gaan om te vernieuwen en bij te werken. Dit doe je door de laatste versie te installeren van PHP of ASP.NET en de laatste versies te downloaden van je Content Management Systeem, Thema’s of plugins. Hierdoor krijg je ook vaak toegang tot de laatste mogelijkheden op het gebied van layout en design. En kan je daarom vaak maar beter installeren. 

Het laatste wat je wilt is natuurlijk een website die niet meer veilig is voor je bezoekers. Ook is de stap naar HTTPS te maken met een SSL certificaat. Dit versleuteld het verkeer van jouw bezoeker naar jouw website en is onmisbaar geworden voor vrijwel elke website die ook maar enige gegevens opslaat. Zelfs voor een contact formulier is dit al een must geworden. 

Een website vernieuwen, hoe pak je dit aan.

Een website vernieuwen kan zo ingrijpend zijn als je zelf kiest, als je de hele website wilt vernieuwen en vanaf stap 1 wilt beginnen. Dan is het raadzaam om een backup te maken van de huidige website. En bijvoorbeeld een nieuwe installatie uit te voeren van een Content Management Systeem zoals WordPress, Umbraco of Joomla. Pak hiervoor uiteraard de laatste versies. Wanneer je alleen de design wilt omgooien van een bestaande WordPress website dan kan je een ander thema installeren. Kijk hier altijd wel mee uit en maak ook weer een backup van voor de installatie. Dan kan je altijd nog terug mocht er wat fout gaan. Een thema komt met vele soorten tools, en die kunnen ook van elkander verschillen. Het is daarom belangrijk om na te gaan welke tools je gebruikt binnen  het bestaande thema en of die ook ondersteund worden in het nieuwe thema. Vaak zijn menu’s of formulieren die beschikbaar waren goed na te maken binnen verschillende thema’s. En hoef dus niet je keuze te dwingen voor een specifiek thema. 

Lees in onze kennisbank de tips en trucs die wij hebben voor de verschillende Content Management Systemen en controleer een aantal zaken zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Ook kan je bij onze hosting pakketten gemakkelijk een subdomein aanmaken, waar je zonder problemen het een en ander kunt testen, zonder je hoofd of productie site aan te tasten. Een handige tip voor iedereen die even wilt rondkijken bij een nieuw systeem.