Webhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nl

Oplichters en fraude op het internet, hoe herken ik het?

Oplichters en fraude op het internet, hoe herken ik het?
MijnHostingPartner

Oplichters en fraude op het internet, hoe herken ik het?

Als je lang op het internet zit zul je hoogstwaarschijnlijk al bekend zijn met de veiligheid risico's die er zijn.Zo zijn er veel kwaadwillende mensen die hun uiterste best zullen doen om achter jou persoonlijke gegevens te komen.Denk hierbij niet alleen aan jou naam en adres maar vooral jou bank of PayPal gegevens, zodat dat ze op jou kosten alles kunnen doen.Je wilt natuurlijk niet dat jou dit overkomt en daarom besloten wij in de blog post te behandelen hoe jij je hier het beste tegen kan beschermen.

Phishing

Een van de oudste en meest bekende methode is Phising en dit wordt vaak op verschillende wijze toegepast, het komt het meeste voor dat dit via email gaat.Ook via e-mail kan dit verschillende vormen aannemen, soms wordt dit zo goed gedaan dat een Phishing mail bijna niet te onderscheiden is van een echte mail.

Het komt hierbij het vaakst voor dat je zogenaamd een mailtje krijgt van je bank die vraagt om je gegevens, er word dan bijvoorbeeld aangegeven dat je in moet loggen om jou account te verifiï«ren.Je moet hier niet mee inloggen want dan hebben deze mensen de gegevens van jou bank account.

Vaak zijn er echter wel een paar kenmerken waar je op moet letten bij dit soort e-mails, een van de belangrijkste dingen is door te kijken naar de opening.Het kom namelijk meestal voor dat dit soort e-mails niet persoonlijk gericht zijn, het bericht zal bijvoorbeeld beginnen met geachte klant in plaats van uw naam.Ook wil het bij dit soort e-mails regelmatig voorkomen dat de e-mail spelfouten bevat, het is dus ook aan te raden om hierop te controleren.

Daarnaast wordt er vaak gebruik gemaakt van dreigen met gevolgen zoals het offline halen of uitschakelen van jou account.Ook is het een belangrijke zaak om op de afzender van dit soort e-mails te letten als dit dus bijvoorbeeld van een Gmail of een Hotmail adres is dan weet je zeker dat dit een poging is tot oplichten.

In dit soort e-mails zit vaak een link waarop jij zogenaamd in moet loggen op een website om je account te bevestigen.Vaak worden er bij dit soort websites hun best gedaan om dit zo echt mogelijk te laten lijken, hoe echt het ook lijkt dit is in 100 procent van de gevallen niet zo.Meestal is dit al te zien aan de linkjes, vaak zal hier dan een letter vervangen zijn door een andere letter of een getal dat op die letter lijkt.

Ook kan het zo zijn dat de domein extensie anders is denk hierbij aan een .com adres in plaats van een .nl adres, vaak hebben dit soort websites ook geen SSL certificaat, het is dus ook belangrijk dat je daar op let.

Domeinfraude

Natuurlijk kan het ook voorkomen dat kwaadwillende gebruikers jou hosting of domeinnaam over proberen te nemen.Dit wordt op verschillende wijzen gedaan, zo kan het zijn dat jij een telefoontje of een e-mail krijgt van een bedrijf die claimt jou hosting bedrijf te zijn.

Meestal hoor je dan dat jou domein op het punt staat om te vervallen of dat iemand anders probeert jou domeinnaam te registreren met een andere extensie die er heel erg op lijkt.Vervolgens wordt er gevraagd of je dit domein alsnog wilt verlengen of registreren, de registratie vind plaats alleen tegen veel hogere kosten dan normaal.Denk hierbij bijvoorbeeld aan 150 euro voor een simpel .nl domein.

Indien je verder nog vragen hebt over Phishing of domeinfraude dan kun je altijd kijken of er een chatmedewerker beschikbaar is. Mocht er niemand op de chat aanwezig zijn dan je altijd een ticket aanmaken richting onze helpdesk.