Webhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nl

Het einde van Microsoft Internet Explorer

Het einde van Microsoft Internet Explorer
MijnHostingPartner

Het einde van Microsoft Internet Explorer

2021 is het laatste jaar dat Internet Explorer ondersteund wordt en te downloaden is. In de aankomende maanden zal dit steeds verder afgeschaald worden en betekenen dat Microsoft volledig zal overstappen op de Chromium versie van Edge. Laten we een terugblik werpen op Internet Explorer en de eerdere Edge browser in deze blog post. 

Er zijn een hoop browsers geweest in het verleden die gezien werden als de manier om op het internet te komen, van de eerste Lynx browsers wat eruitzag als teletekst tot Netscape. Toen Microsoft Internet Explorer in 1995 samen met het Windows operating system lanceerde was het de logische keuze voor veel mensen om dit ook gelijk te gebruiken. Het was natuurlijk al geïnstalleerd samen met Windows. En was daardoor door iedereen te gebruiken, ook de steeds groeiende markt gebruikers van computers. Van scholieren tot bejaarden. Iedereen was wel bekend met Windows en daardoor ook Internet Explorer. Zelfs zo geïndoctrineerd was het symbool van Internet Explorer met het internet dat dit de standaard denkwijze was van velen.

Internet Explorer komt (eindelijk) ten einde

Internet Explorer had sinds zijn begin een groot succes, en vele eerdere web applicaties vereisten zelf het gebruik hiervan. Van overheidsinstanties tot ziekenhuizen en educatie. Veel van deze instanties maken ook tot op de dag van vandaag gebruik van Internet Explorer om hun interne software vaak te gebruiken.  Deze web applicaties zullen in de aankomende tijd allemaal moeten worden bijgewerkt om nog draaiende gehouden te worden. Zonder updates hieraan zal het niet meer ondersteunen van Internet Explorer de functionaliteit en beveiliging riskeren. 

En op welke manier kan dit beter dan in .NET Core met een apart pakket hiervoor. MijnHostingPartner.nl ondersteund dit en zal dit ook voor een zeer lange periode ondersteunen. Dus als je op zoek bent naar een nieuwe plek om een ASP Classic applicatie na te maken in .NET Core. Dan is MijnHostingPartner.nl jouw partner in hosting

Met een web applicatie draaiend nog met Internet Explorer zal je gemerkt hebben dat dit met de tijd steeds langzamer werd, dit door het terugschroeven van performance updates en verouderde techniek. Met een .NET Core hosting pakket zal je jouw applicatie zien vliegen. Dankzij de dedicated application pool, de SSD schijven en de resources die hier voor elke website zijn weggezet. 

De nieuwe Microsoft Edge heeft nog steeds een Internet Explorer compatibility modus, echter is dit beperkt in zijn functionaliteit en zal geen volwaardige Internet Explorer ervaring bieden. Er is dus geen garantie aanwezig dat ook jouw web applicatie nog werkt met de compatibility modus. 

Microsoft Edge, gefaald en nu terug met een nieuwe architectuur

De eerdere versies van Microsoft Edge waren bedoeld om ook naast alleen vaste Windows computers een moderne internet browser aan te bieden. Dit werd gezien als de browser voor mobiel gebruik, met de tablet en op de moderne apparaten die de lijnen vervagen van mobiel en desktop gebruik. Zelfs op andere besturingssystemen. Uitgekomen in 2014 en nog steeds gefundeerd op de engine van Internet Explorer, een recept wat uiteindelijk niet tot succes leidde. 

In 2018 werd uiteindelijk de beslissing genomen om de knoop door te hakken en Edge vanaf de grond af opnieuw op te bouwen met dit keer de open source engine van Google Chrome, chromium. Maar wel met Microsofts look en feel. Het resultaat wat hieruit leidde is een browser die met de voordelen van Google Chrome komt, maar wel met Microsoft zijn User Interface en performance. Het is nog te vroeg om te zeggen in 2021 of deze visie van Microsoft ook uitkomt. Maar de cijfers klimmen langzaam omhoog, ook het resultaat van het harde pushen wat Microsoft doet om de nieuwe Edge door gebruikers eerst te laten gebruiken. 

Wat betekend dit nu voor de toekomst?

Concreet komt het erop neer dat ook de hand wordt geforceerd om over te schakelen op de latere web standaarden en dat Internet Explorer niet meer een kwestie is waarop je jouw website ook geschikt voor hoeft te maken. Indien je nog een van de personen of organisaties bent die nog afhankelijk zijn van Internet Explorer, dan zal je nu toch echt over moeten. Net zoals het einde van Windows XP, kan het blijven draaien van deze applicaties zeer gevaarlijk zijn, en zelfs onverantwoordelijk. 

Verder hoeft er dus geen rekening meer gehouden worden met Internet Explorer voor elke website die je maakt. En dat stukje code voor de CSS, Javascript en andere zaken die Internet Explorer niet aankon, kan nu eindelijk verwijderd worden. Dit brengt dus weer betere standaarden mee voor de toekomst, en kan nu gericht worden op alleen de moderne browsers. Wat ook jouw website weer schoner maakt in de code, en alleen maar de snelheid ten goede zal laten komen. 

Microsoft is nog niet klaar met de ontwikkeling van de nieuwe Edge browser, en roept ook om de beveiliging van de privacy in de toekomst te willen verbeteren door bijvoorbeeld trackers en overige soms schadelijke software te blokkeren op een website. Een belangrijk item met de dag van vandaag. Na de lancering en het succes van de Brave browser, een browser die wij bij MijnHostingPartner.nl ook dagelijks gebruiken, is de vraag hiernaar duidelijk. Gebruikers willen niet altijd gevolgd worden met een Facebook pixel, Google Analytics code, Advertenties en het opstellen van een profiel van jouw internet gedrag. Dit moet ook een keer klaar zijn, met het gebruiken van de Brave browser worden dit soort zaken geblokkeerd. En je krijgt de cijfers hiervan met elk nieuw tabblad onder ogen. Hoeveel zaken geblokkeerd worden op basis van een dag browsen is ook zorgelijk.

Maar dit zal de toekomst verder leren hoe hier mee omgegaan wordt. Een vaarwel aan de Internet Browser waar een grote generatie mee is opgegroeid, Internet Explorer.

Inspiratie voor dit artikel:  SmarterMail blog