Webhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nl

DNS records uitgelegd

DNS records uitgelegd
MijnHostingPartner

DNS records uitgelegd

DNS records uitgelegd

Elke domeinnaam maakt gebruik van DNS records, de DNS records zorgen er voor dat bezoekers goed naar je website verwezen worden.De meeste mensen die gebruik maken van Hosting zullen hier verder geen aanpassingen hoeven te doen.

Echter is het wel belangrijk om te weten wat je DNS records precies doen.We gaan daarom in deze blog post doornemen wat je DNS records inhouden en hoe je ze eventueel kan wijzigen.

Wat zijn DNS records

Voordat we uitleggen wat je DNS records precies doen is het belangrijk om te weten wat het DNS precies inhoudt.DNS staat voor Domain Name System en wordt gebruikt om namen van computers (servers) om te zetten naar IP adressen.

Als je bijvoorbeeld naar MijnHostingPartner.nl gaat lijkt het je niet meer dan normaal dat je naar deze website verwezen wordt.Hier achter ligt het DNS die je in feite doorverwijst naar de juiste omgeving op de server zodat dit voor je zichtbaar is.

Er zijn veel verschillende soorten DNS records die belangrijk zijn om je website draaiende te houden.Hieronder vind je een uitleg over de belangrijkste DNS records die bij je website horen.

nameservers

Dit zijn wellicht de belangrijkste records van je domeinnaam omdat dit de servers zijn waarop de data wordt opgeslagen.Wanneer je verbinding maakt met een website dan gaat dit namelijk ook via de nameservers.

De nameservers zullen je ook verwijzen naar de records die verder in het control panel staan.Mensen die gebruik maken van een CMS zoals WIX zullen hiervoor ook de nameservers naar WIX moeten verwijzen.

Wanneer je dit doet en je wilt nog wel de mail gebruiken van je huidige hoster dan dien je de mail records hier wel naar toe te verwijzen.Dit kan vaak voor verwarring veroorzaken en we raden je daarom aan om gebruik te maken van je eigen hosting.

A records

A records weergeven de IP adressen die overeenkomen met het domein en de bijbehorende subdomeinen.Als je je eigen domeinnaam pingt dan zal je dit IP adres ook naar boven zien komen.

Na de nameservers zelf zijn dit de belangrijkste records en je kan hiermee ook DNS door verwijzing mee doorvoeren.Het zorgt er dus in feite voor dat wanneer je bijvoorbeeld MijnHostingPartner.nl in je webbrowser tikt dat je ook daadwerkelijk naar de website wordt door verwezen.
Je domeinnaam wordt hierbij dus in feite vertaald naar een IP adres om met je website te verbinden.Het handige aan dit record is dat je het ook kan gebruiken om je website in een test omgeving te draaien.

Als je bijvoorbeeld je domeinnaam wilt verhuizen naar MijnHostingPartner maar nog je website wilt testen kan je dit IP adres achter halen in het control panel.Dit IP adres kan je dan vervolgens in je hosts file aanpassen en je website hier aan toevoegen.

Op deze manier kan je op je eigen gemak alles testen en pas overzetten wanneer alles gereed is.

MX records

Wat voor veel mensen tegenwoordig belangrijk is het gebruik van eigen mail adressen.Hierbij spelen de MX records een rol omdat die er voor zorgen dat je mail werkt zoals het hoort.

Een MX record geeft namelijk door welke e-mailserver de mail van je domein moet verwerken.Wanneer je bij je DNS records kijkt zal je hier altijd een nummer bij zien staan, dit is de prioriteit.

Hoe lager dit getal is hoe hoger de prioriteit is dat je mail verwerkt wordt.Dit betekend echter niet dat je alle MX records een prioriteit van 0 moet gaan geven.

Vaak zijn mail servers namelijk afgesteld op een bepaalde prioriteit om te werken.Je dient hiervoor dus altijd de prioriteit van je eigen Webhoster te gebruiken.Als je gebruik maakt van een externe mail dienst dan dien je verder hun MX records en prioriteit in te vullen.

TXT records

Een TXT record is een dns record dat veel zijdig is en op veel verschillende manieren gebruikt kan worden.Vaak worden deze records gebruikt ter verificatie van bijvoorbeeld je mail.

Als je merkt dat je mails vaak bij de ontvangers in de spam komen dan kan je er ook wel vanuit gaan dat er een TXT record ontbreekt.het TXT record hiervoor heeft de naam DKIM en staat voor DomainKeys Identified Mail.

Dit is een feite een extra controle die uitgevoerd wordt om te bevestigen dat je ook daadwerkelijk de afzender bent van de mail.Het klinkt behoorlijk ingewikkeld om dit toe te voegen maar gelukkig gaat dit erg makkelijk in ons control panel.

In het control panel zal je een kopje vinden genaamd mail, klik vervolgens op mails domains en dan op je domein.Onderaan zal je dan een vinkje zien staan van enable DKIM, vink dit aan en klik op save. Hierna kan het 24 uur duren voordat het volledig actief is in verband met het DNS refresh.

Mocht je verder nog vragen hebben dan je altijd kijken of er een chat medewerker aanwezig is.Indien er niemand op de chat aanwezig is kan je een ticket aanmaken via ons ticket systeem.Contact via Facebook of Twitter is ook mogelijk.