Cryptominer verspreid Trojaans paard op Linux servers

Cryptominer verspreid Trojaans paard op Linux servers

Cryptominer verspreid Trojaans paard op Linux serversIllustratie door Webdesign

Afgelopen week is een nieuw soort malware ontdekt die zich richt op Linux servers, het virus richt zich daarna op het verspreiden van een cryptominer.Het virus heeft de naam SpeakUp gekregen en is nieuw Trojaans paard en is nu voornamelijk op Linux servers in China actief.

Hoe wordt het verspreid

Het is bij dit soort zaken natuurlijk altijd handig om te weten hoe zo'n virus zich verspreid en wat eventuele risico's zijn.De malware wordt verspreid door het PHP framework genaamd ThinkPHP, ze maken hier misbruik van kwetsbaarheden in het framework om op de server te komen.Zodra het virus eenmaal in de kwetsbare systemen zit kunnen hackers het virus gebruiken om lokale rechten aan te passen.


Het virus heeft ook een ingebouwd Python script waarmee het verspreid wordt over het lokale netwerk.Hierbij wordt er gezocht naar open poorten maar het virus kan ook gebruik maken van een brute force aanval.

Heeft dit invloed op mijn hosting?

Gelukkig heeft dit verder geen invloed op jou Hosting. Dit komt omdat wij gebruik maken van Windows server en hier heeft het virus geen invloed op.Uiteraard zijn er wel dingen waarmee jij je Hosting extra veilig kan maken. Denk bijvoorbeeld aan het regelmatig wijzigen van wachtwoorden voor zowel je control panel als het wachtwoord voor je admin omgeving.

Maak het kwaadwillende mensen ook niet te gemakkelijk, neem bijvoorbeeld geen makkelijke wachtwoorden zoals admin of 12345, dan komen deze gebruikers zo in jou omgeving.Je kan bijvoorbeeld gebruik maken van een Random password generator voor een goed wachtwoord. Het bijwerken van jou content management systeem is uiteraard ook hartstikke belangrijk, heel vaak zitten er namelijk beveiliging updates in.

Managed WordPress voor extra gemak

Als je het extra gemakkelijk wilt hebben dan kun je gebruik maken van onze Managed WordPress hosting.Dit is gemaakt zodat jij qua updates helemaal niks hoeft te doen, alles wordt namelijk automatisch bijgewerkt.Daarnaast heb je ook nog het voordeel dat je automatisch op een SSD schijf wordt gezet, je website zal hierdoor dus een stuk sneller worden.


Een ander voordeel is dat er automatisch back-ups worden gemaakt van jou website, mocht er dus iets fout gaan is dit zo te herstellen.Dit zal voornamelijk handig zijn als je veel wijzigingen doet aan jou website.
Indien je verder nog vragen hebt kun je natuurlijk altijd kijken of er een chat medewerker beschikbaar is.Mocht er niemand op de chat aanwezig zijn dan kun je een ticket aanmaken richting onze helpdesk.