Webhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nl

MariaDB binnenkort beschikbaar

MariaDB binnenkort beschikbaar
MijnHostingPartner

MariaDB binnenkort beschikbaar

Bij MijnHostingPartner.nl hebben we een lange historie met het hosten van MySQL databases en het hosten van MS- SQL databases. Binnenkort lanceren wij ook de mogelijkheid om MariaDB databases te kunnen hosten op onze totaalpakketten. 

Na veel verzoek van klanten om deze Databases beschikbaar te maken en ook onze eigen interesse hierin zijn we op de achtergrond al een poosje bezig om dit te realiseren en beschikbaar te maken. MariaDB heeft een aantal grote voordelen ten opzichte van MySQL en zijn we daarom blij om bij ons arsenaal te kunnen beschouwen. 

Historie van MySQL en MariaDB

MySQL is begonnen in 1995 om een oplossing te bieden voor het opslaan van data in vele situaties. Na de overname van Oracle in 2009 waren een hoop van de originele ontwikkelaars ontevreden met hoe het bedrijf de rest inrichtte. Hierom hebben een aantal besloten om de wegen te laten scheiden en dit werd MariaDB. Met als grondregel voor het bedrijf dat is altijd Open Source zal blijven en gratis te gebruiken voor iedereen. Ook dus voor de webhosting binnen MijnHostingPartner.nl.

MariaDB databases zijn dus ontstaan als een afvorking van MySQL. MySQL is sinds lange tijd al eigendom van Oracle en is niet meer geheel open source te noemen aangezien dit met een dual license zit. Zodat de diensten van de database nog wel commercieel aangeleverd kunnen worden. MariaDB is compleet open source en door iedereen vrij te gebruiken. Dat maakt het natuurlijk een meer voor de hand liggende keuze voor besturingssystemen binnen Linux. Hierom zie je Linux distrubuties ook staat vaker met MariaDB shippen in plaats van MySQL databases.  

Waarvoor zijn MariaDB databases geschikt? 

MariaDB is ontwikkeld om een drop in replacement te zijn voor MySQL databases. MySQL databases kunnen dus geimporteerd worden en voortaan gedraaid worden met MariaDB. Het overschakelen tussen de twee verschillende architecturen is dus ontwikkeld om gemakkelijk te zijn out of the box. Dit brengt vele voordelen met zich mee voor verscheidende redenen. Deze redenen gaan we hieronder nog even nader toelichten.

Welke voordelen bieden MariaDB databases? 

MariaDB brengt enkele grote voordelen met zich mee. Ten eerste is het dus een volledig Open Source project. Er zitten dus geen extra kosten aan vast met het hosten van deze database. Zoals je bijvoorbeeld hebt met de extra kosten van MS-SQL databases. Bij onze .NET Core hosting pakketten betaal je overigens niet extra voor het hosten van deze databases. Daarnaast is de databases in vele situaties sneller in het gebruik en kan het meer gebruikers op de website tegelijk aan. Dit blijkt uit cijfers die wij vergeleken hebben in onze testomgeving en de andere bronnen die wij hierover vinden. 

MariaDB is tevens vrijwel gelijk met de Syntax en organisatie voor MySQL en is daarom gemakkelijk te gebruiken wanneer je hier al ervaring mee hebt voor MySQL. Ontwikkelaars kunnen zo moeiteloos overschakelen tussen de twee. 

Verder is MariaDB stabieler dankzij de verbeterde infrastructuur en manier waarop queries worden uitgevoerd. Zo worden er minder requests geweigerd of laten vallen en kunnen er meerdere requests tegelijkertijd worden behandeld. Dit vertaald zich naar des te meer bezoekers er op jouw website zijn. Zullen er minder fouten voorkomen op de uiteindelijke website. Wat zich ook weer vertaald in een snellere website. En als laatst is het ook ondersteund om JSON te gebruiken binnen MariaDB, iets wat met de huidige laatste versie van MySQL nog niet mogelijk is. 

Snellere updates en meer frequent

Een heikel punt van MySQL is vaak dat er lang op zich laat wachten voor het uitkomen van beveiligingspatches en updates.  MariaDB heeft op tijd van schrijven weer een krappe week geleden een update uitgebracht die wederom niet alleen oude problemen of bugs heeft verholpen. Maar ook weer nieuwe functionaliteit heeft uitgebracht.

Snellere resultaten binnen WordPress

We gaan hier nog wat meer zelf ook mee testen, maar de eerste signalen geven aan dat een WordPress website ook weer profijt kan hebben van een MariaDB in opzichte van een MySQL database. Aangezien dit een drop in replacement is kan de installatie gevolgd worden als normaal. Alleen de database gegevens zullen anders worden. Natuurlijk hebben we als team ook al plannen om een complete handleiding te maken in onze kennisbank hoe een bestaande website te migreren is. Of hoe te beginnen is met een kale installatie met WordPress en MariaDB. Kijk hier dus naar uit in onze kennisbank hoe jij dit ook kunt overschakelen om te profiteren van alle voordelen van MariaDB!

Aankomende documentatie binnen MijnHostingPartner.nl

Net zoals met vrijwel elke andere techniek die wij aanbieden binnen onze hosting zullen dus ook voor MariaDB de nodige handleidingen gemaakt worden. Dit doen we om een snelle start te kunnen bieden voor zowel de nieuwe klanten die gelijk van MariaDB gebruik willen maken. Als voor de klanten die willen overstappen van MySQL naar MariaDB. 

Houdt de aankondigingen en blog posts verder in de gaten voor de laatste ontwikkelingen die er gebeuren in jouw hosting pakket!