Webhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nl

Nieuwe zoekmachine van de makers van Brave

Nieuwe zoekmachine van de makers van Brave
MijnHostingPartner

Nieuwe zoekmachine van de makers van Brave

Er zijn een hoop verschillende zoekmachines die je kan gebruiken om de informatie die jij zoekt op het internet te doorwaden. De heer en meester is natuurlijk hierin Google, die voor meer dan 95 procent van de zoekmachine aandeel beheerd, en niet alleen in Nederland. Maar vrijwel elk land. Maakt een nieuwe zoekmachine dan nog wel kans om op de kaart te komen staan? Laten we dit bespreken in deze blog post.

Zoekmachines zijn bekend bij iedereen, wat eerst begon als startpagina’s waar iedereen gebruik van maakte. Is dit doorgegroeid naar een select aantal zoekmachines die zo werken dat alle informatie die je ook maar zou willen hebben een simpele zoekopdracht verwijderd is. Met een uitbreiding van de zoekresultaten van links naar websites, naar nu ook snippets, waar jouw antwoord al instaat. Wordt er minder doorgeklikt naar de uiteindelijke website die de informatie verschaft. En wordt er dus zo minder verkeer doorgestuurd naar de uiteindelijke eigenaar van de content. Iets wat door vele webmasters niet in dank wordt afgenomen. 

Brave is bezig om een privacy vriendelijk alternatief op te zetten, met als meest unieke punt, dat ze hun eigen algoritmes hiervoor gaan gebruiken. Een punt waar de meeste andere alternatieven voor zoekmachines niet aan kunnen tippen. De Brave browser is nu al langere tijd beschikbaar en een groot succes. Met hun standaard blokkering van advertenties en trackers, en daarbij wel een systeem om publishers of webmasters te belonen. 

Het simpelweg blokkeren van alle advertenties is natuurlijk een tactiek die vele gebruikers toepassen. Echter is dit niet op de lange termijn de meest ethische keuze, naar mijn mening. Als je namelijk de content van een website hosting nuttig vindt of vermakelijk, en je consumeert alleen maar zonder iets terug te geven. Dan is dit namelijk niet vol te houden. Je kan er dan voor kiezen om een website direct te supporten. Hierin sta je natuurlijk vrij om bijvoorbeeld te doneren via een doneer service. Of op een andere wijze support te tonen. Maar de realiteit van de situatie is dat het merendeel dit niet doet. Als website eigenaar zelf en medewerker van MijnHostingPartner.nl kan ik beide kanten van de munt zien. En voor niets gaat nu eenmaal de zon op. 

De monopoly die Google heeft op advertentie niveau die geen rekening houdt met je privacy, zoekmachine resultaten in een ijzersterke grip heeft, en eigenlijk op elk vlak een gebruiker in een omgeving kan houden naar keuze. Is tevens niet de werkwijze die op de lange termijn de meest gezonde keuze is. Vele webmasters zullen een Google Update hebben meegemaakt die het organisch verkeer hebben laten kelderen. Je kan argumenteren dat er dan black hat technieken zijn toegepast, maar dit is lang niet altijd het geval. Google verkeer kan je hierin maken of breken.

Brave search en de Brave browser, hoe steken die in elkaar? 

De Brave browser hebben wij meerdere malen al behandeld in onze blog posts, en kan je op de volgende links wat meer informatie nog over lezen:

https://www.mijnhostingpartner.nl/blog/tips/brave-browser-voor-privacy-en-veiligheid/

Het komt erop neer dat Brave is opgezet als browser die je niet met elke stap op een website volgt. Zoals de grote jongens zoals Facebook en Google je op elke stap wel volgen. Veel gebruikers zijn hier namelijk nu eenmaal klaar mee om overal advertenties voor een stofzuiger te zien nadat ze hun telefoon aan hadden staan met Google Voice Search.  Advertenties en trackers worden geblokkeerd, en in ruil daarvoor kan je kiezen om een website automatisch te ondersteunen, een donatie of fooi te geven of anderzijds een website die je daadwerkelijk nuttig vindt te ondersteunen. Het is natuurlijk geen perfect systeem in vele ogen, maar het is wel een stap vooruit om het Internet weer wat vrijer te maken. 

Brave Search of de nieuwe zoekmachine van Brave staat voor hetzelfde, privacy vriendelijk zoekopdrachten kunnen uitvoeren. Een prettige gebruikerservaring, simpele layout die je alles geeft waar je om vraagt, en geen advertenties. (Voor nu) En zijn in de toekomst hier wel plannen voor om advertenties weer te geven. Maar dan privacy vriendelijke die je niet achtervolgen. Hetzelfde zoals nu met de Brave browser zo is. Ook zijn er plannen om een betaalde versie te maken waarbij jouw zoekervaring geheel advertentie loos is. Wat natuurlijk een goed alternatief kan zijn. 

Maar er is toch al een privacy zoekmachine? DuckDuckGo

DuckDuckGo begint de laatste jaren ook meer een naam te krijgen onder de verschillende zoekmachines. Zoekopdrachten die met DuckDuckGo worden uitgevoerd zijn echter nog steeds verbonden met Bing. Microsoft zijn zoekmachine. En maken dus niet gebruik van hun eigen algoritmes om website te indexeren en te ranken. Brave probeert hier dus zijn eigen algoritmes voor te gebruiken, met als optie om de Google resultaten erin te verwerken. Maar dan met een mix. Zodat er een combinatie bestaat van zoekopdrachten vanuit het Brave algoritme, en Google. Met hun privacy bescherming hierin verweven. Google is natuurlijk wel goed in zijn zoekresultaten, dat is een veelvoorkomende klacht die gebruikers hebben van andere zoekmachines. Ze kunnen niet de juiste informatie vinden die ze juist zoeken. De eerste indrukken die gebruikers en testers hebben van Brave Search is dat de resultaten goed zijn en naar verwachting. De zoekmachine zit echter nog wel in zijn alfa vase en zal dus nog een hoop verandering doorgaan voordat dit uiteindelijk klaar voor gebruik is.

Een nieuwe zoekmachine die op de markt komt is dus in de meeste gevallen iets om aan te juichen. Meer spelers op de markt zorgen voor een gezonde competitie en het opbreken van bestaande monopolies. Dit zorgt uiteindelijk voor gezonde concurrentie en ook een bepaalde keuze die gebruikers kunnen hebben. Zeker op het internet is het de bedoeling geweest dat dit vrij was voor iedereen en hier vooral meer keuze in was. Dit kan nu met de laatste zoekmachine weer voor wat opschudding zorgen. Zeker van een speler zoals Brave die in korte tijd een grote volgeling heeft weten te kunnen bemachtigen. We kijken toe en gaan het zien wat Brave hiervan maakt. Wat zijn jouw gedachten hierover? Laat het ons weten via Social Media!