Webhosting | Hosting Nederland - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland - Mijn Hosting Partner.nl

.NET 5 komt eraan | 1 framework voor elke applicatie

.NET 5 komt eraan | 1 framework voor elke applicatie
MijnHostingPartner

.NET 5 komt eraan | 1 framework voor elke applicatie

Microsoft staat niet stil met hun framework ASP.NET Core en de nieuwere verzamelnaam .NET 5. Lees in deze blog post een samenvatting wat er allemaal gaat veranderen in de nieuwe update die eraan zit te komen!

.NET 5 is de laatste iteratie in de lange lijn van ASP.NET Core, begonnen in 2016 met hun lancering van 1.0. En nu zit .NET 5.0 eraan te komen voor release. Als Windows hosters hebben wij van MijnHostingPartner een lange weg terug met ASP.NET en de andere inrichtingen van Microsoft. Ook met deze laatste ontwikkeling op .NET gebied zijn we weer erg enthousiast wat er weer allemaal gaat veranderen en beter gaat worden.

Wat Microsoft van plan is om het langzamerhand naar elkaar toe te trekken, een omgeving waarin ontwikkeld wordt en een framework mee aan de slag gegaan kan worden voor elke applicatie en op elk apparaat. Dit maakt het een interessant toekomstbeeld waarin voornamelijk developers en uiteindelijk de consument beter van worden.

Laten we beginnen wat er allemaal veranderd is in de laatste update die eraan komt!

De laatste versie update is een preview build en zal dus nog niet direct beschikbaar komen voor gebruik. Wanneer de Long Term support build er is zullen wij dit vrijwel meteen beschikbaar stellen om te gebruiken. Deze LTS of Long term support build zal er pas na November 2020 zijn. Of in .NET 6.0. Waar alle functionaliteit samengevoegd wordt en gepolijst.

Wanneer je .NET 5.0 al even wilt uitproberen lokaal dan is hij te installeren met de link onderaan dit artikel. Hier is Visual Studio 2019 16.6 of later voor nodig om te draaien.

Wat is er veranderd in de .NET 5.0 preview?

In deze versie van .NET 5.0 zijn er de volgende zaken op de schop genomen en verbeterd / uitgebreid.

 • C# 9 en F# 5 zijn beschikbaar om te gebruiken
 • Perfomance is verbeterd
 • Windows forms is beschikbaar binnen .NET 5
 • Windows ARM64 wordt nu native ondersteund
 • ARM64 performance is flink verbeterd
 • Verbeterde tiered compilation performance
 • Verbeterde migratie van NewtonSoft.Json naar System.Text.Json, wat betere performance levert.
 • Open source projecten beter beschikbaar stellen aan de community

Waar de belangrijkste punten liggen is het nog meer verbeteren van de performance die uitgevoerd worden. De resultaten die we nu al zien met .NET Core 3.0 sites op onze servers zijn bijzonder goed dat we alleen maar uitkijken naar nog meer verbetering hierop. Voor de snelste hosting voor .NET zou je echt eens een van onze ASP.NET hosting pakketten dienen te proberen, en je zelf verstelt te laten staan door de snelheid en aanwezige features!

De naam wijzigt

Met alle verschillende versie nummers, namen en toch wel verwarring voor leken die kan ontstaan met welke versie nu de actuele is. Microsoft ziet dat in en gaat de naam van ASP.NET, ASP.NET Core samenvoegen en het nu over .NET simpelweg hebben. Waar .NET 5.0 preview 4 dus de nieuwste versie wordt. 

Voluit geschreven zou dit ook ASP.NET Core 5.0 preview 4 zijn, vandaar dat de move van de productnaam dus nu naar .NET wordt verplaatst. Om dit wat gemakkelijker te maken. Uitgesproken als “dot net”.

.NET 5.0 en de aankomende .NET 6 uitgave

In .NET 5.0 zijn dus wederom weer een hoop zaken aangepakt en verbeterd, wil je het volledige artikel en ook de podcast na luisteren voor alle wijzigingen? Kijk dan even op de blog van Microsoft voor de volledige versie writeup.

Hier te vinden:

Devblog van Microsoft

De wijzigingen die aangebracht worden zijn op hetzelfde level als de eerdere grotere releases van ASP.NET Core 1.0, 2.0 en 3.0. Met deze vele wijzigingen wordt voornamelijk de focus gelegd op de focus van developers op 1 platform. Vanuit 1 ontwikkel omgeving kunnen websites gelanceerd worden, maar ook applicaties voor Windows, Mac, Linux, Android en IOS. Allemaal zo snel mogelijk en met vaak betere performance dan native oplossingen.

De focus van Microsoft ligt met .NET om het gemakkelijker te maken voor developers door meer tools beschikbaar te stellen en sneller te kunnen werken. Ook drukken ze nog even de stempel in de blog post op de onzekere tijden voor velen, met de pandemie en vele banen die hierbij verloren zijn gegaan. Om die redenen hebben ze ook besloten om de features nu al in deze preview beschikbaar te maken in plaats van langer te wachten tot .NET 6.0.

Ook willen ze nog de nadruk leggen op de feedback van de community voor de verdere ontwikkeling van .NET. Nu het een open source project is en door velen aan gewerkt wordt is dit gemakkelijker dan ooit om code en roadmaps beter in te zien. Verder zijn ze ook actiever op GitHub dan ooit waar ook verdere discussie en roadmaps zijn in te zien. Met de feedback van de community of iedereen die met .NET bezig is kunnen ook grotere stappen gezet worden dan wanneer dit niet aanwezig is. Mocht je dus nog wat te delen hebben dan raden we ook zeker aan om dit op het platform van Microsoft te melden.

Welke features zie jij het liefste in de aankomende .NET 5.0?