Webhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nl

Thunderbird Supernova uitgebracht

Thunderbird Supernova uitgebracht
MijnHostingPartner

Thunderbird Supernova uitgebracht

De populaire Open Source email client Thunderbird heeft deze week een nieuwe versie uitgerold, genaamd Supernova. Deze update zat er al een tijd aan te komen en brengt een nieuw tijdperk met zich mee. Veel is namelijk op de schop genomen en gemoderniseerd, terwijl er nog altijd veel aandacht aan besteed is om wat Thunderbird zo populair maakt (sinds decennia) nog steeds te behouden. Laten we in deze blog post een kijkje nemen naar wat er is veranderd, en wat dit kan betekenen voor jouw mailgebruik met Thunderbird in Linux, Windows of Mac.

Thunderbird wordt sinds 2004 al op vertrouwd door vele gebruikers voor hun mailverkeer, de afgelopen jaren met de stijgende kosten van Microsoft Outlook en andere alternatieven, is de vraag naar een Open Source Mail programma toegenomen. Er zijn hier een aantal opties voor, maar Thunderbird blijft hier de bekendste naam in. Met het echter verouderde uiterlijk dat Thunderbird lang heeft behouden is dit wellicht voor nieuwe gebruikers afschrikkend. De nieuwe layout zal daar naar mijn mening het toegankelijker maken voor nieuwe gebruikers. Combineer dit met de betrouwbaarheid en eenvoud van het werken met Thunderbird, en het is een goede keuze voor iedere particulier, freelancer, of MKB. Met de release van deze week zie je dat Mozilla Thunderbird als zoekterm in Google al gelijk weer is toegenomen: 

Thunderbird Supernova uitgebracht


Veel achterliggende code herschreven

Waarom Thunderbird zo lang een verouderd uiterlijk bleef behouden komt voornamelijk door de achterliggende code die beperkingen had. Met deze release zijn deze achterliggende onderdelen herschreven en geschikt gemaakt voor aanpassingen en moderniteit. Dit maakt Thunderbird ook beter geschikt om in de toekomst nog uit te breiden met nieuwe functionaliteit en meer. Zodat Thunderbird ook verder kan door ontwikkelen en zich kan verbeteren en uitbreiden. Ze werken eraan om Thunderbird een significant betere email client te maken, en ze stoppen niet voordat het de beste optie is. Aldus Ryan Snipes van Thunderbird. 

Thunderbird Supernova uitgebracht


Moderne kaarten, berichtoverzicht en logo

Het werken met email is natuurlijk hun voornaamste functie, en ze hebben dit op de schop genomen om met een nieuwe verticale layout te werken, zoals door vrijwel elk ander Mail programma ook gebruikt wordt. Mozilla had eerst in de standaard configuratie een horizontaal overzicht. Wat ik persoonlijk zelf al altijd aanpaste naar een verticaal overzicht.  De individuele berichten zijn ook niet meer zo klein in de lijst weergegeven, en het ziet er in zijn geheel wat moderner uit. Ook zijn de tags en bericht markeringen vernieuwd en gewijzigd, zodat de layout in zijn geheel wat moderner eruitziet. Al je email adressen zijn ook te combineren tot een Unified weergave, wat al je berichten dus laat weergeven in 1 inbox. Dit is echter ook te scheiden in afzonderlijke mailboxen en weergaven. En is dus een kwestie van voorkeur.


Verder is er ook een nieuw logo, wat altijd een grote stap is voor een merk uiteraard. 

Dynamische toolbar, menu, Agenda

Er is nu ook een nieuwe toolbar die je snel toegang geeft tot de meest gebruikte instellingen, en hier kan je ook snel de layout verder aanpassen naar je wensen. Zoals het lettertype wat groter maken of de layout weer aanpassen naar horizontaal wanneer dit je voorkeur heeft. Ook is de Agenda vernieuwd zodat dit makkelijker uitleest en er ook weer moderner uitziet. Al deze functies moeten het makkelijker maken om ermee te werken, en er tegelijkertijd moderner uitzien. Installeer nu de laatste versie van Thunderbird Supernova om al deze updates in het echt te zien!

Oude versie blijft voorlopig nog updates krijgen

Voor iedereen die liever nog even de kat uit de boom kijkt, de oude versie van Thunderbird blijft voorlopig nog ondersteund en blijft ook beveiligingsupdates ontvangen. Als je liever dus nog even wacht voor het overstappen op de nieuwe software ben je hier dus vrij in. Op termijn wordt het natuurlijk wel een must om over te stappen naar de laatste versie. 

Het updaten naar de nieuwste versie kan je doen door de oude versie van Thunderbird te deinstalleren, en hierna even de laatste versie van de site downloaden en installeren. Je email adressen blijven erin staan op die wijze. Als je jouw email adressen met IMAP hebt ingesteld hoef je je geen zorgen te maken of je iets verliest zelfs als dit fout gaat. Wanneer je de accounts nog met POP hebt geïnstalleerd hebt dan raden we aan om even te controleren in de webmail of al je mail en folders hierin staan.

Lees hier de officiële blog post van Thunderbird zelf voor alle informatie:
https://blog.thunderbird.net/2023/07/our-fastest-most-beautiful-release-ever-thunderbird-115-supernova-is-here/