Webhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nl

Veiligheid van een WordPress thema bepalen

Veiligheid van een WordPress thema bepalen
MijnHostingPartner

Veiligheid van een WordPress thema bepalen

Als je een WordPress website hebt, is het belangrijk om te zorgen dat je website veilig is. Een van de dingen die je kunt doen om de veiligheid van je website te waarborgen, is het kiezen van een veilig WordPress thema. Maar hoe weet je of een thema veilig is? Hieronder vind je een aantal tips die je kunnen helpen bij het bepalen van de veiligheid van een WordPress thema.

Een van de veiligste opties die meestal te gebruiken is zijn de standaard thema’s die bij WordPress meegeleverd worden, niet omdat deze perse het beste zijn. Maar omdat hier het meest naar wordt gekeken en ontwikkeld vanuit WordPress zelf. Enige risico’s zullen hierin dus sneller opgepakt worden dan een ander thema van een derde partij. Je bent echter wel vaak enigszins in gelimiteerd wat je hiermee kunt bereiken, alhoewel dit in de laatste jaren met de nieuwe website builder sterk vooruit is gegaan. Kijk dus ook eens naar de standaard WordPress thema’s die elk jaar worden gelanceerd, en kijk of dit aansluit bij jouw project. 

Controleer de reputatie van de ontwikkelaar

Als eerste is het belangrijk om te kijken naar de reputatie van de ontwikkelaar van het thema. Zoek naar recensies en feedback van andere gebruikers over de ontwikkelaar van het thema. Het is ook een goed idee om te kijken naar de populariteit van het thema. Een populair thema met positieve recensies heeft waarschijnlijk minder veiligheidsproblemen dan een minder bekend thema met slechte beoordelingen. De kat uit de boom kijken is hier vaak de manier die toegepast wordt, als je een onlangs gelanceerd thema interessant vindt dan is het eerst verstandig om zes maanden te wachten alvorens hier een project mee te maken, en bij voorkeur wat langer. Dan kan je namelijk terugzien of het thema kracht genoeg achter zit heeft om voort te bestaan. En of enige problemen en vragen op een snelle en adequate wijze worden opgelost. 

Kijk terug in de update geschiedenis

Een ander belangrijk aspect is de update geschiedenis van het thema. Kijk hoe vaak het thema is bijgewerkt en of er regelmatig updates worden uitgebracht. Het is belangrijk om te weten of de ontwikkelaar het thema up-to-date houdt met de laatste WordPress beveiligingspatches. Als er regelmatig updates worden uitgebracht, dan is de kans groter dat eventuele veiligheidsproblemen snel worden opgelost. Typisch gezien heeft een thema vrijwel elke maand wel een update beschikbaar, wat kan variëren van bugfixes tot nieuwe functionaliteit en dus ook beveiligingsupdates. Als je terugziet dat een thema vrijwel niet wordt bijgewerkt, dan is dit vaak een teken dat hier iets niet helemaal klopt. 

Controleer de code

Als je enige ervaring hebt met programmeren, kun je de code van het thema controleren om te zien of er geen beveiligingsproblemen zijn. Je kunt bijvoorbeeld zoeken naar bekende kwetsbaarheden en fouten in de code. Als je geen ervaring hebt met programmeren, kun je of een beveiligingsplug-in gebruiken. Of er is een website audit uit te laten voeren door een van onze experts van MijnSecurityPartner.nl,  onze collega’s zullen dan uitvoerige scans loslaten op jouw WordPress website en kijken of enige kwetsbaarheden aanwezig zijn. Vraag nu een offerte aan om zeker te zijn van de veiligheid van jouw website. 

Kijk naar de ondersteuning

Kijk naar de ondersteuning die wordt aangeboden door de ontwikkelaar van het thema. Als er goede ondersteuning wordt geboden, is de kans groter dat eventuele veiligheidsproblemen snel worden opgelost. Als je een probleem hebt met het thema, is het fijn als je snel en goed geholpen wordt. Met gratis thema’s is dit natuurlijk niet direct van toepassing, gratis thema’s leveren namelijk geen directe support. Maar leveren support en antwoord op vragen via een support forum. Hier is met een gratis thema dus even te controleren of dit forum ook actief is en antwoorden volgen.

Overweeg een beveiligingsplug-in

Er zijn verschillende WordPress beveiligingsplug-ins beschikbaar die je kunt gebruiken om het thema te scannen op kwetsbaarheden. Deze plug-ins controleren bijvoorbeeld of het thema verouderde of onveilige code bevat. Zo'n plug-in kan je helpen om eventuele veiligheidsproblemen te detecteren en voor te zijn. Dit is echter vaak een pleister op een open wond en kan niet het onderliggende probleem vaak oplossen. Kijk dus eerst goed naar de eerdere stappen die je kunt uitvoeren om te bepalen of een thema veilig is te gebruiken. Een andere goede regel hierin is om enkel WordPress thema’s te downloaden die via WordPress zelf zijn aan te schaffen of te downloaden. Hier gaat dan namelijk ook al een scan overheen zodra dit via WordPress aangeboden wordt. 

Als je het idee hebt dat het thema niet veilig genoeg is, dan is het waarschijnlijk beter om op zoek te gaan naar een ander thema. Het is beter om iets meer tijd te investeren in het vinden van een veilig thema dan om later te maken te krijgen met een gehackte website. Met bovenstaande tips kun je een weloverwogen keuze maken bij het kiezen van een WordPress thema. Grote kans bestaat dat je meerdere jaren gebruik maakt van het thema, een stabiele website is hierin vaak het einddoel. Weinig websitedevelopers zullen elke week hun website opnieuw willen bouwen.