Webhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nl

Hoe kies je de juiste domeinnaam voor je onderneming?

Hoe kies je de juiste domeinnaam voor je onderneming?
MijnHostingPartner

Hoe kies je de juiste domeinnaam voor je onderneming?

Een van de eerste stappen bij het lanceren van een nieuwe onderneming is het kiezen van de juiste domeinnaam. Dit lijkt misschien een eenvoudige taak, maar het is een belangrijke beslissing die invloed kan hebben op het succes van je bedrijf. Als Nederlands hosting bedrijf met jaren ervaring en klanten over de gehele wereld hebben we een hoop domeinnamen voorbij zien komen, laten we onze tips behandelen die jij kunt gebruiken om de beste domeinnaam voor jouw onderneming te bepalen!

Wees uniek en pakkend

Het is belangrijk dat je domeinnaam uniek is en gemakkelijk te onthouden voor je doelgroep. Kies geen ingewikkelde of moeilijk te spellen namen, want dit kan potentiële klanten afschrikken. Duidelijke namen die de telefoontest doorstaan zijn het beste. De telefoontest is een kennis of relatie even opbellen en te kijken hoeveel pogingen en spellingen het kost om de domeinnaam correct te laten noteren. Een goede test voor iedereen die zijn domeinnaam vaak zal opgeven over de telefoon. Als dit bijvoorbeeld een lange domeinnaam is, met cijfers, koppelingstekens en woordspelingen, dan kan dit een hoop moeite kosten om duidelijk te maken. 

Kies een passende extensie

De extensie van je domeinnaam, zoals .nl, .com, of .net, kan ook een impact hebben op je online aanwezigheid. Als je hoofdzakelijk in Nederland opereert, is een .nl-extensie een verstandige keuze, omdat dit vertrouwen wekt bij Nederlandse consumenten. Ze zijn hier namelijk het meest vertrouwd mee, en nemen correct aan dat de website dan de focus legt op de Nederlandse doelgroep. Een .nl website is het meest logisch om in het Nederlands te voeren, maar kan ook in het Engels gevoerd worden.  Visa versa ook voor een .com domeinnaam. 

Leg bij twijfel beide extensies vast van je domeinnaam, zodat je de een naar de ander kunt doorlinken, of in een later stadium hier nog in kunt wisselen. Zonder risico dat het .com of .nl domeinnaam al is weggekaapt. 

Zijn sleutelwoorden nog noodzakelijk om erin te verwerken? 

In de voorgaande jaren was het vrijwel noodzakelijk om in elk domeinnaam ook de nodige keywords of zoekwoorden in te verwerken waarop je gevonden wou worden. Dit is echter niet meer het geval sinds enige tijd, en lijkt met de laatste Google updates steeds minder gewicht achter zich te hebben.

De domeinnaam is nog steeds belangrijk, en wordt nog steeds naar gekeken. Maar een zoekwoord in de domeinnaam zal niet meer de doorslag geven. Waarom hier een grote wijziging in heeft plaatsgevonden, is dat hier natuurlijk misbruik van werd gemaakt. En websitebeheerders massaal domeinnamen volstopten met sleutelwoorden. Wat er niet alleen goedkoop en dubieus uit zag voor gebruikers, maar dus ook door mensen werd misbruikt om kunstmatig hoog te scoren. 

Vermijd inbreuk op merken en bestaande ondernemingen

Dit kan een open deur intrappen zijn, maar controleer altijd of de domeinnaam die je overweegt geen inbreuk maakt op bestaande merken of handelsnamen. Dit kan leiden tot juridische problemen en reputatieschade voor je onderneming. Niet alleen bij je klanten of bezoekers, maar ook bij partijen en leveranciers die je nodig hebt voor het overleven van je onderneming. 

Ook als je geen directe klanten hebt of leveranciers, kan dit alsnog behoorlijke schade aanrichten bij affiliatie programma’s en advertentie partijen. Dit kan dus een genadeslag zijn voordat je begint aan je onderneming. Vermijd dit dus. 

Denk aan toekomstige groei

Je wilt een domeinnaam kiezen die je niet beperkt als je bedrijf groeit en evolueert. Zorg ervoor dat je domeinnaam ook relevant blijft als je nieuwe producten of diensten lanceert. En dus niet teveel je beperkt tot 1 product of dienst, zoals bijvoorbeeld schaatseninbarneveld.nl. Waar je in de zomer ook een hockeyveld van wilt maken. Voorkom dit dus en probeer ook wat verder weg te denken, zodat je ook in de toekomst nog een passende domeinnaam hebt. Die niet vreemd staat. 

Testen en navragen 

Voordat je definitief beslist, test de domeinnaam bij vrienden, familie en collega's. Hun feedback kan waardevol zijn en je helpen om eventuele valkuilen te vermijden. Een paar frisse ogen hiernaar laten kijken kan je een stuk helpen om geen tunnelvisie te ontwikkelen. 

Bij MijnHostingPartner.nl staan we klaar om je te helpen bij het registreren van je perfecte domeinnaam en het opzetten van je online aanwezigheid. Ons team van experts staat klaar om je te begeleiden door het hele proces en ervoor te zorgen dat je klaar bent om online te gaan.

Heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste domeinnaam of wil je meer informatie over onze diensten? Neem vandaag nog contact met ons op en we helpen je graag verder!