Webhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nl

Phishing email doet de ronde gemaskeerd als SmarterMail

Phishing email doet de ronde gemaskeerd als SmarterMail
MijnHostingPartner

Phishing email doet de ronde gemaskeerd als SmarterMail

Let op! Phishing email doet de ronde gemaskeerd als SmarterMail

Via deze blog post willen we onze klanten wijzigen op een phishing of Spam email die op dit moment de ronde doet. Het betreft een Phishing email die lijkt te komen vanaf SmarterMail zelf. Dit is echter niet het geval. Laten we in deze blog post bespreken hoe je dit kunt herkennen en hoe je kunt verifiëren of met jouw email adres verder in orde is. 

SmarterMail

SmarterMail is de software die MijnHostingPartner.nl gebruikt voor de email. Het zal dus voor een hoop gebruikers geen vreemde partij zijn. Het bericht wat echter verstuurd wordt is echter wel degelijk SPAM. En de mail zal in vrijwel alle gevallen gemarkeerd worden door de SPAM filters en gemerkt worden met MHP-SPAM-MED in het onderwerp van het bericht. Dit is dus al een zeer gericht teken dat iets niet helemaal klopt. Elke mail die je rechtstreeks ontvangt van SmarterMail is niet legitiem! Dit is namelijk niet de manier waarop SmarterMail communiceert naar haar eindgebruikers. Communicatie van SmarterMail loopt altijd via een tussenpartij zoals MijnHostingPartner.nl. 

Wat staat er precies in de Phishing mail?

Zoals wel meer Phishing e-mails wordt er gevraagd om een bijlage te downloaden waarmee een virus / malware geïnjecteerd kan worden in de gebruikte computer of host. Dit is in geen geval wenselijk en zal ook in geen geval gevraagd worden door ons of SmarterMail. De enige melding die je vanuit ons van SmarterMail ontvangt zijn meldingen over de verbruikte ruimte die bijna op is. Maar ook dit gaat niet via dergelijke email adressen. Zie later in het artikel hoe dit er wel exact uitziet.  

Zie bij onderstaande screenshot hoe de mail in elkaar steekt die rondgaat: 

Phishing email doet de ronde gemaskeerd als SmarterMail

Bovenstaande dien je het beste dus direct te verwijderen zodra je deze ontvangt. Dit is geen legitieme mail en schade veroorzaken als je de instructies opvolgt. 

SPAM en Phishing mail leren herkennen en (zoveel mogelijk) tegengaan

Iedereen die een mailadres gebruikt dient te allen tijde op zijn of haar hoede te zijn bij het ontvangen van mail. Het herkennen van SPAM en Phishing is een (inmiddels) onmisbare vaardigheid die je een hoop hoofdpijn kan schelen.

Het zoveel mogelijk voorkomen van het ontvangen van SPAM begint bij je DNS records. Deze kan je op een dusdanige manier instellen dat er al een hele hoop SPAM afgevangen wordt. Omdat dit zo belangrijk is hebben we hier ook een instructievideo voor gemaakt die je dit nog verder uitlegt. Duik hier dus even in en verdiep je ook in de uitgebreide kennisbank artikelen die we hiervoor hebben aangemaakt. Deze leggen je haarfijn uit hoe de DNS ervoor kan zorgen dat je minder SPAM kunt ontvangen en je nog verder beschermt hier in.

Verdere maatregelingen die je kunt nemen zijn ook vaak op je website van toepassing. Vermeld niet in klare tekst jouw email adres op de website. Zorg er bijvoorbeeld eerst voor dat er een Google Captcha ingevoerd dient te worden. Zo hou je ook al een hoop SPAM vanuit je website zelf tegen. 

Ook zijn de standaard SPAM filters actief. Deze SPAM berichten herken je snel doordat er in verdachte berichten gelijk ‘MHP SPAM’ voor het onderwerp wordt geplaatst. Deze email berichten kan je ook nog een keer extra filteren door ze direct naar een SPAM folder te verplaatsen. 

Legitieme mails van SmarterMail die ontvangen kunnen worden

Er zijn enkele email berichten die je wel van SmarterMail, of specifieker van de System Administrator, kunt ontvangen. In deze berichten staat dus duidelijk in beeld dat ‘System Administrator’ de verzender van dit bericht is. Dit is een automatisch account binnen je eigen domeinnaam die ervoor zorgt dat er wijzigingen uitgevoerd kunnen worden via zowel het klanten- als controlpanel. Hou in gedachten dat er door MijnHostingPartner.nl of SmarterMail nooit gevraagd zal worden om iets te downloaden. 

Phishing email doet de ronde gemaskeerd als SmarterMail

Een melding die wel vaker voorkomt is het volraken van het mail account, de meeste mensen vullen hier bijvoorbeeld 500 Mb voor in. Met een paar jaar aan email kan dit al gauw toch wel volraken. Hier krijg je vervolgens een melding van. Dit valt eenvoudig te vergroten, zolang je nog ruimte beschikbaar hebt in je pakket. Weet je niet zeker hoeveel je nog overhebt? Vraag dit dan even aan ons na via een ticket welke je kunt aanmaken via het klantenpanel.